Het was onlangs nog in het nieuws; kinderen vanaf drie jaar mogen niet meer op enkel een zitverhoger vervoerd worden maar moeten ook aan de achter- en zijkant beschermd worden. Hier in huis gaat veiligheid boven alles. Zo lag zelfs onze dertien maanden oude baby nog in de maxi cosi rodifix, achterwaarts omdat dat de beste bescherming biedt.
Tenminste afgaande op de lengte, nu hadden we zelf vrij kleine baby’s dus dan is langer in de maxi cosi beter. We hebben ook altijd dankbaar gebruik gemaakt van iso-fix. Een systeem waarbij de autostoelen vastgeklikt zitten aan metalen ringen in de auto en niet enkel aan de gordels. De ervaring leert dat dat altijd toch nog iets speling oplevert.
Tips bij het uitzoeken van een geschikte autostoel
In tegenstelling tot voorheen wordt er geen advies meer gegeven op basis van de leeftijd van je kind, maar op basis van het gewicht. Dat is dan ook de eerste afweging die je moet maken bij de aanschaf van een autostoel. Welke groep er bij je kind past.
Er zijn ook autostoelen die deze groepen overstijgen zodat je er meerdere jaren van kan genieten. Autostoelen zijn tenslotte toch een kleine investering, die wel de veiligheid van je kind garanderen.
Lees je vooraf in, door de ANWB of de Consumentenbond worden er regelmatig testen gedaan als het gaat om de veiligheid van autostoelen. Zelfs autostoelen met een isofixbevestiging blijken in de praktijk los te kunnen schieten en dus geen garantie te zijn.
Deze testen zijn objectief en vergelijken autostoelen van verschillende merken in verschillende groepen met elkaar. Zo krijg je in een handig overzicht de plus- en minpunten te zien.
Als je op pad gaat neem dan ook je auto mee. Bij een aantal zaken is het geen probleem om dit even te passen op de achterbank. Zeker als je meerdere autostoelen hebt is dit een aanrader. Je kan zo ook controleren of het stevig en stabiel staat en je hem goed kan installeren. Goed installeren is noodzakelijk als het gaat om het veilig gebruik van de autostoel.
Bijvoorbeeld als het gaat om een Isofix al dan niet in combinatie met een derde tetherpunt. Kan je ook alvast even oefenen om te zien hoe makkelijk dit gaat. Naast installatie kan je meteen even kijken hoe makkelijk de autostoel te verstellen is. De juiste hoogte van de hoofdbeschermer zorgt ervoor dat je optimaal gebruik maakt van de veiligheid van de autostoel.
Naast veiligheid is het ook fijn als het een praktische autostoel is. Ongelukjes zijn zo gedaan, bijvoorbeeld als er wat drinken over heen gaat of wat dacht je van de kruimels tijdens een wat langere autorit. Dan is het fijn als je de bekleding makkelijk kan losmaken om te wassen.
Als het gaat om een kinderstoel voor je kleuter zal hij of zij ook een mening hebben. Door hem of haar te betrekken bij de aanschaf en bijvoorbeeld de kleur te laten kiezen voorkom je gedoe dat ze niet in de autostoel willen kruipen.
i-Size norm
Sinds juni 2013 wordt er gewerkt aan een nieuwe wetgeving als het gaat om autokinderstoelen. Dit wordt ook wel de i-Size norm genoemd en onderdeel van Europese regelgeving. Na een overbruggingsperiode zijn vanaf 2018 autostoelen die aan de i-Size regelgeving voldoen verplicht.
Tot die tijd zijn de oude en de nieuwe autostoeltjes tegelijkertijd op de markt. Een autokinderzitje kan zijn: een babyautostoeltje, een kinderautostoeltje of een zittingverhoger. Wat er verandert?
- Kinderen moeten tot minimaal 15 maanden achterwaarts vervoerd worden in een autostoeltje met een isofixbevestiging. Bij aanrijdingen is je kind dan beter beschermd. Door je kind achterwaarts te vervoeren worden de krachten over het hele lichaam verspreid en ligt de druk niet op het hoofd en de nek. In Europa zijn auto-ongelukken de grootste oorzaak van kindersterfte.
