Skip to Content

Nieuw of tweedehands autostoeltjes kopen

Nieuw of tweedehands autostoeltjes kopen

Autostoeltjes zijn vast tweedehands een stuk goedkoper en daardoor fijner voor je portemonnee. Het is wel goed om hier heel kritisch in te zijn. Een stoeltje ouder dan zes jaar moet je eigenlijk niet willen kopen.

Daarnaast moet je er ook zeker van kunnen zijn dat het stoeltje of zitje niet beschadigd is of zelfs maar bij een aanrijding betrokken is geweest. Dan is de veiligheid namelijk niet meer te garanderen. Dan betaal je toch liever meer?!

Nieuw of tweedehands autostoeltje kopen?

Een vraag die vaak opkomt, is of je moet investeren in een gloednieuw autostoeltje of dat een tweedehands optie ook veilig en betrouwbaar kan zijn.

Veiligheid boven alles?

Veiligheid staat voorop als het gaat om het vervoeren van je kind. Nieuwe autostoeltjes worden geproduceerd volgens de nieuwste veiligheidsnormen en technologische vooruitgang. Hierdoor heb je de garantie dat het stoeltje voldoet aan de meest recente veiligheidsvoorschriften.

Technologische vooruitgang

Moderne autostoeltjes zijn vaak uitgerust met geavanceerde technologieën die extra bescherming bieden. Van zijwaartse botsingsbescherming tot geavanceerde bevestigingssystemen, nieuwe modellen komen met eigenschappen die de veiligheid van je kind optimaliseren.

Veiligheidsnormen voor autostoeltjes evolueren voortdurend. Een tweedehands stoeltje kan mogelijk niet voldoen aan de huidige veiligheidsnormen en technologische vooruitgang. Dit kan het beschermingsniveau verminderen in vergelijking met nieuwere modellen.

Garantie en Service

Een ander voordeel van nieuwe autostoeltjes is de garantie en service die bij de aankoop worden geleverd. In geval van defecten of problemen, biedt de fabrikant vaak vervanging of reparatie aan, waardoor ouders gemoedsrust krijgen.

Lange termijn investering

Nieuwe autostoeltjes zijn vaak ontworpen met de groei van het kind in gedachten. Veel modellen kunnen worden aangepast naarmate het kind ouder wordt, wat betekent dat je investering in een nieuw stoeltje een langdurige en aanpasbare oplossing kan zijn.

Geschiedenis autostoel

Een van de grootste nadelen van tweedehands autostoeltjes is dat je vaak niet op de hoogte bent van hun geschiedenis. Een stoeltje kan betrokken zijn geweest bij een ongeval, wat onzichtbare schade kan veroorzaken. Het is moeilijk om de geschiedenis van een tweedehands autostoeltje volledig te verifiëren.

Slijtage is een belangrijke overweging bij tweedehands autostoeltjes. Omdat je mogelijk niet op de hoogte bent van de geschiedenis van het stoeltje, is het moeilijk om de mate van slijtage te beoordelen. Het kan zijn dat de duurzaamheid van een tweedehands stoeltje verminderd is door jarenlang gebruik.

Budgetvriendelijke prijs

Tweedehands autostoeltjes kunnen aantrekkelijk zijn vanwege hun budgetvriendelijke prijs. Echter, bij het overwegen van een tweedehands stoeltje zijn er enkele belangrijke overwegingen die in acht moeten worden genomen.

Controleren

Als je toch de keuze maakt voor een tweedehands autostoeltje, controleer het dan grondig. Controleer op eventuele beschadigingen, ontbrekende onderdelen en de algehele staat van het stoeltje. Vermijd stoeltjes die tekenen van slijtage vertonen.

Tips bij gebruik en keuze van een autostoel

  • Een open deur, maar toch zeg ik het even: zorg dat het stoeltje goed vast staat in de auto. Op steeds meer autostoelen zit er een soort controle die groen kleurt om te bevestigen dat hij goed vast zit.
  • Als je de stoel bevestigt, controleer dan of er geen speling op zit!
  • Niet iedere stoel werkt hetzelfde, dus wees slim en lees de gebruiksaanwijzing of check een instructie op YouTube.
  • Als de voetjes uitsteken is de stoel nog niet te klein. Maar uiteraard wel als het hoofdje boven de rand uit gaat komen.
  • Let vooral goed op het gewicht als je twijfelt of je moet overstappen op een volgende autostoel.
  • Controleer ook of de sluiting van het tuigje makkelijk te openen is voor jou, maar niet voor je kind. En of de banden verstelbaar zijn.
  • Let bij de aanschaf ook op de bekleding van het autostoeltje.
  • Vervang na een ongeluk het stoeltje. Ook al lijkt er niets aan de hand!
  • Bij erg lange autoritten regelmatig pauzes houden en je kleine even lekker laten spartelen op een vlakke oppervlakte.
  • Lees als je een keuze gaat maken de test van de Consumentenbond om te weten welke autostoeltjes wel of niet veilig zijn.
  • Het advies is om je kind maximaal twee uur per dag in een maxi cosi te laten zitten.
  • Als je op vakantie gaat met de auto is het goed om even te letten op de eisen in dat land, in sommige landen is het verplicht om je kind tot 1.50 in een autostoel te vervoeren.
  • Controleer altijd of je kind goed vast zit voor je wegrijdt. Ook als het zichzelf vast zet.

Dat ouders zich goed verdiepen in de juiste installatie van de autostoel is van levensbelang. Judith van Sambeek, Marketingmanager bij Maxi-Cosi stelt: “Het installeren van een autostoel is lastig.

We adviseren ouders altijd goed de handleiding te lezen en eventueel instructiefilmpjes te bekijken voor de juiste installatie. Laat het bij twijfel checken door een expert, bijvoorbeeld bij een erkend verkooppunt of de autostoelenfabrikant.”

Linda van Aken