Skip to Content

Wagenziekte of reisziekte; wat kan je er aan doen behandeling zoals bandjes?

Wagenziekte of reisziekte; wat kan je er aan doen behandeling zoals bandjes?

Wagenziekte of reisziekte is heel vervelend en kan de pret om op vakantie te gaan of een dagje weg behoorlijk verpesten. Je kind ziet er van tevoren al tegenop, en jij eigenlijk ook. Wat als je kind onderweg moet overgeven, bijvoorbeeld.

Dus wil je je kind graag helpen om zich lekkerder te voelen zodat ook hij of zij graag met de auto meegaat. Er zijn meerdere manieren om je kind te helpen. Je kunt kiezen voor reispilletjes, bijvoorbeeld, maar ook andere zaken kunnen helpen.

Door even stil te staan bij de wagenziekte van je kind en voorzorgsmaatregelen te nemen kan je deze ongemakken verminderen.

Wat is wagenziekte? Vorm van reisziekte

Wagenziekte van onder de noemer reisziekte. Onder reisziekte vallen: zee-, lucht- en wagenziekte. Het meeste voorkomende verschijnsel is misselijkheid tijdens een autorit, boot- of vliegreis.

Daarnaast zijn er nog meer verschijnselen, denk aan: duizeligheid, moeheid, transpireren, wit wegtrekken, snelle ademhaling, hoofdpijn. Daarnaast kan je kind afwezig zijn en weinig horen van wat er om haar heen gebeurt.

Wagenziekte verschilt per kind. De één is bij elke rit misselijk en de ander alleen tijdens een bootreis. Kinderen tussen de 2 en 10 jaar hebben het meeste last van wagenziekte, omdat hun evenwichtsorgaan nog niet voldoende is ontwikkeld.

Als jouw kind last heeft van wagenziekte, dan is er ook de kans dat jouw kind sneller misselijk wordt in draaimolens, lliften of achtbanen.

Hoe kom je aan reisziekte?

Wagenziekte heeft te maken met het evenwicht. Je evenwicht raakt uit balans tijdens de rit. De hersenen krijgen informatie van het lichaam met betrekking tot het evenwicht. Zij krijgen dit van het evenwichtsorgaan, spieren en de ogen. 

De ogen zendt de informatie naar de hersenen over bijvoorbeeld boven en onder. Raak je uit balans door een drempel, dan geven je ogen dit door naar je evenwichtsorgaan. Zij geven een seintje naar je hersenen, die je spieren aan het werk zetten om weer in balans te komen.

Bij wagenziekte worden deze seintjes niet goed doorgegeven naar de hersenen.

Onverwachte bewegingen

In de auto kunnen er zich onverwachte bewegingen voordoen. Je weet globaal welke route jullie rijden naar opa en oma.

Maar dat betekent niet dat je alle drempels, rotondes en uitwijkmanoeuvres van te voren weet. Die onverwachte momenten zorgen ervoor dat je lichaam niet op tijd het seintje doorkrijgt dat je evenwichtsorgaan aan het werk moet, omdat je onverwacht uit balans raakt.

Normaal gesproken kan je lichaam het prima aan wanneer je één keertje uit balans wordt gebracht zonder dat je het zag aankomen. In dit geval gebeurt het vaker in de auto, waardoor het teveel wordt voor je lichaam.

Horizon

Kinderen zitten vaak achterin de auto. Waardoor ze minder zicht hebben op de weg. Wagenziekte wordt verergerd wanneer kinderen de horizon niet kunnen zien.

Als kinderen niet meekijken naar buiten, dan kan de misselijkheid, hoofdpijn of duizeligheid nog meer toenemen.

En dan natuurlijk de vraag: Hoe kom je er vanaf?

De belangrijkste stelregel is: Zorg ervoor dat je ogen waarnemen wat er met je lichaam gebeurt, zodat je evenwichtsorgaan zich hierop kan aanpassen. Er zijn ook een hoop fabeltjes die niet bewezen zijn zoals een rubberen band achter de auto om ook een statische schok bij uitstappen te voorkomen.

Hieronder lees je een aantal tips hoe je ervoor kunt zorgen dat je minder last hebt van wagenziekte:

Kijk naar buiten

Sommige kinderen helpt het al dat ze door een zijraampje naar buiten kijken. Onze oudste dochter wordt al misselijk bij het idee dat we met de auto weggaan. Zij zit nu sinds een paar maanden in het midden van de auto.

Zo kan ze via de voorruit naar buiten kijken. Zo zie je de bewegingen al van ver aankomen. Bovendien hebben we nu ook het geluk dat wanneer we in onze achteruitkijkspiegel kijken, het mooie snoetje van onze dochter zien.