- Autostoelen die enkel bevestigd worden met gordels worden verboden op de markt.
Er komt nog een indeling op basis van leeftijd en lengte, maar tot die tijd moeten we het doen met de indeling op basis van het gewicht en de lengte. Volgend jaar in 2018 gaat de i-Size-norm volledig in en mogen andere autostoelen niet meer worden verkocht (wel gebruikt).
Om kinderen tot en met minimaal 15 maanden te vervoeren, moeten zij in Isofix-zitjes waarbij ze met hun gezicht naar achteren kijken. De Consumentenbond adviseert om je kind zo lang mogelijk in het 0+ babystoeltje te vervoeren.
Iso-fix
De autokinderzitjes die aan de i-Size-norm voldoen zijn altijd Isofix-modellen. De Isofix-methode is ontwikkeld om de fouten bij het installeren van autostoeltjes te verminderen. Bijna 100% van de autostoeltjes met de Isofix-methode staan goed geïnstalleerd, terwijl dat bij autostoeltjes met gordelbevestiging maar 40% is.
Nadeel is dat deze autostoelen niet geschikt zijn in oudere auto’s, omdat er speciale bevestigingspunten nodig zijn. Kijk dus op de website van de fabrikant of in de gebruiksaanwijzing van het zitje om te kijken of jouw auto geschikt is.
De keuze voor de Maxi-Cosi Rodifix
Nu onze dochter vier jaar is en echt uit haar autostoel groeide, gingen we op zoek naar een alternatief. We kregen hierbij hulp van Coolblue en kwamen uit bij de Maxi-Cosi Rodifix AP Black. Tot op heden hebben we altijd gekozen voor Maxi-Cosi autostoelen.
Niet alleen omdat dit een bekend merk is maar ook omdat ze veel ervaring hebben als het gaat om veilige autostoelen die goed scoren in de testen. Dit is trouwens niet alleen mijn favoriet, maar ook de beste keuze voor autostoeltjes tussen de 4 en 12 jaar op basis van prijs en kwaliteit.
De Maxi-Cosi Rodifix AP is geschikt voor kinderen van 3,5 tot en met 12 jaar. Hierdoor is hij geschikt voor onze dochter (en binnenkort) ook voor onze zoon. Door middel van een in hoogte verstelbare hoofdsteun en de zijsteunen kan je in de breedte verstellen zodat hij met je kind meegroeit.
De Rodifix is de opvolger van de Rodi en beschikt over de mogelijkheid om de autostoel ook met isofix vast te zetten. Naast het gebruik van de driepuntsgordel. Isofix is er niet alleen meer voor de babystoelen.
Daarnaast is deze Maxi-Cosi Rodifix voorzien van AirProtecttechnologie. Deze technologie is ontwikkeld en gepatenteerd door Maxi-Cosi en vermindert het risico op hoofdletsel bij aanrijdingen vanaf de zijkant met maar liefst twintig procent.
Naast veiligheid biedt de AirProtect ook comfort voor je kind, doordat het als een zacht kussentje aanvoelt. Na de twee jaar garantie biedt Maxi-Cosi na registratie binnen drie maanden na aankoop ook een lifetime warranty.
ANWB-test
Dit kinderstoeltje (Maxi-Cosi Rodifix) presteerde ‘goed’ in de ANWB-autostoeltjestest. Het zitje is een zitverhoger met verplichte rugleunen is geschikt voor kinderen vanaf 15 kg (ongeveer 4 jaar) tot en met 36 kg (ongeveer 12 jaar) en kan aanvullend bevestigd worden aan de Isofix ankerpunten (in de daarvoor vrijgegeven auto’s).
Soms kan de stabiliteit van het kinderstoeltje verbeterd worden door de hoofdsteun van de autostoel weg te halen of om te draaien.
Het testresultaat ‘goed’ geldt voor montage met Isofix. Als het stoeltje alleen bevestigd is met de autogordel, dan daalt de score op veiligheid van ‘goed’ naar ‘voldoende’. Volgens de fabrikant is het zitje geschikt voor tien jaar intensief gebruik. De autostoel kan in een zit- en ligpositie gebruikt worden en weegt 6,2 kg.
