Het voordeel van het wonen in een klein land zoals Nederland is dat je niet altijd lang in de auto hoeft te zitten. Daardoor zijn we het ook niet gewend en is een rit naar het buitenland van een paar uur al snel een groot avontuur.
Toch zijn Nederlanders niet een volk die thuis blijft, maar je overal ter wereld tegenkomt. Met het vliegtuig, maar ook de auto.
Daarom deze handige tips voor een autovakantie met kinderen. Ideaal als je een lange autoreis voor de boeg hebt, ook met baby of peuter. Van vermaak onderweg tot slapen of onderweg eten kopen.
Voorbereiding op de lange autorit
Haal de auto eerst even helemaal leeg, alle stoeltjes er uit en alle rommel er uit. Ja, na de vakantie kan je dat opnieuw doen. Maar je kan dan rustig de auto inpakken.
Het is ook fijn om direct even alle kruimels te stofzuigen, je weet nooit wat je aantreft als je de autostoeltjes verwijdert…
Eventueel kan je de auto ook even laten keuren, zodat je niet onderweg voor verrassingen komt te staan.
En controleer je autoverzekering; bijvoorbeeld of beide chauffeurs zijn verzekerd en of de dekking alleen Nederland is of ook Europa. Je kan natuurlijk altijd de autoverzekering vergelijken om te kijken of je niet nog ergens op kan besparen.
Wat doen tijdens een lange autorit met kinderen?
Van huilende kinderen op de achterbank word je niet vrolijk. Als ze slapen is dat natuurlijk ook fijn, maar verder is het fijn om ze bezig te kunnen houden.
- Autospelletjes: Denk aan klassiekers zoals “Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet,” of probeer woordspelletjes zoals “Ik ga op reis en ik neem mee…”
- Muziek afspelen: Stel van tevoren een afspeellijst samen met je favoriete nummers. Muziek kan de sfeer verbeteren en de tijd sneller laten gaan. Zet je favoriete muziek op en zing lekker mee. Het is een geweldige manier om de sfeer luchtig te houden.
- Podcast & Audioboeken: Een geweldige manier om de tijd te doden en jezelf te vermaken met interessante verhalen of informatieve inhoud. Kies een boeiende serie podcasts of luisterboeken en maak er een marathon van.
- Kijk uit het raam: Soms is het gewoon leuk om naar het landschap te staren en je gedachten te laten afdwalen.
- Maak foto’s: Als je langs interessante plekken komt, maak dan wat foto’s om herinneringen vast te leggen. Je kan er ook een spelelement aan toevoegen door een soort bingo kaart te maken van objecten die onderweg op de foto gezet moeten worden zoals een paarse auto, een windmolen, een trein etc.
- Reisspelletjes: Denk aan reisspelletjes zoals reisbingo, raadsels of kaartspellen.
- Wat helemaal ideaal is deze speeltafel die je kind kan gebruiken om op te spelen of te eten terwijl het in de auto zit.
- Wat voor sommige kinderen werkt is een soort van beloningsvel met stickers te vullen. Ideaal voor oudere kinderen die ieder kwartier / half uur dat ze niet ‘zeuren’ een sticker krijgen en bij een x-aantal stickers iets mogen uitzoeken.
- Bij de Action verschillende kleine en goedkope cadeautjes kopen die je kind tijdens het rijden kan uitpakken als het zich begint te vervelen. Het hoeft niet veel en duur te zijn, zo was onze dochter een uur zoet met een speelgoedtelefoon die ze won op de kermis op de terugreis.
Wat neem je mee voor in de auto?
Een lange autorit met kinderen vereist een beetje voorbereiding om ervoor te zorgen dat iedereen comfortabel en vermaakt blijft. Hier is een korte checklist:
- Snacks: Neem gezonde snacks en drankjes mee om honger en dorst onderweg te voorkomen.
- Entertainment: Pak favoriete speelgoed, boeken, kleurboeken, en draagbare elektronica zoals een tablet met oortjes. Dit houdt de kleintjes bezig.
- Kleding: Zorg voor comfortabele kleding en extra lagen voor verschillende temperaturen.
