Skip to Content

Tips voor als je baby / kind in slaap valt in de auto

Tips voor als je baby / kind in slaap valt in de auto

Soms lijkt de auto magische krachten te hebben om baby’s en kinderen in een diepe slaap te wiegen. Terwijl het onderweg zijn zijn eigen avonturen met zich meebrengt, is het een kunst om te weten hoe je het beste kunt omgaan als je kleintje besluit in de auto in slaap te vallen. In dit artikel delen we tips en trucs om van de autorit niet alleen een vredige reis te maken, maar ook veilig te kunnen slapen.

Witte ruis

Auto’s hebben hun eigen rustgevende geluiden, en deze kunnen wonderen doen voor een kind dat in slaap wil vallen. Overweeg het gebruik van witte ruis-apps of speel rustige muziek om een kalmerende achtergrond te creëren.

Comfortabele kleding

Als je verwacht (of hoopt) dat je kind in de auto in slaap zal vallen, kleed hem dan aan alsof het bedtijd is. Een pyjama of onesie aan tijdens de reis zorgt voor een naadloze overgang van auto naar bed, waardoor de kans op een ongestoorde slaap wordt vergroot.

Keuze kinderzitjes

De keuze van autostoel kan een groot verschil maken. Sommige kinderzitjes bieden meer comfort en ondersteuning voor dutjes onderweg. Als je van plan bent om vaak langere ritten te maken, overweeg dan een autostoel die specifiek is ontworpen met het oog op comfortabel slapen.

Comfortabele slaapomgeving

Maak de auto een comfortabel slaapnest. Zorg voor een knusse slaapomgeving door zachte dekens of een favoriete knuffel mee te nemen. Dim het licht binnen de auto en creëer een rustige sfeer die slaap bevordert.

Er zijn ook speciale kussentjes die om de gordel bevestigd worden om het hoofdje te ondersteunen en te voorkomen dat deze slap naar beneden valt.

Zonneschermen

Zorg ervoor dat de zon geen spelbreker is voor de dutjes van je kind. Installeer zonneschermen op de ramen om hinderlijk zonlicht buiten te houden en een comfortabele slaapomgeving te behouden.

Korte stops voor beweging en frisse lucht

Als de rit langer duurt, overweeg dan om af en toe korte stops te maken. Niet alleen geeft dit de baby wat frisse lucht, maar het kan ook helpen om de slaapcyclus te verbeteren, waardoor de rest van de reis soepeler verloopt.

Activiteiten voor onderweg

Zorg voor enkele stille, betoverende activiteiten op de achterbank. Een zacht luisterboek, rustige muziek of een mobiel boven het autostoeltje kan je kind helpen zich te ontspannen en in slaap te vallen zonder te worden afgeleid.

Timing

Een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat je kind in slaap valt in de auto, is door slim te plannen. Probeer autoritten te timen rond de slaaptijden van je kleintje. Een ritje tijdens het dutje kan niet alleen een vredige reis betekenen, maar ook een naadloze overgang van auto naar bed.

Extra blokje om

Als je kind eenmaal slaapt, kan een extra ritje soms wonderen doen. Ga een extra blokje om in de buurt, of maak een rustig ritje door het platteland. Dit geeft niet alleen een beetje extra slaaptijd, maar het kan ook een rustgevend element toevoegen aan de reis.

Routine

Als je eenmaal hebt ontdekt wat het beste werkt voor het laten slapen van je kind in de auto, herhaal dit dan. Kinderen gedijen goed bij routines, zelfs als het gaat om dutjes onderweg. Consistentie kan de autorit een voorspelbare en geruststellende ervaring maken.

Mijn ervaringen

Zoals gezegd ging mijn mannetje eindelijk slapen als we in de auto reden. Toch moet je hier even mee opletten. Een autozitje is hier niet voor gemaakt. Zet het nooit onbeheerd op een tafel ofzo, want door het wippen wat ze doen kunnen ze verplaatsen…met alle gevolgen van dien.

Kijk goed of je kindje goed kan ademen (uiteraard geldt dat ook tijdens slapen in de auto) én probeer wel zijn jasje en zo, zo los te maken dat hij of zij het niet te warm krijgt!

Beter is het natuurlijk om jouw kindje gewoon eruit te halen. Misschien slaapt hij of zij wel gewoon lekker verder…

Jonge baby’s blijken door hun, in verhouding natuurlijk, grote hoofd snel met hun kin tegen hun borstje te zakken, waardoor ze moeilijk kunnen ademhalen. Een studie uit Nieuw Zeeland heeft dit ontdekt. Hierdoor kunnen dus levensgevaarlijke situaties ontstaan.

Houd dan ook altijd toezicht en laat je kindje dus niet onnodig lang in het stoeltje liggen. Sommige kindjes, met bijvoorbeeld hartafwijkingen of die ziek zijn, lopen nog meer risico.

Daarnaast geeft een langdurig gebruik van deze stoeltjes of bijvoorbeeld een wipstoeltje het risico te geven op een plat of scheef hoofd! Omdat het kindje niet echt kan bewegen is het eveneens niet bevorderlijk voor zijn motorische ontwikkeling.

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)