Plus- en minpunten
- Laag risico op letsel bij een frontale en zijdelingse botsing
- Gordelloop is goed
- Het zitje staat stabiel in de auto
- Bedieningsfouten zijn eigenlijk niet mogelijk
- Vastgespen van het kind is eenvoudig
- Zitje is heel eenvoudig en snel te monteren
- Handleidingen en waarschuwingslabels zijn duidelijk
- Licht zitje
- Goede ondersteuning van de benen
- Goede polstering van het zitje
- Gunstige zithouding
- Het kind heeft goed zicht naar buiten
- Heel ruim zitje
- Zitje neemt vrij veel ruimte in beslag
- De bekleding kan in de wasmachine worden gereinigd
- De bekleding is heel eenvoudig te verwijderen
- Goede afwerking
- Heel lage concentratie schadelijke stoffen
Onze ervaringen
De afgelopen weken hebben we deze autostoel uitvoerig getest. Voor korte stukken en ook voor langer. De autostoel is zeer open zodat je kind er makkelijk zelf in kan klimmen.
Erg fijn voor het bevorderen van de zelfstandigheid van je kind. Ze was er dan ook erg trots op dat ze weer haar eigen stoel had (we hadden tijdelijk een autostoel van oma in gebruik).
De stoel kan ook in ligstand, misschien niet wat je gewend bent vanuit de kinderstoel, maar voor deze leeftijdscategorie is dat niet gebruikelijk. Dat is ook één van de voordelen van een Isofix-zit
. Het kuipje zelf kan iets naar voren getrokken waardoor er een slaapstand ontstaat. Ook die werd natuurlijk uitgetest en volgens mij lag het heerlijk want er werd al snel in geslapen.
Al snel zaten we in de situatie dat er geen twee, maar drie kinderen, in autostoelen, op de achterbank vervoerd moesten worden. Voorheen ging dat wel, het voordeel van gordels is dat je het nog iets kan verschuiven. Met twee autostoelen die met Isofix vastzitten gaat dat niet meer. Het was even puzzelen, maar er blijft genoeg ruimte over.
Pas later las ik dat je de autostoel ook zonder de Isofix kan vastzetten met enkel de gordel. Hiervoor zijn er speciale gordelgeleiders aanwezig. Daardoor is deze autostoel geschikt voor auto’s met of zonder dit systeem.
Naast dat we hem zelf hebben getest heeft oma hem ook een paar dagen in haar auto gehad. Het voordeel dat de autostoel zo licht is, is dat je hem makkelijk uit de auto klikt, optilt en in een andere auto kan installeren. In dit geval bij oma, maar ook handig als jij en je partner allebei een eigen auto hebben. Dat scheelt weer de aanschaf van een tweede stoel.
Autorit met kind
- Lange autorit kind
- Snacks & hapjes voor in de auto
- Speelgoed voor in de auto kind
- Spelletjes voor in de auto
- Spelletjes & activiteiten achterbank auto
- Dreumes & peuter vermaken auto
- Wat doen als je je verveelt in de auto
- Snelweg sprookjes app
- Kleine cadeautjes voor in de auto
- Auto bingo kaarten
- Autospeurtocht
- Wagenziekte of reisziekte
- Kind slaapt in de auto
- Broer & zus ruzie achterbank auto
- Tips auto koel houden
Autostoel
- Beste manier kind vervoeren
- Gezinsauto aanschaffen
- Kind veilig in autostoel; iSize wetgeving
- Wanneer maxi cosi naar autostoel
- Nieuw of tweedehands autostoeltjes
- Kind achterwaarts in auto verplaatsen
- Autostoel of zitverhoger oudere kinderen
- Kind voorin auto zitten
- Maxi Cosi Rodifix review
- Maxi Cosi AxissFix Plus review
- Winterjas aan in maxi-cosi
- Rijangst tips wat doen?
- Voordelen elektrische auto
- 7 Populaire straatspellen van vroeger en nu - 8 September 2024
- 25x Knutselen met eikeltjes voorbeelden & ideeën - 6 September 2024
- Herfstactiviteiten voor het hele gezin - 5 September 2024