Skip to Content

Baby winterjas aan in de autostoel of maxi cosi; is dat wel veilig?

Baby winterjas aan in de autostoel of maxi cosi; is dat wel veilig?

In de winter kleed jij je kind natuurlijk lekker dik aan zodat hij het niet koud krijgt. Echter zodra je gaat autorijden ligt dat toch net weer iets anders. Want wist je dat een winterjas of skipak dragen in de autostoel heel gevaarlijk kan zijn? 

Mijn vriend en ik komen uit twee verschillende werelden. Hij is een rasechte Griek en ik een oer-Hollandse blondine. Sinds de geboorte van onze oudste dochter komen wij er best vaak achter dat onze manieren van opvoeden en ook onze overtuigingen qua: wat is goed? anders zijn.

Noem het cultuurverschillen, noem het zelf van een andere opvoeding hebben genoten… Maar de discussies duren soms wel wekenlang. Wie heeft het nu bij het rechte eind?

Eén punt van discussie, die ik echt te zot voor woorden vond, was dat hij absoluut niet wilde dat onze dochter van één een winterjas draagt in de auto. Zelfs bij een simpel, dun vest, stribbelt hij al tegen

. ‘Onzin’, heb ik het genoemd, tot hij mij de artikelen en onderzoeken liet lezen. Wat was ik onwetend…

Waarschuwingen Nederland

Zelfs de ANWB en VNN (veilig verkeer Nederland) waarschuwen ouders om kinderen niet met dikke winterjassen in een autostoeltje te wringen.

De dikke jassen, vaak gevoerd met donsveertjes of grote plukken wol, zorgen ervoor dat bij een eventuele botsing het kind toch uit de gordels kan glippen zoals je in onderstaand filmpje kunt zien.

Je kunt dit ook prima zelf controleren; trek je kind een winterjas aan en zet hem vast in de maxi cosi en trek de riempjes uit. Trek daarna de winterjas uit en leg hem of haar weer in de maxi cosi. Dan kun je goed zien hoeveel speling er is.

Het is de bedoeling dat een gordel strak om het lijf van je kindje zit, zodat hij of zij op zijn plaats blijft zitten. Blijkbaar zit 75% VAN ALLE Nederlandse kinderen verkeerd in de auto. Daar moeten we toch iets aan doen?

Dit geldt trouwens niet alleen voor Nederlandse kinderen, maar ook in Amerika lopen ze dit gevaar. Om te demonstreren wat er gebeurt als een kind een winterjas aan heeft versus een kind zonder winterjas, liet de Amerikaanse organisatie voor verkeersveiligheid Kids and Cars een crashtest doen.

De beelden die TV Show Today.com toonden van deze test zijn schokkend.

Dit geldt trouwens niet alleen voor de winterjas van de kinderen, maar ook voor volwassenen zoals je hier kunt lezen.

Wat doe je dan wel aan in de auto?

Maar hoe zorg je dan wel dat je kind het warm houdt in de auto?

  • Zet bijvoorbeeld de verwarming aan een paar minuten voordat je gaat rijden, zodat je kind in een warme auto ligt.
  • Geef je kind een fleecevest aan; deze hebben geen vulling die samen kan persen maar zorgt er wel voor dat je baby het lekker warm heeft.
  • Er zijn ook speciale wikkeldekens (hier) ontwikkeld voor in de maxi cosi; hierin ligt je kindje lekker warm en veilig. Let hierbij wel op de sluiting; geen gespjes of iets dergelijks maar bijvoorbeeld klittenband of zorg dat de sluiting zichtbaar blijft zodat, als er iets gebeurt, omstanders altijd je baby kunnen redden uit de auto.

Nieuwe wetgeving

Niet alleen wil de overheid ons wijzen op de gevaren van het dragen van dikke jassen in de auto, maar ze willen ook een nieuwe Europese wet invoeren dat zegt dat kinderen tot vijftien maanden oud achterwaarts in een auto moeten blijven zitten.

Bij ons in de auto

Sinds ik mij gewonnen heb gegeven naar mijn vriend toe, zitten onze kinderen veilig in de auto. Zowel mijn dochter van twintig maanden oud, als mijn tweede van vier maanden oud, zitten achterwaarts in de auto met een stoel dat werkt op Isofix.

Isofix is een veilige methode waarbij het frame van de stoel vast wordt geklikt aan de frame van de autostoel, voor optimale veiligheid. En als het aan hem ligt blijven ze zo zitten tot ze minimaal drie jaar oud zijn. Ze dragen geen jassen, maar hij verwarmt de auto kort van tevoren, zodat ze wel lekker warm in de auto zitten.

Floortje