Focus op één punt wanneer je naar buiten kijkt.

Je kunt er ook voor kiezen om je kind voorin te laten zitten. Toch kiezen wij daar niet voor. En dat is niet alleen, omdat ik wagenziek ben.

Wij vinden het zelf gezelliger om samen voorin te zitten. En wanneer mijn man alleen op pad gaat met onze dochter, dan mag ze wel voorin zitten. En dat vindt ze maar al te stoer!

Route

Pas je route aan. Probeer ze veel mogelijk recht toe recht aan wegen te berijden. Snelwegen zijn de beste wegen voor een wagenziek persoon. Rijd als het even kan 10 minuten om als je daardoor meer snelwegkilometers kunt maken.

Raampje open

Frisse lucht helpt om de misselijkheid te verminderen. Zet dus een raampje op een kiertje. En laat de parfum achterwege. Mijn moeder spoot altijd parfum op, voordat we naar mijn opa en oma reden.

Terwijl ik de auto instapte werd ik alleen al misselijk door die sterke geur. Een open deur: rook niet in de auto! En dan is de reden dat je kind er misselijk van kan worden nog de minst belangrijke.

Als je de verwarming aan hebt in de winter, kies dan ook niet voor de lucht in de auto circuleren maar verse lucht van buiten. En zorg dat het niet te warm wordt.

Rijstijl

Mijn man wil nog weleens hard door de bochten scheuren om vervolgens een dot gas te geven. Ik moet je eerlijk toegeven dat ik dit ook lekker vind als ik in de auto zit.

Maar wanneer je een wagenzieke bijrijder in de auto hebt zitten is het prettig als je het bij kleine dotjes gas houdt.

Verhalen luisteren

Pocahontas, The Lion King en Coco zijn al de revue gepasseerd terwijl we over de snelweg zoeven. Ditmaal lezen onze kinderen deze niet zelf, maar krijgen ze dit te horen.

Niet uit hun moeders mond, want ik ben zelf ook wagenziek. We genieten allemaal van de luister-cd’s. Een echte aanrader om voor afwisseling te zorgen tussen de liedjes van K3 door.

Uitgerust

Ga uitgerust de reis tegemoet. Zorg ervoor dat je kind fit de auto instapt. Zo kan hij alert op de weg letten en beter zijn lichaam aanpassen op de onverwachte bewegingen.

Slapen in de auto

Het klinkt een beetje tegenstrijdig, maar slapen in de auto zorgt ervoor dat je minder misselijk bent. Je lichaam hoeft dan niet je evenwicht te bewaren.

Geen nuchtere maag

Zorg ervoor dat je drie maaltijden per dag eet en lichte snacks tussendoor. Blijf vooral eten, op een lege maag wordt je nog misselijker. Kies geen vette en zoete tussendoortjes. Kies bijvoorbeeld voor: fruit, komkommer of rijstwafels.

Voldoende pauze

Neem voldoende pauze tijdens de autorit. Helemaal als je een lange reis tegemoet hebt naar een leuk vakantieadres. Strek lekker de benen en snuif de frisse lucht op. In hoeverre dat kan naast een drukke snelweg met veel uitlaatgassen ?.

Veel drinken

Neem liters water mee in de auto. Water drinken tussendoor laat je even op wat anders focussen dan de misselijkheid. En zorgt voor een neutrale smaak in je mond.

Bril opzetten

Ik heb gehoord dat een zonnebril opzetten helpt om wagenziekte te verminderen of zelfs te voorkomen. Ik weet niet of dit klopt, dus probeer het eens zou ik zeggen (lees: typen).

Ook heeft Citroën een bril ontwikkeld die zou moeten helpen tegen wagenziekte; de Seetroën. Hier vind je meer daarover.

Rijbewijs

Ben je wagenziek? Ga je rijbewijs halen! Nu ik zelf achter het stuur mag zitten, ben ik niet meer wagenziek. Om de simpele reden dat ik alle handelingen zelf maak.

Ik weet wanneer ik de bocht inzet, wanneer ik opschakel en hoe hard ik op de rem trap. Dit maakt dat er voor mij weinig onverwachte bewegingen zijn in de auto. Heel fijn! Ik zeg: rijbewijs halen wanneer je 2 oud jaar bent, scheelt een hele hoop misselijkheid.

Sea band

De sea band is een polsbandje wat kan helpen tegen misselijkheid, duizeligheid en braakneigingen en is in principe ontwikkeld voor zeeziekte maar werkt ook heel goed voor andere vormen van reisziekte (wagenziekte en luchtziekte).

