Sensopatisch spelen wil eigenlijk niets meer zeggen dan je zintuigen gebruiken bij het spel. Dus lekker voelen, proeven, ruiken, zien en horen. Als je in de zorg werkt heb je misschien wel eens gehoord van het begrip ‘snoezelen‘ dit is een onderdeel er van.
Aangezien jonge kinderen vooral ontdekken met hun zintuigen is sensopatisch spel vaak een aanrader. Geen duur speelgoed meer nodig; vaak kom je met huis, tuin en keuken producten al een heel eind. Maar wat is zijn dan geschikte materialen voor sensopatisch spel voor baby’s, maar ook peuters of kleuters?
Sensopatisch spel en activiteiten
Er zijn diverse sensopatische activiteiten die je kan doen met je kind, in bepaalde thema’s, of activiteiten.
Baby Sensory
Hoe jong ze ook zijn, ook met baby’s kan je prima sensopatische activiteiten ontplooien. Juist op deze leeftijd zijn ze nog heel erg aan het ontdekken met hun zintuigen en is dit dus zeer geschikt. Daarom ook dat er speciale baby sensory lessen en workshops worden georganiseerd.
Lees ook: Sensopatisch spel voor baby’s; 10 activiteiten & spelletjes
Sensory bin (voelbak)

Bij een sensory bin vul je een bak met een bepaald materiaal. Dit komt heel veel voor, het leuke van deze bins is echter dat je ze vervolgens in een bepaald thema inricht.
Denk bijvoorbeeld aan droge mais met boerderijdieren en een boerderij, of zand met een zeemeermin en een bootje en een palmboom. Zo krijg je een thematisch spel, dat ook geschikt is als rollenspel.
Sensory bord

Voor kinderen kan je een sensory bord maken; hiervoor haal je het glas uit een schilderijtje en vervangt dat door diverse materialen waar de kinderen aan kunnen trekken, voelen, aaien, plukken en meer.
Je kan kiezen voor verschillende materialen om te voelen, of ook waar interactie mee mogelijk is zoals sloten of een loep.
Lees ook: DIY: Sensory bord
Sensory Bottles

Sensory bottles kom je op heel veel pinterest pagina’s tegen. Eigenlijk is het te eenvoudig; je vult plastic flessen met een bepaald materiaal.
Afhankelijk van wat je hebt liggen; kralen, veren, knikkers, rijst. Zowel groot als klein, licht en zwaar, vloeibaar of droog, hard of zacht. Ideaal voor baby’s en kleine kinderen. Die kunnen daar volop mee spelen en ontdekken zonder het gevaar van spullen in de mond.
Wel is het verstandig om de flesjes goed te lijmen. Ik heb ze ooit gemaakt en na vier jaar zag het er nog precies hetzelfde uit, al was de fles iets meer gedeukt. Ze gaan dus heel lang mee en zijn geschikt voor binnen en buiten!
Lees ook: Diy Sensory bottles
Bloemetjes planten

In het voorjaar zaadjes planten in een potje of in het najaar lekker buiten aan de slag met bloembollen is niet alleen een leuk ‘klusje’ maar ook een heerlijk spel.
Geef ze dus ook die ruimte om te ontdekken, op zoek te gaan naar mieren en wormen of maak een gieter van een leeg melkpak.
Herfst / thematafel

Voor de herfst heb ik een thematafel gemaakt, een variant op de sensory bin. Waarin ik diverse herfstige materialen heb verzameld aangevuld met ander speelgoed.
Deze stond op tafel zodat ze er vrij mee konden spelen. In de herfst is het ook een absolute aanrader om naar buiten te gaan en heerlijk met de blaadjes te spelen.
Kerst

Voor kerst heb ik deze sensopatische kerstballen gemaakt; een variant op de sensory bins, maar dan in kerstballen. Leuk voor in een kinder kerstboom of in een mandje.
Koekjes bakken

