Het is een levensveranderende gebeurtenis. Iedereen zegt dat het pijn doet. De één zegt dat het de mooiste dag van haar leven was, de ander heeft er een trauma aan overgehouden. En je hebt het waarschijnlijk nog nooit bij een ander gezien… Niet gek dus, dat je een beetje zenuwachtig voor de bevalling bent. Gelukkig kunnen we ons tegenwoordig veel beter voorbereiden op de bevalling, én is iedereen er veel opener over. Hoe deden mensen dat ooit, 300 jaar geleden, toen het ook nog eens een taboe was?

Oké, er zijn een heleboel informatieve filmpjes op YouTube te vinden. Maar welke zijn nu echt goed? Waar heb je wat aan? En welke zijn ook nog een beetje gezellig om te kijken? Naast alle informatie is het natuurlijk ook goed om af en toe even te lachen of een traantje weg te pinken van emotie. Hier over allerlei onderwerpen wat: badbevallingen, hypnobirthing, plotselinge ziekenhuisbevallingen, bevalhoudingen, bevallen met een hulphond… Je vindt het in de filmpjes hieronder:

 SuperSaar – Zo moet je bevallen

SuperSaar is een bekende vlogster en zij is in 2018 bevallen van een dochtertje. Ter voorbereiding op haar bevalling heeft ze samen met een verloskundige een vlog gemaakt over bevalhoudingen en andere mogelijkheden wat betreft bevallingen. Leuk om te kijken en je steekt er ook nog wat van op. In de vlog zie je met een babypop hoe een bevalling gaat (echt bizar wat voor draai de baby moet maken!). Ook oefent Saar met verschillende houdingen en de verloskundige geeft instructies zodat je het ook thuis kunt oefenen.

Verschillende pershoudingen


Je kunt in verschillende houdingen bevallen: liggend op bed, zittend op een baarkruk of hangend aan het bed. Je partner kan steun bieden door je vast te houden of zittend op een bal. Het is fijn om van te voren de opties te weten. Tijdens de weeën kun je uitproberen wat voor jou het fijnst (lees: het minst onprettig) is. In dit filmpje zie je welke pershoudingen er zijn en wat de voor- en nadelen zijn.
Lees ook: Verschillende bevalhoudingen

Mannen voelen weeën

In een Nederlands onderzoek is getest hoe mannen reageren op weeën. Oke, de één vindt het hilarisch, de ander kan er de humor niet van inzien. Maar toch geeft het wel een goed beeld van hoe een bevalling voor een vrouw is.

Bevallen van een drieling

Want ja, dat kan natuurlijk ook nog. Hoe gaat dat ooit? Natascha van ‘Triplets by Tas&Vil’ bevalt op een natuurlijke manier van een drieling. Door middel van de vlog laten ze zien hoe ze op weg gaan naar de bevalling, en dat heeft nogal wat voeten in de aarde want ze worden staande gehouden door een politieauto. ‘Mijn vrouw is aan het bevallen van een drieling!’ Tsja, wordt dat geloofd of niet? Daarna zie je hoe de bevalling verloopt.

Hier zie je hoe ze zelf terugkijken op de bevalling.

En hier hoe ze na een paar weken met de drieling thuis komen.

Bevalling én kraamweek

Vaak leef je erg toe naar de bevalling, maar wat gebeurt daarná eigenlijk? Vaak sta je daar niet erg lang bij stil. Want dat zie je daarna wel weer toch? Toch is het goed om vast een blikje vooruit te werpen ter voorbereiding. Want wat wil je eigenlijk in die ene week die je nooit meer gaat vergeten? In de vlog van Annic ten Duis zie je haar van 40 weken zwanger tot en met de kraamweek. Kost een halfuurtje, maar ach, halfuurtje per dag voetjes omhoog op de bank toch?

Kraamweek

Diesna Loomans laat in deze blog zien wat ze inslaat voor de kraamweek, pen en notitieblokje in de aanslag dus! En tip: onder de video staan tal van tips van kijkers, ook handig om even te lezen.