De Sea band is een zachte polsband die door middel van Chinese geneeskunde (Acupressuur), helpt de geblokkeerde energiebanen vrij te maken. De band werkt binnen enkele minuten, is niet slaapverwekkend en heeft geen andere bijwerking. 

De polsband werkt door middel van acupressuur, waarbij een zachte druk wordt uitgeoefend op het ‘Nei-Kuan’ punt in de pols. Klinkt dit aantrekkelijk?

Car Diffuser met Travel aroma

De car diffuser van Maison Berger is een metalen diffuser met een mooie vormgeving. Middels een clip wordt hij gemakkelijk op een ventilatierooster in de auto bevestigd en zorgt ervoor dat het parfum door de auto wordt verspreid. Maison Berger ontwikkelde een parfum dat wagenziekte tegengaat.

Het parfum werkt 4 tot 6 weken, de essentiële oliën in deze Aroma Travel zijn bergamot, mint, eucalyptus, tea, rose, ginger en amber. De geuren van deze oliën zorgen ervoor dat je niet ziek of misselijk wordt in de auto.

Als je geen last hebt van wagenziekte, zijn er ook diverse andere heerlijke parfums verkrijgbaar.

Wagen de deur uit

Of verkoop die wagen en koop toch die auto, ben je van het hele gedoe af. Goede reis!

Medicijnen tegen wagenziekte

Er zijn ook pilletjes die je kan slikken om wagenziekte te voorkomen. Dit zijn kleine ronde pilletjes die je een uur voordat je gaat reizen moet innemen om er geen last van te krijgen. Twee bekende merken zijn;

  • Suprimal; dit kan worden gebruikt om misselijkheid en braken te voorkomen en te behandelen. De werking begint na 1 tot 2 uur en houdt ongeveer 8 uur aan. Suprimal bevat meclozine (in de vorm van meclozinehydrochloride) als werkzaam bestanddeel. Meclozine behoort tot de middelen tegen overgevoeligheidsreacties (antihistaminica). Meclozine onderdrukt de impuls tot braken door werking op het centraal zenuwstelsel.
  • Primatour; bevat als enige reistablet een combinatie van 2 werkzame stoffen per tablet; 12,5 mg cinnarizine en 25 mg chloorcyclizine-hydrochloride (wat ook in Suprimal zit). Dit maakt Primatour geschikt voor zowel korte als lange reizen.
  • Cinnarizine; dit neem je tussen een half / 2 uur voor aanvang van de reis in om vervolgens elke 6-8 uur gedurende de reis herhalen.

Wagenziekte in openbaar vervoer

Ook in de bus of trein kan je last krijgen van wagenziekte. Het kan dan handig zijn om daar rekening mee te houden bij het uitzoeken van een plaatsje.

Het fijnste zijn de zitplekken aan het raam, de beste plekken zijn voorin waarbij je door de vooruit kan kijken en zo het meeste zicht hebt op de horizon. Ook is het beter om een stoel te vinden die vooruit gaat in plaats van achteruit.

Tot slot de tip; zorg dat je altijd een plastic zakje of bak in de auto hebt staan voor het geval je er toch last van krijgt!

Wagenziekte of reisziekte; wat kan je er aan doen behandeling zoals bandjes? - Mamaliefde
Anita Schokker
  1. FMTC Safety says:

    Goede tips! Erg handig om te lezen. Ik heb zelf af en toe last van reisziekte tijdens het varen. Erg vervelend aangezien ik werk in de scheepvaart en mijn kinderen zijn ook helemaal weg van het water. Ik heb echter tijdens mijn werk geleerd hoe ik hiermee om kan gaan en veel dingen beschrijf je ook in deze blog!

    Met vriendelijke groet,

    Carla

  2. carola says:

    had altijd last van wagenziekte. Of het nou om korte of langere ritjes ging. of het nou met de auto of boot was…na een half uur voelde ik me geleidelijk zieker worden. Zweet, misselijk, overgeven.
    Op internet lees je wel eens de tip om een oordopje in je oor te doen; in je rechteroor als je links bent of andersom. Dit heb ik nooit geloofd, totdat ik onverwachts een bootreis moest maken van 2 u. Op hoop van zegen heb ik toen in mijn rechteroor (ben zelf rechts, ….dus niet de tip helemaal gevolgd) een oordop ingedaan. En voor het eerst in mijn leven werd ik niet wagen/zeeziek.
    Op internet lees je dat dit niet bij iedereen schijnt te werken…. maar waarom niet proberen?? Het voordeel is namelijk ook dat je als je onverwachts in een bus of boot in moet, je meteen je oordopje kan gebruiken. Het helpt meteen, en heeft dus geen inwerktijd nodig zoals bij pilletjes etc.

Comments are closed.