Ook koekjes bakken is een vorm van sensopatisch bezig zijn, het kneden en mengen is een activiteit op zich. En dat je dan na afloop er lekkere koekjes mee krijgt is mooi meegenomen.
Natuurlijk hoort het versieren van koekjes er ook bij, het spelen met glazuur en kleine decoratie is ook weer lekker spelen.
Knippen en plakken zonder stickers (en met spiegels)

De meeste kinderen vinden spiegels super interessant, met deze activiteit spelen ze op een spiegel.
Over de spiegel wordt een vel transparant plakpapier gespannen, maar dan met de plakkerige kant aan de buitenkant (zo blijft de spiegel ook schoon). Zet daar een bak bij met diverse materialen en laat de kinderen heerlijk spelen.
Lees ook: Knippen en plakken zonder stickers en met spiegels
Magnetisch spel

Spelen met magneten blijft bijzonder, het lijkt wel magie. De ene magneet trekt de ander aan terwijl de andere juist afstoot. Er zijn diverse activiteiten met magnetisch spel of speelgoed.
Lees ook: Review smartmax
Lees ook: Magnetisch spelen aan tafel
Lees ook: Spelend leren magnetisme; magnetisch slijm maken, speelgoed magneten en spelletjes met ijzervijlsel
Pasen

Lees ook: Sensopatisch pasen
Pop-up speelplek

Een pop-up speelplek is een vorm van sensopatisch spel, maar dan wat groter en buiten. Weer eens wat anders dan aan de keukentafel of op de grond. Er wordt een ruimte ingericht waar diverse grote materialen worden klaargelegd waar kinderen op los kunnen gaan. Niet alleen sensopatisch maar ook creatief. Heel geschikt voor wat oudere kinderen.
Schatkistjes

Vul een kleine schoenendoos met allerlei prullaria; oude kettingen, grote kralen, autootjes of wat je ook maar kan vinden in en om huis. Vooral de spulletjes die normaal van mama of papa zijn, zullen het heel goed doen bij je kinderen.
Lees ook: Seizoens schatkistjes
Sinterklaas

Sinterklaas heeft natuurlijk en hele indrukwekkende baard, als je die plastificeert krijg je een hele mooie ondergrond om mee te spelen in Sinterklaas thema.
Valentijn

Met wat roze en rode materialen kan je een hele leuke sensory bin maken in het kader van Valentijn. In combinatie met wat kunst rozenblaadjes levert dat gegarandeerd heel veel plezier (en niet zoveel rommel) op.
Lees ook: Sensopatisch spelen voor valentijn
Verven

Verven kan je met een kwast, of je vingers maar er zijn ook heel veel alternatieven mogelijk. Waarbij het niet zozeer draait om het resultaat maar echt om de activiteit en de materiaal zelf. Denk bijvoorbeeld aan verven met thee, of bubbelplastic of zelfs met je hele lichaam. Ook baby’s kunnen prima verven, zelfs zonder vieze handjes.
Lees ook: Verven met baby’s; ook zonder vieze handjes
Lees ook: Verven maar dan met 15 andere ideeën
Lees ook: Verven met bijzondere materialen
Lees ook: Verven met scheerschuim
Zintuigen

Het spel dat ik heb bedacht is voor onze zoon van zeven maanden en gebaseerd op de vijf zintuigen; horen, voelen, ruiken, proeven en zien. Op deze leeftijd kan je nog geen vragen stellen dus gaat het puur om het ontdekken. Samen met hem heb ik vijf kleine ‘proefjes’ gedaan.
Lees ook: Sensopatisch spel met zintuigen
Sensopatisch voetenpad

Een alternatief blote voetenpad waar kinderen hun zintuigen kunnen ervaren.
Lees ook: Blotevoetenpad maken
Zandkastelen bouwen

Ga naar het strand of gebruik een zandbak en laat de kinderen zandkastelen bouwen. Ze kunnen schelpen, stokjes, en andere natuurlijke materialen gebruiken om hun creaties te versieren.
Glibberig slijm maken

