Skip to Content

Maxi cosi dragen; hoe kan je hem het beste tillen en vasthouden?

Maxi cosi dragen; hoe kan je hem het beste tillen en vasthouden?

De Maxi Cosi kennen we allemaal wel en wat zijn we blij met zo’n betrouwbare autostoel…totdat je je realiseert dat het ook wel zwaar is. Hoe til je je baby in zijn autostoeltje nu het beste? En wat kun je nog meer hierin doen? Natuurlijk is dit ook van toepassing op andere baby-autostoeltjes!

Hup, in en uit de auto

Op zich werkt een Maxi Cosi natuurlijk prima. Je legt je baby thuis alvast in zijn stoeltje en op een simpele manier zet je hem daarna vast in de auto en vice versa. Alleen kan dat stoeltje behoorlijk zwaar worden als je meer dan maar een paar stappen naar je auto of je bestemming moet lopen. En al doende kom je er ook vast achter dat je dat eigenlijk best wel vaak moet doen.

Er zijn behoorlijk wat moeders (en vaders) die daardoor toch last krijgen van armen of rug. Net als bij eigenlijk alles, is het hierin dan ook verstandig om bewust te tillen. Niet zomaar even snel aan je arm hangen, zoals we al snel doen. Maar hoe doe je het dan wel?

Klachten bij het tillen van een Maxi Cosi

De klachten die kunnen ontstaan zijn divers. Je arm kan zeer gaan doen, maar doordat je gespannen gaat lopen, kunnen zelfs je heupen in opstand komen. Ook je schouders en nek vinden het minder leuk. Sommige mensen tillen dan het stoeltje maar voor zicht uit, door het met twee handen vast te houden. Dit zal waarschijnlijk wel minder last geven, omdat je niet 1 kant van je lichaam forceert. Maar handig is zeker anders en je hebt ook meteen geen zicht meer op de grond direct voor je. Wat toch ook weer gevaar kan opleveren. En val jij, dan valt je baby ook!

Hoe til je de Maxi Cosi?

De minste belasting voor je lichaam bereik je door één arm door de hendel heen te steken. Dat klinkt nog als de manier waarvan we net zeiden dat je dat niet moet doen…Alleen hang je de Maxi Cosi niet los aan je arm, je stopt namelijk je hand van je arm die door het hengsel gestoken is, onder de ‘knop’ van het hengsel. Dit is de knop die het dichtst bij jouw lichaam zit. Hierdoor zal je rug of schouder minder belast worden.

De Maxi Cosi hangt nu naast je lichaam, zeg maar. De baby kijkt in de tegenovergestelde richting dan jij doet. Beelden zeggen hierbij meer dan woorden, dus kijk maar eens naar het onderstaande filmpje.

Met een draagriem over je schouder

Je kunt er ook voor kiezen om een speciale draagriem te gebruiken. De riem steek je nu onder de hendel door en daarna hang je om je schouder. Ook nu hangt de Maxi Cosi dus naast je. Er zit een leren stuk op, wat je bovenop je schouder draagt, zodat je minder last hebt van de riem. Het tillen wordt hierdoor vergemakkelijkt en eigenlijk is de gewichtsverdeling min of meer hetzelfde als bij het zelf tillen zoals hierboven beschreven. Hoewel je nu het gewicht directer op je schouder hebt hangen.

Met een draagriem achter je nek

Er zijn draagriemen die je vastmaakt onder het stoeltje door. Hierdoor loopt het dus verticaal over het stoeltje heen. Je steekt je hoofd en een arm door de band heen. Hierdoor hangt het stoeltje voor je en kun je dus goed naar je baby kijken. Ook deze draagband heeft een zachte schouderband.

Deze vind je hier.

Onderstel voor je autostoel

Misschien is deze optie niet handig om steeds te gebruiken als je alleen van je huis naar je auto moet lopen, maar in alle overige gevallen is dit wel de meest ideale oplossing: een onderstel voor het stoeltje. Hierdoor hoef je immers helemaal niet meer te tillen! Deze onderstellen zijn opklapbaar en daardoor makkelijk mee te nemen. Daarnaast kun je op deze manier ook even een boodschapje doen met je baby.

Kinderwagen en autostoel

Moet je nog een kinderwagen kopen? Dan is het een idee om uit te kijken naar een kinderwagen waar je zowel je autostoeltje als de reiswieg op het onderstel kunt zetten. Zo heb je maar 1 onderstel in huis, maar kun je wel ook je autostoel makkelijk meenemen.

Wieltjes voor onder je Maxi Cosi

Voor mij is dit helemaal onbekend, dus ik heb geen idee of het ook werkelijk werkt. Maar er zijn wieltjes te koop voor onder je autostoeltje! De wieltjes klik je onder het stoeltje en met een riempje aan de hendel trek je de Maxi Cosi voort. Zelf heb ik er zo mijn twijfels bij dat het praktisch is. Dan moet de ondergrond toch niet te oneffen zijn, zou ik zeggen.

Niet te lang in de autostoel

We ronden even af met een waarschuwing. Zeker als je een goed onderstel hebt is het misschien verleidelijk om je baby dan maar lekker zo mee te nemen en te gaan winkelen op deze manier. Hij kan zo heerlijk blijven liggen. Toch moet je hierbij opletten. Uit studies komt naar voren dat het niet veilig is om je baby te laten slapen in zijn stoeltje! Dit heeft te maken met de stand van het stoeltje.

Natuurlijk is het babystoeltje juist belangrijk om je kind veilig te vervoeren, maar er wordt wel heel duidelijk aangeraden om je kindje niet zonder toezicht te laten. Houd hem in de gaten als hij in zijn stoeltje ligt, zodat je kunt zien of het wel goed gaat. En probeer te voorkomen dat hij slaapt.

Want door het rijden en schudden kan zijn hoofdje naar voren kantelen en daarmee zijn luchtwegen in de knel komen. Zijn buikje en borst kunnen door zijn zitpositie in de verdrukking komen. Dit kun je al deels voorkomen door hem goed vast te zetten in de juiste positie. Hij kan niet zelf anders gaan zitten. Gaat er iets niet goed, dan kan hij dit niet corrigeren! Zo kan bijvoorbeeld het zuurstofgehalte dalen.

Voorkom dat hij te dik is ingepakt. Dit is niet alleen gevaarlijk vanwege warmtestuwing, maar ook de gordels hebben dan minder grip. Je kunt dan toch beter dus de reiswieg op het onderstel zetten als je wilt gaan winkelen!

Wil Cats
Volg me via: