Skip to Content

Autovakantie; tips voor een lange autorit met baby, peuters en kinderen zoals slapen tijdens de reis

Autovakantie; tips voor een lange autorit met baby, peuters en kinderen zoals slapen tijdens de reis

Het voordeel van het wonen in een klein land zoals Nederland is dat je niet altijd lang in de auto hoeft te zitten. Daardoor zijn we het ook niet gewend en is een rit naar het buitenland van een paar uur al snel een groot avontuur.

Toch zijn Nederlanders niet een volk die thuis blijft, maar je overal ter wereld tegenkomt. Met het vliegtuig, maar ook de auto. Daarom deze handige tips voor een autovakantie met kinderen. Ideaal als je een lange autoreis voor de boeg hebt, ook met baby of peuter. Van vermaak onderweg tot slapen of onderweg eten kopen.

Voorbereiding; wat neem je mee tijdens een lange autorit?

Haal de auto eerst even helemaal leeg, alle stoeltjes er uit en alle rommel er uit. Ja, na de vakantie kan je dat opnieuw doen. Maar je kan dan rustig de auto inpakken. Het is ook fijn om direct even alle kruimels te stofzuigen, je weet nooit wat je aantreft als je de autostoeltjes verwijdert…

Eventueel kan je de auto ook even laten keuren, zodat je niet onderweg voor verrassingen komt te staan. En controleer je autoverzekering; bijvoorbeeld of beide chauffeurs zijn verzekerd en of de dekking alleen Nederland is of ook Europa. Je kan natuurlijk altijd de autoverzekering vergelijken om te kijken of je niet nog ergens op kan besparen.

Kinderen vermaken tijdens een autovakantie

Van huilende kinderen op de achterbank word je niet vrolijk. Als ze slapen is dat natuurlijk ook fijn, maar verder is het fijn om ze bezig te kunnen houden. Daarbij is het belangrijk om niet teveel speelgoed voor in de auto mee te nemen, dan kunnen ze niet kiezen en zullen ze helemaal niet spelen.

De ervaring leert dat op de plaats van bestemming er vaak ook genoeg te zien en doen is dat je nauwelijks speelgoed nodig hebt. Wil je toch het zekere voor het onzekere; wissel dan af met de voorraad.

 • Neem een tas mee met speelgoed die je tussen de kinderen neerzet. Op die manier kunnen ze er zelf bij om speelgoed te pakken. Je kan ook een schoenentas kopen en deze ophangen aan de achterkant van de autostoel zodat ze daar het speelgoed uit kunnen pakken. Of de rugzak, waarvan je de beide hengsels aan de voorkant vastbindt met zo’n klemmetje van de Ikea.
 • Houd achter de stoelen ruimte vrij zodat deze tas eventueel daar neergezet kan worden en je zelf tussen de kinderen in kan zitten om ze te vermaken. Vooral het grotere en zachte speelgoed is een aanrader. Dus niet teveel kleine onderdelen die heel snel vallen.
 • Verzamel vooraf een aantal spelletjes voor in de auto die je met de kinderen kan doen.
 • Wat helemaal ideaal is deze speeltafel die je kind kan gebruiken om op te spelen of te eten terwijl het in de auto zit.
 • Zorg er voor de zekerheid voor dat je telefoon is opgeladen en aangemeld voor een betaalbare service in het buitenland. Op die manier kan je kind even rustig genieten van een filmpje of spelletje, zeker als het is voorzien van een flexibel hoesje ter bescherming voor je smartphone voor als je kind de telefoon laat vallen. Het heeft mij bij deze telefoon al meerdere breuken bespaard. Mocht je telefoon beschikken over een kaarthouder, is het handig om een (reserve) Micro-SD-kaart mee te nemen, zeker als je net zoveel foto’s maakt als ik.”
 • Tot slot kan je bij de Action verschillende kleine en goedkope cadeautjes kopen die je kind tijdens het rijden kan uitpakken als het zich begint te vervelen. Het hoeft niet veel en duur te zijn, zo was onze dochter een uur zoet met een speelgoedtelefoon die ze won op de kermis op de terugreis.
 • Wat voor sommige kinderen werkt is een soort van beloningsvel met stickers te vullen. Ideaal voor oudere kinderen die ieder kwartier / half uur dat ze niet ‘zeuren’ een sticker krijgen en bij een x-aantal stickers iets mogen uitzoeken.
 • Als je een tablet meeneemt, laadt daar dan vooraf filmpjes op van bijvoorbeeld Netflix zodat ze ook offline beschikbaar zijn. Een autohouder kan handig zijn zodat ze er niet constant aan zitten of laten vallen.