Maak zelfgemaakt slijm met lijm en borax of maïzena en water. Voeg kleurstof of glitters toe voor extra visuele stimulatie. Laat de kinderen het slijm kneden, uitrekken en onderzoeken.
Sensopatisch spel materialen
Er zijn heel veel open eind materialen die je kan gebruiken voor sensopatisch spel. Het beste kan je hiervoor even rondneuzen in je keukenkastjes. Het voordeel hiervan is dat deze materialen ook eetbaar zijn. Ideaal voor als je gaat spelen met jonge kinderen die alles nog in de mond stoppen.
Als ze ouder worden kan je ook andere materialen gebruiken zoals verzorgingsmiddelen. Een aantal voorbeelden van materialen die geschikt zijn voor sensopatisch spel zijn;
Gekleurde rijst of pasta


Als je droge rijst of pasta in een zakje doet met een lepeltje azijn en een druppeltje gelvloeistof krijg je een kleurrijk alternatief voor zand. Perfect om binnen op regenachtige dagen mee te spelen. In een flesje of met een touwtje kan je er ook mooie muziek instrumenten van maken.
Lees ook: Gekleurde pasta / rijst; verven met voedingskleurstof
Lees ook: Recept om eenhoorn regenboog pasta te maken
Lees ook: Sensopatisch spelen met spaghetti
Lees ook: Sensopatisch spelen met rijst
Gelatine

Als je water kookt en daarin gelatinepoeder oplost krijg je een bijzonder materiaal. Daar kan je dingetjes in verstoppen, zowel eetbaar zoals stukjes fruit als kleine speelgoedjes. De kinderen kunnen daar vervolgens heerlijk mee spelen.
Haargel

Persoonlijk vind ik haargel een zeer fascinerend middel, maar heb het liever niet aan mijn vingers. Als je een afsluitbaar boterhamzakje (wel een stevige) vult met haargel en daar wat kleine speelgoedjes (zonder scherpe uitsteeksels) aan toevoegt krijg je een kneedbaar zakje. Natuurlijk wel even de randjes goed afplakken met tape. Van de voorwerpen kan je eerst een foto maken, zodat je kindje ze kan opzoeken in de spionnenzak.
Lees ook: Activiteiten met de natuur
Sneeuw en IJs

In de zomer is ijs een heel populair materiaal om mee te spelen. Als het erg warm is ook prima ter afkoeling. Je kan dit ijs in grote bakken invriezen, zodat de kinderen het kapot kunnen slaan. Of juist kleinere ijsklontjes waarmee ze iglo’s kunnen bouwen. Extra leuke effecten geeft het om dit te combineren met scheerschuim (sneeuw), zout (smelten), baking soda en azijn of lauwwarm water.
Lees ook: Sensopatisch spelen met zout en ijs
Lees ook: Sensopatisch spelen met sneeuw en ijs
Lees ook: Spelletjes in de sneeuw
Lees ook: Zelf nepsneeuw maken
Klei

Met klei kan je heerlijk aan de slag, dit is de favoriete activiteit van mijn kinderen. Al is het van mij iets minder, omdat er altijd wel wat klei op de grond komt. Het is een heerlijk speelgoed met vrolijke kleurtjes waar je alle kanten mee op kan.
Lees ook: Recept om zelf klei te maken
Lees ook: Recept om zelf floam (foamklei maken)
Lees ook: Recept om zelf candy cane klei te maken
Loose parts

Loose parts zijn grof gezegd losse onderdelen, denk aan lepels en vorken, schroefjes en moertjes, veren, kralen en allerlei losse materialen die je in een bak of doos verzameld. Vervolgens kunnen de kinderen daar zelf mee aan de slag gaan om te spelen.
Lees ook: Spelen met loose parts
Maïzena