Ziekenhuisbevalling

Ga je in het ziekenhuis bevallen, dan is deze vlog van Diesna Loomans een aanrader.

Hypnobirthing

Tegenwoordig hoor je van alles over hypnobirthing. Maar wat is het eigenlijk? Sanny Verhoeven heeft een hypnobirthingcursus gevolgd en deelt in haar vlog alle waardevolle tips. Superhandig dus als je even wilt kijken of zo’n cursus wel wat voor jou is.

Badbevalling

Wil je je voorbereiden op een badbevalling? Leeveline is thuis in bad bevallen, ook nog met hypnobirthing. In haar vlog vertelt ze hier over en je ziet de beelden ook. Het is een heel mooie bevalling, maar wel met een spannend moment. Zo zie je dat er altijd iets onverwachts kan gebeuren, dat is goed om in je achterhoofd te houden. Je kunt het nog zo mooi bedenken van te voren, en dat moet je ook vooral doen, maar het kán ook anders gaan.

Super Saar – Bevallen onder hypnose

Nog een video over hypnobirthing. In deze video zie je Saar Koningsberger weer, met verschillende hypnobirthoefeningen. De oefeningen kun je nu ook al zelf oefenen, ideal als je al bijna gaat bevallen en opeens spijt hebt dat je geen cursus hebt gedaan. Ben je bang dat je de lessen van je eigen cursus vergeet tijdens de bevalling? Pak dan deze video er tijdens je bevalling nog even bij!

Zelf baby aanpakken

Van te voren had ik gezegd dat ik niet zelf mijn baby aan wilde pakken. Ik dacht: dan ben ik bezig met persen en wat als ik haar laat vallen? Ik zag dat helemaal niet zitten. Maar toen het hoofdje eenmaal geboren was, zei mijn verloskundige: ‘Pak haar maar!’. En dat deed ik gewoon. Geen moment over nagedacht, het gebeurde gewoon… Achteraf ben ik er blij mee en vond ik het een heel bijzondere ervaring! In deze vlog zie je hoe het gaat als je je baby zelf aanpakt.

Bevallen met hulphond

Dit is een heel bijzondere video: Sanne heeft een hulphond, en hij kan signaleren of haar bloedsuikerspiegel te snel daalt. Hulphond King heeft haar hele bevalling naast haar de wacht gehouden. Heel mooi om te zien, en ook moedgevend als je zelf een hulphond hebt. Het kost een aantal gesprekken met je verloskundige en je trainer, maar er kan echt meer dan je denkt. In de video legt Sanne ook uit hoe ze de afspraken heeft gemaakt met het ziekenhuis.

Zelf baby pakken bij keizersnede

Een keizersnede is meestal niet je eerste keus, maar worden gelukkig wel steeds ‘natuurlijker’ gemaakt. Vroeger was het echt een operatie en no-more, tegenwoordig is er ook steeds meer aandacht voor emotie, hechting en het eerste moment met het kindje. In Tjongerschans mocht een moeder voor het eerst zélf haar baby aanpakken tijdens een keizersnede. Ontzettend mooi en bijzonder als dit kan. Het is nog niet vaak gebeurd in Nederland, maar je hoort er wel meer over. Door de baby zelf aan te pakken, als dat medisch gezien kan uiteraard, lijkt het nog meer alsof je op de natuurlijke manier bevalt. Niet dat dat beter is, maar het is wel makkelijker te verwerken voor je hersenen. In deze video vind je meer informatie. Het is wel van Omrop Fryslân, dus het is soms lastig te verstaan… Toch het kijken waard!

Bevalling in de natuur

Een zeer unieke bevalling is deze in het midden van de natuur, in een afgelegen Australisch riviertje zonder verpleegkundige hulp en in het bijzijn van de overige kinderen. Alles is gefilmd, dus niet geschikt voor jonge kijkers.

Coming soon stockphoto from shutterstock / arturs budkevics

Lees ook

Martine Pieters-de Wit