Skip to Content

Kind achterwaarts in auto

Kind achterwaarts in auto

Het achterwaarts vervoeren van kinderen in de auto, ook wel bekend als het omgekeerd plaatsen van autostoelen, is een benadering van kinderveiligheid die steeds meer aandacht krijgt.

In plaats van naar voren gerichte autostoelen worden kinderen in deze configuratie achterwaarts vervoerd, met als doel hun veiligheid te vergroten bij een ongeval.

Deze benadering staat in contrast met traditionele methoden en roept vragen op over wat echt het veiligst is voor de kleintjes tijdens autoritten.

Wetgeving

Onderdeel van de i-Size-wetgeving is dat je baby achterwaarts vervoerd moet worden. Zolang je kindje in de achterwaartse stoel past, is het het veiligst om hem of haar tegen de rijrichting in te plaatsen.

 Je baby is natuurlijk extra kwetsbaar. Dus zal je begrijpen dat hij in de auto extra bescherming nodig heeft. Zeker omdat de nek van een klein kind nog niet sterk genoeg is en daarom niet zo veel kan hebben.

Autostoelen die voldoen aan de i-Size-norm kunnen kinderen achterwaarts vervoeren tot een leeftijd van minimaal 15 maanden. Volgens de R44-norm mag je kind vanaf 9 kg vooruit kijken.

Het advies is om pas over te stappen op een volgende autostoel als je kind te zwaar wordt volgens de veiligheidsvoorschriften van het stoeltje of het hoofdje boven de schaal van het zitje uitkomt.

Er zijn tegenwoordig ook autostoeltjes die met je baby meegroeien, deze zijn wel duurder dan andere autostoeltjes. Maar aangezien je de kuip omdraaien naar voren kan je er ook langer gebruik mee maken en scheelt het in de kosten voor een volgende autostoel.

Voordelen achterwaarts

Door je baby tegen de rijrichting in te vervoeren is de kans op blessures bij een aanrijding minder groot doordat ze in het stoeltje worden gedrukt. Krachten op het nekje bij een frontale botsing zijn namelijk tot 5 keer zo laag.

  1. Verbeterde Bescherming bij Frontale Botssingen: Achterwaarts gerichte autostoelen bieden aanzienlijk meer bescherming bij frontale botsingen. Doordat de impact wordt verdeeld over het lichaam van het kind, wordt de druk op de nek en rug verminderd, wat de kans op letsel aanzienlijk verkleint.
  2. Bescherming van het Hoofd en de Nek: Het hoofd en de nek van jonge kinderen zijn kwetsbaar. Achterwaarts gerichte autostoelen bieden een betere ondersteuning voor het hoofd en de nek, waardoor de krachten die vrijkomen bij een botsing beter worden opgevangen.
  3. Veiligheid bij Zijdelingse Botsingen: Terwijl voorwaarts gerichte stoelen zich voornamelijk richten op frontale botsingen, bieden achterwaarts gerichte stoelen ook verbeterde bescherming bij zijdelingse botsingen, aangezien ze het volledige lichaam van het kind omhullen.
  4. Geschikt voor Jonge Ontwikkelingsstadia: Kinderen hebben een grotere kans op letsel bij frontale botsingen wanneer ze voorwaarts gericht zijn, vooral tijdens de vroege ontwikkelingsstadia. Het achterwaarts vervoeren is daarom bijzonder geschikt voor jongere kinderen.
  5. Langer Achterwaarts Vervoeren is Mogelijk: Met de introductie van i-Size wetgeving en autostoelen die zijn ontworpen om kinderen langer achterwaarts te vervoeren, kunnen ouders ervoor kiezen om hun kinderen tot een oudere leeftijd in deze positie te houden, wat de veiligheidsvoordelen verlengt.
  6. Aanmoediging van een Veilige Autoritgewoonte: Door kinderen van jongs af aan achterwaarts te vervoeren, wordt het een natuurlijke en veilige autoritgewoonte. Dit kan hen op latere leeftijd bewust maken van het belang van autoveiligheid en hen aanmoedigen om veiligere keuzes te maken.
  7. Aandacht voor Gewichts- en Lengtegrenzen: Achterwaarts gerichte autostoelen zijn ontworpen om rekening te houden met het gewicht en de lengte van het kind. Hierdoor kunnen ouders hun kinderen veilig achterwaarts vervoeren totdat ze de aanbevolen gewichts- en lengtegrenzen bereiken.

Het achterwaarts vervoeren van kinderen in de auto biedt duidelijke voordelen op het gebied van veiligheid, en ouders worden aangemoedigd om deze optie serieus te overwegen voor een optimale bescherming van hun kleintjes op de weg.

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)