- Kussens en Dekens: Maak het gezellig in de auto met kussens en dekens voor dutjes of gewoon om comfortabel te zitten.
- Medicijnen: Breng eventuele noodzakelijke medicijnen mee, evenals een EHBO-doos voor noodgevallen.
- Plastic zakken: Altijd handig voor kleine noodgevallen, zoals wagenziekte.
- Spelletjes en Activiteiten: Bedenk eenvoudige autoritvriendelijke spelletjes zoals “Ik zie, ik zie wat jij niet ziet” of speel kaartspellen.
- Pauzeplanning: Plan regelmatige tussenstops voor plaspauzes, eten en wat beweging.
- Zonnebrandcrème: Als je van plan bent tijd buiten de auto door te brengen, vooral tijdens stops, kan zonnebrandcrème van pas komen.
- Luistermateriaal: Maak een afspeellijst met kindvriendelijke muziek of luisterboeken.
En vergeet natuurlijk niet het allerbelangrijkste: geduld! Wat is jouw ultieme tip voor een lange autorit met kinderen?
Speelgoed voor in de auto
Neem een tas mee met speelgoed die je tussen de kinderen neerzet. Op die manier kunnen ze er zelf bij om speelgoed te pakken. Je kan ook een schoenentas kopen en deze ophangen aan de achterkant van de autostoel zodat ze daar het speelgoed uit kunnen pakken. Of de rugzak, waarvan je de beide hengsels aan de voorkant vastbindt met zo’n klemmetje van de Ikea.
Houd achter de stoelen ruimte vrij zodat deze tas eventueel daar neergezet kan worden en je zelf tussen de kinderen in kan zitten om ze te vermaken. Vooral het grotere en zachte speelgoed is een aanrader. Dus niet teveel kleine onderdelen die heel snel vallen.
Daarbij is het belangrijk om niet teveel speelgoed voor in de auto mee te nemen, dan kunnen ze niet kiezen en zullen ze helemaal niet spelen.
Mobiele devices
Zorg er voor de zekerheid voor dat je telefoon is opgeladen en aangemeld voor een betaalbare service in het buitenland. Op die manier kan je kind even rustig genieten van een filmpje of spelletje, zeker als het is voorzien van een flexibel hoesje ter bescherming voor je smartphone voor als je kind de telefoon laat vallen.
Het heeft mij bij deze telefoon al meerdere breuken bespaard. Mocht je telefoon beschikken over een kaarthouder, is het handig om een (reserve) Micro-SD-kaart mee te nemen, zeker als je net zoveel foto’s maakt als ik.”
Als je een tablet meeneemt, laadt daar dan vooraf filmpjes op van bijvoorbeeld Netflix zodat ze ook offline beschikbaar zijn. Een autohouder kan handig zijn zodat ze er niet constant aan zitten of laten vallen.
Eten en drinken onderweg
Het is belangrijk om tussendoor voldoende vocht binnen te krijgen, en wat eten kan ook zorgen voor tijdelijke rust.
- Zelf gebruik ik het liefst drinkbekers met tuit of rietje in de auto. Ook voor onze peuter. Zodat het niet een groot zwembad wordt achterin de auto. Een beetje water als het heel warm is, vind ik trouwens niet erg.
- Een zomerhoes om de autostoel heen is niet alleen handig voor het zweten, maar scheelt ook bij het schoonmaken. Even de hoes van de stoel, uitkloppen en de kruimels zijn weer weg.
- Neem een paar grote literflessen water mee. Je weet maar nooit waarvoor je dit nodig hebt. Van het schoonmaken van de handjes, tot het spelen met water als het erg warm is en je stil staat tot en met het klaarmaken van de fles.
- Vergeet vooral ook niet een pak met oliedoekjes binnen handbereik te houden. Ook als je geen baby’s bij je hebt!
- Neem een plastic zakje mee voor al het afval. Scheelt je opruimen bij terugkomst.
- Om het eten koel te houden onderweg kan je het eten in een koelbox meenemen, je hebt zelfs speciale boxen met elektrische aansluiting
Pauzes onderweg
De pauzes onderweg kun je vooraf inplannen of kijken hoe ver je komt. Beide opties heb ik geprobeerd en het heeft beide zijn voor- en nadelen. Als je vooraf inplant kan je op zoek gaan naar een leuke stop zodat het meer is dan alleen even luchten.
