Skip to Content

Burn-out na bevalling of zwangerschap; wat te doen? Tips om stress op tijd herkennen en voorkomen

Burn-out na bevalling of zwangerschap; wat te doen? Tips om stress op tijd herkennen en voorkomen

Wat een burn-out is, dat weten we allemaal wel. Iedere site of krant heeft regelmatig wel een artikel dat inspringt op dit fenomeen. Maar vaak relateren we het puur aan te veel werken, terwijl het je ook kan gebeuren puur als moeder. Wat is het, waarom overkomt het je en vooral: wat kun je ertegen doen?

Wat is een mommy burn-out?

Een ‘echte’ mommy burn-out ontstaat in principe door de veranderde hormoonhuishouding tijdens je zwangerschap. Cortisol is een stresshormoon wat door de bijnieren wordt aangemaakt. Om dit te kunnen doen heeft je lichaam weer een ander hormoon nodig, namelijk progesteron.

Hoewel je in je zwangerschap hiervan meer bijmaakt, daalt dit juist weer heel snel voor je bevalling. Daardoor zal er dus ook minder mogelijkheid zijn voor je bijnieren om cortisol aan te maken.

Met het gevolg dat de stress rondom je bevalling of zwangerschap net de druppel kan zijn die ervoor zorgt dat jouw emmertje overloopt. Alle stress die je nu ervaart door werkdruk of juist de druk van het nieuwe moederschap kunnen nu de aanzet geven tot een burn-out.

Overigens kan het ook komen door interne stress. Hieronder worden dingen verstaan als slechte voeding. Helaas wordt een mommy burn-out door veel artsen nog niet echt (h)erkend.

Het wordt al snel op andere dingen geschoven, zoals het slaapgebrek van jonge ouders. En als het langer duurt kan het zelfs als een postnatale depressie weggezet worden, waarbij je de kans loopt medicatie te krijgen die helemaal niet voor jou bedoeld is.

Medicatie op zich kan zelfs ook de oorzaak zijn, want ook zij kunnen stress veroorzaken voor je lijf.

Heb je tijdens je bevalling medicatie gehad zoals pijnstillers of weeënopwekkers, dan zouden zij ook zomaar de boosdoener kunnen zijn. En uiteraard is de overbekende hormoonhuishouding van slag tijdens en na je zwangerschap.

En als je ergens stress van krijgt…

Signalen dat je (bijna) een mommy burn-out hebt

Nu zijn we allemaal wel eens uit ons humeur of een dag lamlendig, maar uiteraard is dat bij lange na niet wat een burn-out inhoudt. Hoe weet je nu wanneer je ‘gewoon’ even niet zo lekker in je vel zit of dat er meer aan de hand is?

  • Je bent niet eens een keer kortaf tegen je kinderen of je man, maar heel vaak. Eigenlijk kunnen ze weinig goed meer in je ogen doen en loop je op alles te mopperen.
  • Je hoofd maakt aan de ene kant overuren (door het piekeren) maar aan de andere kant werkt het niet naar behoren. Je vergeet veel en niet alleen maar bepaalde boodschappen…
  • Moe, moe, moe en nog niet kunnen slapen. Ben je overdreven moe en val je al bijna in slaap als je amper zit? Natuurlijk is dat niet zoals het hoort te zijn.
  • Je hebt dan ook totaal geen puf meer om de meest normale dingen te doen. Koken is een verplichting die je snel afraffelt, je leuk aankleden kost te veel energie en meer van dat soort gewone zaken, waar je normaal juist van genoot.

Wat kun je doen om een burn-out te voorkomen?

Naast de te hoge lat zijn er nog meer dingen die je kan doen om niet de ideale kweekplek voor een burn-out te creëren.

