Skip to Content

Baarkruk bevalling; tips en ervaringen

Baarkruk bevalling; tips en ervaringen

Sinds de 19e eeuw is in ons land de horizontale ligging met bevallen de meest gekozen positie. 85 % van alle bevallingen gebeurt in de rugligging. Meestal op aanwijzingen van de verloskundige, zodat ze het geboorteproces beter kan zien. Voor de 19e eeuw bevielen veel vrouwen verticaal.

Lang geleden las ik dat vrouwen hurkend bij een boom elkaar hielpen om een baby ter wereld te brengen. Gek genoeg is dat beeld me altijd bijgebleven.

Een hulpmiddel om verticaal te bevallen is met de baarkruk. De verloskundige neemt deze vaak mee en in het ziekenhuis is deze ook aanwezig. Wat zijn de voor- en nadelen van het bevallen met een baarkruk? En kun je deze ergens lenen of huren?

Wat is een baarkruk?

Een baarkruk uit vroegere tijden ziet eruit als stoel met een gat in het midden. De vroedvrouw kon de baby dan onder de stoel aanpakken.

Tegenwoordig is de baarkruk wat hipper. Je kunt de baarkruk in diverse uitvoeringen gebruiken. Zo heb je houten, van kunststof en zelfs opblaasbare baarkrukken.

Welke je ook kiest: ze werken allemaal hetzelfde. De baarkruk lijkt bovenop wel wat op een open wc. Deze ronde kruk heeft een gat aan de voorkant en in het midden.

Het gebruik van de baarkruk

Weeën vang je vaak niet op de baarkruk op. Tijdens de persfase komt de baarkruk pas in beeld. Net als bij een wc hurk je op de kruk neer. Door de ondersteuning in je benen heb je meer kracht om te persen.

Je partner kan achter je rug gaan zitten en als je dit fijn vindt, je rug masseren. Maar ook tijdens het uitpuffen na een wee kun je leunen tegen je partner en zo even op adem komen. De verloskundige zit voor je en kijkt met een spiegel mee.

Veel vrouwen vinden het fijn om iets onder hun hielen te leggen, zodat ze daar meer grip en ondersteuning hebben. Je kunt denken aan een stevig voedingskussen, een dik telefoonboek of een iets anders wat niet wegglijdt.

Voordelen van een baarkruk

  • Veel vrouwen geven aan dat ze na het gebruik van de baarkruk minder pijn ervoeren.
  • Het voordeel van de zwaartekracht. Door de baarkruk zit je rechtop. Hierdoor komt de baby sneller ‘goed’ te liggen. Het uitdrijvingsproces gaat hierdoor sneller.
  • De kans op een knip is met een baarkruk kleiner.
  • Ook de kans op een tangverlossing of hulp met de vacuümpomp is kleiner als je op een baarkruk bevalt.
  • Door de verticale houding is de doorbloeding in je lijf beter. Hierdoor neemt de kans op een lage hartslag bij je baby af.
  • Vrouwen die in rughouding bevallen, kunnen last krijgen van de verdrukking van de onderste holle ader. Dit heeft gelukkig geen effect op de baby. Maar helaas kun je je als vrouw hierdoor wel naar gaan voelen.
  • Je stuitje kan op een baarkruk meebewegen. Dit zorgt ook voor een betere en grotere bekkenopening.
  • Daarnaast zou de baarkruk ook voor krachtigere en effectievere weeën zorgen. Dit zorgt voor een snellere geboorte.

Nadelen van een baarkruk

Er zijn maar weinig nadelen van de baarkruk bekend.

  • Eén nadeel van bevallen met de baarkruk is dat je partner de bevalling niet kan zien. Dit kan wel opgelost worden, door je partner een spiegel te geven om zo mee te kijken.
  • Daarnaast is er een iets grotere kans om in te scheuren. Denk daarbij niet aan reptuur, want daar hoef je niet bang voor te zijn.
  • Het is verstandig als de baby geboren is, om weer op bed te gaan liggen. Dit in verband met de zwaartekracht en om zelf niet flauw te vallen.

Ervaringen bevallen met een baarkruk

Na research bleken veel vrouwen erg positief over het gebruik van de baarkruk. Eén moeder gaf aan dat ze haar eerste bevalling lang geperst heeft in de rughouding. Ze voelde zich hier erg machteloos bij.

Met behulp van een doula heeft ze bij haar tweede bevalling gekozen voor de baarkruk. Doordat ze zat, voelde ze de baby letterlijk zakken. En kijkt ze terug op een voorspoedige persfase en geboorte.

Een andere ervaring op het internet gaf aan dat ze erg bang was voor een interventie. Denk aan bevallen met een knip of door middel van een tangverlossing. Deze zorgen heeft ze gedeeld met haar verloskundige.

Al pratend kwamen ze erop dat ze de baarkruk konden neerzetten. Als ze die wilde gebruiken, prima. Anders ook goed. En tijdens het persen heeft ze al vrij snel de baarkruk geprobeerd. Dit leidde bij haar tot een vlotte bevalling waar ze duidelijk voelde dat ze zelf de regie over haar lichaam had.

Baarkruk kopen, lenen of huren?

Wil je graag je eigen baarkruk kopen? Dan kan dat! Een voorbeeld daarvan is deze opblaasbare baarkruk hier.

Door Nederlandse verloskundigen ontwikkeld en eenvoudig te reinigen. De baarkruk kan ook onder de douche gebruikt worden. Door de speciale rand worden je stuitje en bekken ontlast.

Een ander voorbeeld van een baarkruk die je kunt kopen is deze van prettymum. De CUB die ze verkopen, past in je tas. Je kunt er een badstofhoes bijbestellen. Dat zit fijner. Ook voor een ziekenhuisbevalling is deze baarkruk geschikt.

Je kunt ook een baarkruk lenen. Vaak kun je dit doen bij een thuiszorgwinkel. Twee bekende thuiszorgwinkels die een baarkruk hebben zijn Vegro en Medipoint. De bezorger komt de artikelen bij je thuis bezorgen.

Ook kun je de artikelen weer laten ophalen. Vaak worden de kosten door de basisverzekering vergoed. Het is verstandig om dit even goed na te kijken bij de betreffende thuiszorgwinkel.

In het ziekenhuis en bij de verloskundige hebben ze daarnaast ook baarkrukken. Deze kun je gratis gebruiken. Sommige verloskundigenpraktijken rekenen hier een toeslag voor, omdat ze de baarkruk laten reinigen door een externe partij.

Omschrijving van de afbeelding

Mirjam de Stigter