Skip to Content

Kind voorin auto zitten; vanaf wanneer en hoe met of zonder zitverhoger?

Kind voorin auto zitten; vanaf wanneer en hoe met of zonder zitverhoger?

Kinderen mogen zowel voorin als achterin de auto vervoerd worden, maar er zijn wel strikte veiligheidsregels aan verbonden. Overtreding hiervan is een duur grapje: je riskeert een boete van €140.

Wanneer moet een kind in een kinderzitje?

Vanaf dat een kind 135 centimeter is, mag het zelfstandig voorin de auto zitten met alleen een gordel om. Een goedgekeurd kinderzitje of goedgekeurde autostoel is verplicht voor kinderen die kleiner zijn dan 135 centimeter, zowel voorin als achterin. Vanaf 125 centimeter volstaat ook een zitverhoging.

Veiligste manier van vervoeren

Gebruik géén gordelverlenger bij een kinderzitje. Deze is vaak niet stevig genoeg om bij een flinke klap een autostoeltje op zijn plek te houden. Als de gewone gordel te kort is, zorg dan voor een andere goedgekeurde autogordel die wel past.

Kinderen tot 4 jaar kun je het beste achterstevoren in de auto vervoeren. Dit is de veiligste manier, omdat de krachten bij een ongeluk beter opgevangen kunnen worden en er zo minder kans is op letsel. Er komen steeds meer kinderzitjes op de markt die geschikt zijn om kinderen tot 6-7 jaar tegen de rijrichting in te vervoeren.

De veiligste plek om je kind te vervoeren is op de middelste passagiersstoel op de achterbank, maar dit is niet altijd mogelijk. Je kunt hem dat het beste rechts in de auto zetten, achter de bijrijdersstoel. Misschien reis je alleen met je baby en vind je het fijn om hem op de voorstoel te vervoeren, zodat je een oogje in het zeil kunt houden.

Doe dit alléén als de airbag is uitgeschakeld en zet de Maxi-Cosi/autostoel tegen de rijrichting in. Zo heeft het kind dan minder kans op letselschade als er iets gebeurt. Als de airbag wél is geactiveerd, dan kan het zitje bij een ongeval naar achter schieten, met alle gevolgen van dien.

Een goedgekeurd kinderzitje moet over een ECE- of i-Size-keurmerk beschikken. Controleer dit bij het aanschaffen.

Deze vind je hier.

Uitzonderlijke situaties

Het kan natuurlijk voorkomen dat je opeens in een noodsituatie terecht komt. Als je zelf geen autostoel of kinderzitje in de auto hebt en er rijdt onverwachts een kind mee, dan mag het alleen op de achterbank worden vervoerd met een gordel.

Voor kinderen vanaf 3 jaar geldt dan een uitzondering en zal je niet zo snel een geldboete krijgen. Let wel, dit geldt dus alléén wanneer het kind onverwachts meerijdt.

Met de auto in het buitenland

Houd er rekening mee dat je op vakantie te maken kunt hebben met andere regels voor het vervoeren van kinderen. Zo moeten in Duitsland bijvoorbeeld kinderen onder de 150 centimeter verplicht in een kinderzitje.

Check altijd voor de zekerheid de regels van het bestemmingsland.

Floortje