Tenzij ze slapen, dan wil je het liefst zo snel mogelijk een grote afstand afleggen! Er zijn meerdere parkeerplaatsen met niet alleen een schoon toilet en restaurant voor een verfrissing maar ook een speeltuintje.
Voor een snelle stop kan je het beste stoppen op een parkeerplaats zonder voorzieningen, dan ben je ook weer sneller weg.
Hoeveel uur rijden aan een stuk?
De ideale rijtijd met kinderen hangt af van verschillende factoren, zoals de leeftijd van de kinderen, hun tolerantie voor autoritten, en de aard van de reis. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:
- Baby’s en peuters: Voor deze leeftijdsgroep kunnen korte ritten van 2-3 uur vaak het beste werken. Regelmatige pauzes zijn belangrijk voor voeding, verschoning en wat speeltijd.
- Jonge kinderen (3-6 jaar): Tot ongeveer 4-6 uur rijden per dag is vaak haalbaar, met regelmatige pauzes voor snacks, speeltijd en plaspauzes.
- Oudere kinderen (7+ jaar): Oudere kinderen kunnen doorgaans langere ritten aan, misschien tot 8 uur per dag. Zorg voor voldoende entertainment, snacks en de mogelijkheid om zich uit te strekken tijdens pauzes.
Hoe vaak stoppen tijdens de autorit?
De frequentie van stops tijdens een lange autorit kan variëren afhankelijk van factoren zoals de afstand die wordt afgelegd, de leeftijd van de passagiers en de algemene behoeften. Hier zijn enkele richtlijnen:
- Elke 2 tot 3 uur: Over het algemeen wordt aanbevolen om elke 2 tot 3 uur te stoppen tijdens een lange autorit. Dit biedt de mogelijkheid voor een korte pauze, plaspauze en wat beweging om stijfheid te verminderen.
- Met kinderen: Als je met kinderen reist, vooral jongere kinderen, wil je misschien vaker stoppen, ongeveer elke 1,5 tot 2 uur. Dit geeft de kinderen de kans om te spelen, te eten, en zichzelf bezig te houden.
- Specifieke behoeften: Sta open voor spontane stops als dat nodig is. Als iemand zich niet lekker voelt, naar het toilet moet, of als er behoefte is aan een specifieke attractie langs de weg, of als er gewoon behoefte is aan een adempauze, is het prima om extra stops toe te voegen.
- Maaltijden: Plan stops rond maaltijden en zorg ervoor dat er voldoende water beschikbaar is om gehydrateerd te blijven.
Vergeet niet dat flexibiliteit belangrijk is. Als je merkt dat de kinderen onrustig worden of dat er vermoeidheid optreedt, is het een goed idee om een pauze in te lassen. Wat is jouw ervaring met lange autoritten met kinderen?
Comfortabel slapen in de auto ook voor de baby
Zorg ook voor comfortabele autostoeltjes voor je kind. Die goed vast zitten (iso-fix) en ook in kuipstand kunnen zodat je kind in ligstand kan. Handig is om een dekentje bij de hand te hebben voor als ze gaan slapen.
Of je nu ‘s nachts reist of overdag. Voor baby’s heb je speciale zakken die je kan gebruiken voor de wandelwagen of maxi cosi. Hier gaan de riempjes overheen wat veel veiliger is.
Tip: Om het achterin donker te maken kan je een handdoek tussen de deur klemmen zodat je kind makkelijker kan slapen en minder afgeleid wordt.
Voor oudere kinderen (en volwassenen) die met een gordel vastzitten zijn er speciale kussentjes die je om de gordel kan plaatsen. Ideaal voor als je even je ogen wilt doen om met je hoofd tegen aan te leunen en er voor te zorgen dat je nek ondersteund wordt dus je geen stijve nek krijgt. Deze kussentjes vind je hier.
Bescherming tegen de zon en warmte
In de auto kan het al snel heel warm worden. Daarom is het belangrijk om je kinderen hiervoor te beschermen. Dit kan door;
- De raampjes van de auto open zetten voordat je vertrekt, zo koelt het lekker af in de auto.
