Skip to Content

Maxi Cosi AxissFix Plus review; Veilig & Gemakkelijk in de auto

Maxi Cosi AxissFix Plus review; Veilig & Gemakkelijk in de auto

Het blijft altijd een afweging die je maakt; wanneer is je kind klaar voor een grotere stoel? Zo zijn er veel baby’s die met 8/9 maanden al overgaan van de maxi cosi naar een autostoel in groep 1. Zelf heb ik zo lang mogelijk gewacht, tot ze 15 maanden of ouder waren.

Tegenwoordig heb je natuurlijk te maken met de I-size wetgeving. Deze AxissFix Plus autostoel voldoet aan deze wetgeving en is een van de veiligste stoeltjes die nu uit de test komt. Tijd dus voor een review en om ervaringen te delen.

AxissFix Plus review

Review Maxi cosi Axifixx plus - Mamaliefde.nl
Review Maxi cosi Axifixx plus - Mamaliefde.nl

Daarom komt Maxi Cosi met een nieuwe autostoel; de Maxi Cosi AxissFix Plus. Een echte alleskunner die ik het liefste vier jaar geleden al had willen hebben. Deze stoel is namelijk geschikt vanaf de geboorte (45 cm) tot en met ongeveer 4 jaar (104 cm).

Oké, het is in één keer misschien een duurdere aanschaf, maar als je bedenkt dat je anders twee of drie stoelen moet aanschaffen, bespaar je op de lange termijn geld. Met het verkleinkussen kan je ook baby’s vervoeren. Deze laat ik nu ook in de auto liggen, want je weet nooit wie er een keer met je meerijdt ;-)

Nu kwam er toevallig op de dag dat we hem in de auto hadden gezet, de vraag voorbijkomen van een moeder met driejarige dochter wanneer ze een grotere stoel moest aanschaffen. Omdat ze er te groot voor was en de bandjes in de schouders snoerden.

Het voordeel van deze autostoel is dat niet alleen de hoofdsteun omhoog gezet kan worden maar ook de positie van de schouderbandjes wordt versteld zodat je daar geen last van hebt. Er zitten ook zachte bandjes omheen om dat te voorkomen.

Verschil AxissFix en Axissfix Plus?

Voor de Axissfix geldde hetzelfde “nadeel” als voor de 2-Way Fix: je hebt alsnog als eerste een Maxi Cosi schaal, voordat je kindje in een grote autostoel kan zitten. Met de Axissifx Plus komt daar echter verandering in!

In deze nieuwe stoel, die binnenkort te verkrijgen is bij de babyspeciaalzaken, kun je jouw kindje al vanaf de geboorte vervoeren tot ca. 4 jaar. In deze stoel is namelijk een soort “zitverkleiner” aanwezig, waardoor je de baby ook al veilig kunt vervoeren. Op die manier heb je dus maar 1 stoel nodig vanaf de geboorte tot ca. 4 jaar; ideaal dus!

Onze ervaringen met de Axissfix Plus?

De doos werd thuis bezorgd; echt een enorme doos die de postbode gelukkig in de gang neer heeft gezet. Die dag, en ook de twee dagen heeft het alleen maar geregend dus hebben we hem even zo laten staan. De derde dag scheen het zonnetje dus konden de autostoeltjes die we erin hadden staan eruit en hebben we even alles goed gestofzuigd.

Het nadeel van kinderen op de achterbank. Ter voorbereiding had ik al even binnen gekeken hoe alles werkt. Puur op gevoel zonder het boekje erbij om te kijken of het intuïtief ook werkt. Alleen het 180 graden draaien moest ik even controleren. De rest sprak allemaal voor zich, ideaal!

Nu hebben we de maxi cosi ook altijd bevestigd op een easyfix base dus hoefde ik dat niet uit te zoeken.

Nu had ik bedacht dat ik manlief de autostoel erin zou laten zetten. Ik zie daar toch altijd tegen op omdat het zoveel werk was. Nu was hij thuis maar besloot ik toch zelf een poging te wagen. Nadeel is wel dat het een vrij zwaar stoeltje is. Niet aan te raden dus als je zwanger bent en niet mag tillen.