  • Ontspanning voor jezelf is geen luxe, maar gewoon nodig.
  • Let op je voeding! Als je lichaam niet in balans is of (misschien zelfs zonder duidelijke symptomen) ergens overgevoelig voor is, kan dit ook stress in je lijf veroorzaken.
  • Jij bepaalt wat belangrijk is, niet je (schoon-)moeder…
  • Voor de één helpt het om volledig te gaan moederen, maar voor de ander is het juist een uitkomst om ook nog buitenshuis te werken.
  • Dit zal echt van jouw persoonlijke behoeften afhangen. De enige die daarover mag beslissen ben jij zelf!
  • Neem niet te veel extra’s rondom je moederschap en eventueel werk op je als je merkt dat je tijd tekort komt.
  • Het huis mag best wel een beetje rommelig zijn… vinden kinderen helemaal niet erg!
  • En als groten commentaar hebben, dan doen ze het lekker zelf maar.
  • Creëer meer rust in je hoofd door niet continu met van alles tegelijk bezig te zijn, dus leg je telefoon bewust even weg en ga niet strijken en Netflix kijken tegelijk…
  • Tijd voor je kinderen is tijd voor je kinderen. Geniet ervan en alle overige verplichtingen komen daarna weer. Zo schep je echte aandacht voor je kinderen, die zowel voor jou als voor hen van veel meer waarde is. En je hoofd vaart er ook wel bij.
  • Ga met of zonder kinderen regelmatig naar buiten, blijf in beweging.
  • Durf om hulp te vragen. Niet alleen om te kunnen praten, maar ook gewoon voor de praktische dingen.

De lat niet te hoog leggen

Een burn-out kun je dus o.a. voorkomen (of minder op laten lopen) door je niet te laten meeslepen door alles wat in jouw ogen belangrijk zou moeten zijn.

Merk je dat je de lat hoog legt en aan te veel verwachtingen wil voldoen? Ga dan eens na wat nu echt belangrijk is.

De overige dingen krijgen een lagere prioriteit en zijn dus helemaal niet erg als ze niet lukken of als je die gewoon eens overslaat.

Daarbij zijn moeders ook maar gewoon mensen en geen superhelden. Je kunt simpelweg niet alles helemaal perfect doen. Eigenlijk is het zelfs helemaal niet zo erg dat kinderen zien dat je iets niet helemaal vlekkeloos doet of ergens bang voor bent.

Zo leren zij juist dat ze goed zijn zoals ze zijn en hier en daar best wel eens iets fout mag en kan gaan!

Hulp zoeken is belangrijk

Veel moeders zullen het gevoel hebben dat ze falen als moeder als ze last krijgen van een mommy burn-out. Hierdoor zullen ze nog minder snel hulp durven zoeken dan bij een burn-out die regelrecht met andere zaken te maken heeft.

Hoewel het natuurlijk vaak gewoon een combinatie van alles bij elkaar is. Maar met schaamte bereik je niets en vooral ook: je doet het toch niet expres!

Het maakt je echt niet tot een slechte moeder ofzo. Sterker nog: hulp zoeken is juist een vorm van kracht die je over hebt voor je kind. Je kind is immers niet gebaat bij een moeder die het allemaal niet meer trekt!

Je doet ook voor je kind het juiste door op tijd hulp te zoeken! Praat met je partner, ga naar de huisarts, bezoek een deskundig coach of psycholoog. Neem het serieus.

En vergeet niet dat te lang wachten betekent dat het herstelproject langer zal duren!

Wat je verder kunt doen

Naast hulp zoeken is het zeker van belang dat je leert ontspannen en ook echt tijd voor jezelf neemt. Niet ergens tussendoor, maar echt volledig de tijd voor jezelf. Wat dat voor jou is, is heel persoonlijk.

Je kunt bepaalde avonden inplannen voor leuke dingen doen, zoals afspreken met een vriendin. Maar je kunt ook daadwerkelijk met ontspannen aan de slag gaan door yoga te gaan doen, om maar iets te noemen.

Misschien vind je een massage wel lekker ontspannend of af en toe eens een saunabezoek.

Maar je kunt ook met een gezondheidscoach eens kijken naar jouw voedingspatroon. Het beste kun je natuurlijk het hele plaatje meenemen zoals je voeding, de rust/ontspanning, beweging, kunnen praten en zo een gezonde omgeving scheppen waardoor stress je niet meer direct onderuit weet te halen.

Burn-out na bevalling of zwangerschap; wat te doen? Tips om stress op tijd herkennen en voorkomen - Mamaliefde

Omschrijving van de afbeelding

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)