Bescherming tegen de zon en warmte

In de auto kan het al snel heel warm worden. Daarom is het belangrijk om je kinderen hiervoor te beschermen. Zelf doe ik dit door:

 • De raampjes van de auto open zetten voordat je vertrekt, zo koelt het lekker af in de auto.
 • Je kinderen meerdere laagjes kleding aan te trekken. Jassen gaan meteen al uit, en naar mate het warmer wordt kan er een vestje etc. uit. Tot ze uiteindelijk in hun rompertje zitten.
 • Dek de ramen af, met een zonnescherm of een hydrofiele doek die je tussen de deur klemt. Die kunnen ze dan niet lostrekken en het belemmert het zicht zodat ze ook sneller in slaap zullen vallen.
 • Laat vooral je kinderen niet in de auto zitten, ook al is het voor vijf minuten.
 • Het heetst van de dag vermijden, prima om dan lekker ergens in de schaduw een heel lange stop te maken.
 • ’s Nachts reizen, zeker op de terugweg, is ook ideaal.
 • Genoeg water en vocht meenemen voor je kinderen.
 • Zonneschermen voor op de ramen van de deuren.
 • Je auto parkeren in de schaduw als je stopt.

Eten en drinken onderweg

Het is belangrijk om tussendoor voldoende vocht binnen te krijgen, en wat eten kan ook zorgen voor tijdelijke rust.

 • Zelf gebruik ik het liefst drinkbekers met tuit of rietje in de auto. Ook voor onze peuter. Zodat het niet een groot zwembad wordt achterin de auto. Een beetje water als het heel warm is, vind ik trouwens niet erg.
 • Een zomerhoes om de autostoel heen is niet alleen handig voor het zweten, maar scheelt ook bij het schoonmaken. Even de hoes van de stoel, uitkloppen en de kruimels zijn weer weg.
 • Neem een paar grote literflessen water mee. Je weet maar nooit waarvoor je dit nodig hebt. Van het schoonmaken van de handjes, tot het spelen met water als het erg warm is en je stil staat tot en met het klaarmaken van de fles.
 • Vergeet vooral ook niet een pak met oliedoekjes binnen handbereik te houden. Ook als je geen baby’s bij je hebt!
 • Neem een plastic zakje mee voor al het afval. Scheelt je opruimen bij terugkomst.
 • Om het eten koel te houden onderweg kan je het eten in een koelbox meenemen, je hebt zelfs speciale boxen met elektrische aansluiting

Pauzes onderweg

De pauzes onderweg kun je vooraf inplannen of kijken hoe ver je komt. Beide opties heb ik geprobeerd en het heeft beide zijn voor- en nadelen. Als je vooraf inplant kan je op zoek gaan naar een leuke stop zodat het meer is dan alleen even luchten.

Maar wordt lastig als het verkeer tegen zit. Ieder anderhalf uur even stoppen en uit de auto mogen, maakt het behapbaar voor de kinderen.

Tenzij ze slapen, dan wil je het liefst zo snel mogelijk een grote afstand afleggen! Er zijn meerdere parkeerplaatsen met niet alleen een schoon toilet en restaurant voor een verfrissing maar ook een speeltuintje. Voor een snelle stop kan je het beste stoppen op een parkeerplaats zonder voorzieningen, dan ben je ook weer sneller weg.

Comfortabel slapen in de auto ook voor de baby

Zorg ook voor comfortabele autostoeltjes voor je kind. Die goed vast zitten (iso-fix) en ook in kuipstand kunnen zodat je kind in ligstand kan. Handig is om een dekentje bij de hand te hebben voor als ze gaan slapen.

Of je nu ’s nachts reist of overdag. Voor baby’s heb je speciale zakken die je kan gebruiken voor de wandelwagen of maxi cosi. Hier gaan de riempjes overheen wat veel veiliger is.

Tip: Om het achterin donker te maken kan je een handdoek tussen de deur klemmen zodat je kind makkelijker kan slapen en minder afgeleid wordt.

Voor oudere kinderen (en volwassenen) die met een gordel vastzitten zijn er speciale kussentjes die je om de gordel kan plaatsen. Ideaal voor als je even je ogen wilt doen om met je hoofd tegen aan te leunen en er voor te zorgen dat je nek ondersteund wordt dus je geen stijve nek krijgt. Deze kussentjes vind je hier.

’s Nachts rijden

Voor lange afstanden vinden wij het heel erg prettig om ’s nachts te rijden. We vertrekken dan meteen na het avondeten, dat kan nog lekker thuis. Daarna in de auto, dan zijn ze vaak nog 1 a 2 uurtjes wakker, bedtijd is wat later dan normaal.

Maar als dat lukt slapen ze wel het grootste deel van de reis. Daardoor zal de reis een stuk aangenamer verlopen zonder ruzies en zullen de stops korter duren. Het is vaak ook een stuk minder warm omdat de zon niet schijnt en je hebt geen last van files!

Probeer drukke wegen te vermijden

Als je bent gebonden aan de schoolvakanties kan het erg druk zijn op de weg. De zwarte zaterdagen doen hun naam eer aan.

Lees ook

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Richelle schreef:

  WAt een goede tips allemaal. Ik heb nu sinds kort mijn autorijbewijs. Normaal reed mij vriend en ik deed de kaart, maar nu kan ik met hem afwisselen. We hebben nog nooit in de nacht gereden, maar dat gaan we volgend jaar wel eens proberen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.