- Je kinderen meerdere laagjes kleding aan te trekken. Jassen gaan meteen al uit, en naar mate het warmer wordt kan er een vestje etc. uit. Tot ze uiteindelijk in hun rompertje zitten.
- Dek de ramen af, met een zonnescherm of een hydrofiele doek die je tussen de deur klemt. Die kunnen ze dan niet lostrekken en het belemmert het zicht zodat ze ook sneller in slaap zullen vallen. E zijn tegenwoordig ook zogenaamde ‘autosokken’ die je over de deur heen trekt en beschermt tegen de uv-straling, maar je toch door kan kijken.
- Laat vooral je kinderen niet in de auto zitten, ook al is het voor vijf minuten.
- Het heetst van de dag vermijden, prima om dan lekker ergens in de schaduw een heel lange stop te maken.
- ‘s Nachts reizen, zeker op de terugweg, is ook ideaal.
- Genoeg water en vocht meenemen voor je kinderen.
- Zonneschermen voor op de ramen van de deuren.
- Je auto parkeren in de schaduw als je stopt.
‘s Nachts rijden
Voor lange afstanden vinden wij het heel erg prettig om ‘s nachts te rijden. We vertrekken dan meteen na het avondeten, dat kan nog lekker thuis. Daarna in de auto, dan zijn ze vaak nog 1 a 2 uurtjes wakker, bedtijd is wat later dan normaal.
Maar als dat lukt slapen ze wel het grootste deel van de reis. Daardoor zal de reis een stuk aangenamer verlopen zonder ruzies en zullen de stops korter duren. Het is vaak ook een stuk minder warm omdat de zon niet schijnt en je hebt geen last van files!
Probeer drukke wegen te vermijden
Als je bent gebonden aan de schoolvakanties kan het erg druk zijn op de weg. De zwarte zaterdagen doen hun naam eer aan.
Autorit met kind
- Lange autorit kind
- Snacks & hapjes voor in de auto
- Speelgoed voor in de auto kind
- Spelletjes voor in de auto
- Spelletjes & activiteiten achterbank auto
- Dreumes & peuter vermaken auto
- Wat doen als je je verveelt in de auto
- Snelweg sprookjes app
- Kleine cadeautjes voor in de auto
- Auto bingo kaarten
- Autospeurtocht
- Wagenziekte of reisziekte
- Kind slaapt in de auto
- Broer & zus ruzie achterbank auto
- Tips auto koel houden
Autostoel
- Beste manier kind vervoeren
- Gezinsauto aanschaffen
- Kind veilig in autostoel; iSize wetgeving
- Wanneer maxi cosi naar autostoel
- Nieuw of tweedehands autostoeltjes
- Kind achterwaarts in auto verplaatsen
- Autostoel of zitverhoger oudere kinderen
- Kind voorin auto zitten
- Maxi Cosi Rodifix review
- Maxi Cosi AxissFix Plus review
- Winterjas aan in maxi-cosi
- Rijangst tips wat doen?
- Voordelen elektrische auto
Vervelen
- Wat als je kind verveelt tips tegen verveling?
- 100 dingen om te doen als je je verveelt tijdens vakantie
- Tips verveling baby
- Tips verveling tieners
- 250 activiteiten kinderen
- Pyjamadag activiteiten
- Regenachtige dag tips activiteiten
- Binnenspeelgoed regenachtige dag
- Lange autorit kind
- Kind is lui en heeft nergens zin in
- Speelgoed strooien
- 25 Heerlijke vegetarische hapjes voor elke gelegenheid - 9 September 2024
- 7 Populaire straatspellen van vroeger en nu - 8 September 2024
- 25x Knutselen met eikeltjes voorbeelden & ideeën - 6 September 2024
WAt een goede tips allemaal. Ik heb nu sinds kort mijn autorijbewijs. Normaal reed mij vriend en ik deed de kaart, maar nu kan ik met hem afwisselen. We hebben nog nooit in de nacht gereden, maar dat gaan we volgend jaar wel eens proberen!