Ik had het stoeltje er zo ingezet, dan is het de grepen uitschuiven van de isofix en die klikten in één keer vast. Bij de easybase was dat soms wel even prutsen. In tegenstelling tot de easybase zat hier echter geen poot aan de voorkant bij maar een riem aan de achterkant.

Dat was dan ook hetgene wat het langste duurde; zoeken waar ik dat moest bevestigen. Binnen vijf minuten was ik weer binnen. Tot grote verrassing van manlief die had verwacht dat ik nog wel even bezig zou zijn.

En dan was ik de helft van de tijd kwijt aan een appgesprek. Nu zag de stoel er ook vrij groot uit, eenmaal in de auto blijkt hij heel compact te zijn en kleiner dan de autostoeltjes die we hiervoor in de auto hadden staan.

Review Maxi cosi Axifixx plus - Mamaliefde.nl
Review Maxi cosi Axifixx plus - Mamaliefde.nl

Daarna moest het natuurlijk ‘getest’ worden. Zoonlief kon niet wachten tot hij in zijn nieuwe zetel oftewel ‘draaistoel’ mocht plaats nemen. Het is echt gewoon echt zo makkelijk dat je hem met een knop 90 graden kan draaien zodat je het kind er zo kan intillen.

Zelf heb ik nog weleens bij het in de stoel tillen dat ik met het hoofd tegen de bovenkant van de auto kom omdat je over de leuning heen moet. Nu is dat dus geen probleem meer. Je hoeft er ook niet meer half in te gaan hangen om de riempjes te bevestigen waarbij er hier altijd commentaar komt omdat je met je ellebogen zit.

Ik vond het altijd overbodige luxe. Je kan het er toch ook zo in tillen? Maar het gemak dient de mens en makkelijk is dit absoluut! Wat ook nog eens tijd oplevert, wat megahandig is als je twee kinderen in een kwartier tijd naar twee verschillende scholen moet brengen en het heel hard regent.

Met een schuif draai je je kind weer met zijn gezicht naar voren zodat je kan gaan rijden. Je hoort ook een duidelijke klik zodat je zeker weet dat het stoeltje goed vastzit.

Natuurlijk heb ik de babyzitting ook geprobeerd. Ik vond het wel even wennen met zo’n inzetstuk maar de baby zat prima. Het voordeel is dat het kussen makkelijk achterin de auto past, want je weet maar nooit of je een keer op stap gaat met een vriendin met baby.

Natuurlijk is een maxi cosi handig als die ook op de wandelwagen past, maar goed voor het ruggetje is het niet.

Veilige autostoel?

Mijn kinderen zijn niet zo groot en dan is een maxi cosi gewoon veel veiliger. Want veiligheid vind ik het allerbelangrijkste. Nu is de jongste drie geworden en zou hij dus op een zitverhoger mogen. Hetgeen de afgelopen tijd veel in het nieuws is, omdat dat zonder rugsteun gewoon veel minder veilig is en de eisen dus verscherpt worden.

Daar heb ik dus geen probleem mee, net zoals de ontwikkeling dat je kleine kinderen niet alleen in de maxi cosi maar zo lang mogelijk achterwaarts moet vervoeren. Maar ja, iedere keer een nieuwe autostoel… dat gaat je portemonnee niet fijn vinden.

Daarnaast voldoet deze autostoel aan de I-size norm waarbij de autostoel vanaf de geboorte tot circa 2 jaar (45 tot 87 cm) achterwaarts vervoerd kan worden. En voorwaarts van 76 tot 105 cm (circa 4 jaar).

Dankzij het compacte ontwerp past het Maxi-Cosi AxissFix Plus Autostoeltje ook in kleine auto’s. Het autostoeltje wordt bevestigd met Isofix en een Top Tether. Indicatoren laten zien wanneer je het autostoeltje bevestigd hebt. Veiliger kan dus eigenlijk gewoon niet.

Linda van Aken