Dit fijne stofje is ook een zeer favoriet materiaal voor sensopatisch spel en een goede vervanger van zand. Met wat poppetjes van little people / playmobile of wat dieren kan je er een mini wereld van creëren. Hier kan je lekker mee woelen of schilderijtjes in tekenen. Als alternatief is zout ook zeer geschikt.
Lees ook: Zelf oobleck (water & maizena) maken
Scheerschuim

Je partner zal zich vast af en toe moeten scheren en dus beschikken over een bus scheerschuim. Met een vuilniszak als ondergrond en opgestroopte mouwen / schort kan je kindje zich lekker uitleven op een bergje van scheerschuim. Hier kan je lekker mee kneden en een beetje mee modelleren.
Als je kindje wat ouder is, of het scheerschuim een beetje inzakt kan je het mooi uitspreiden om er tekeningen in te maken.
Lees ook: Spelen met scheerschuim
Lees ook: Sensopatisch spelen met scheerschuim
Slijm

Putty of slijm zijn favoriete materialen bij kinderen. Ze kunnen hier lekker mee kneden en doen, en als hij wat steviger is ook mee modelleren.
Dit kan je zo kopen in de winkel of heel eenvoudig met huis, tuin en keuken materialen zelf maken.
Lees ook: 5 Recepten om zelf slijm maken (ook zonder lijm en lenzenvloeistof)
Kinetisch / magisch zand

Met wat zand uit de zandbak en een bus waterafstotende spray voor je schoenen kan je een magisch goedje maken.
Door het zand hier een paar keer mee in te spuiten en goed te laten drogen creëer je een materiaal dat in water ‘vast’ wordt. Eenmaal uit het water krijgt het weer zijn normale eigenschappen terug.
Lees ook: Zelf kinetisch / magisch zand maken
Lees ook: Sensopatisch spelen met Zandschuim
Lees ook: Sensopatisch spelen met (kinetisch) zand
Kosteloze materialen & Karton

Spelen, of het zichzelf vermaken van kinderen hoeft niet heel moeilijk en ingewikkeld te zijn. Dat we ze overladen met speelgoed; het een nog groter en met meer lichtjes en muziek dan het andere is helemaal niet nodig.
Het spelen met andere kosteloze materialen zorgt er voor dat kinderen hun fantasie moeten gebruiken. Ze bedenken zelf een functie voor iets en gaan er mee aan de slag.
Met jonge kinderen is dit vaak ook een succes, ze gaan heerlijk ontdekken met de verschillende materialen.
Lees ook: Spelen met kosteloze materialen
Lees ook: Spelen met karton
Lees ook: Huisje maken van karton
Lees ook: Makedo; bouwen & knutselen met karton
Lees ook: DIY: Zelf muziek instrument maken; 25 voorbeelden om te knutselen met kosteloze materialen.
Tuinmateriaal

Kinderen vinden het geweldig om buiten te spelen. Helemaal als ze een eigen hoekje krijgen. Veel hoef je hier niet voor te doen.
Geef ze wat oude potten en pannen, aarde / zand, een paar plantjes / onkruid die tegen een stootje kunnen, wat kiezeltjes en een spuitbus met water en het komende uur zal je ze niet meer horen.
Lees ook: Spelletjes om te spelen met de natuur
Verf

Misschien heb je wel wat (oude) yoghurt in de koelkast staat, met een minidruppeltje gelvloeistof creëer je makkelijk verschillende kleuren.
Het beste kan je deze in een muffintray mengen, heb je gelijk een schilderspallet. Ideaal om even lekker mee los te gaan op de badkamermuren. Waterspuit er over heen en het is weer schoon.
Wees wel voorzichtig met rood en blauw, deze kleuren worden het snelste overgenomen. Op Pinterest vind je ook heel veel recepten voor stoepkrijt, klei etc.
Lees ook: Zelf verf maken met yoghurt
Water

Water is niet alleen geschikt voor in de zomer, maar kan het hele jaar mee gespeeld worden. Al is het maar in bad lekker spetteren en spatten ;-) Ook als baby’s te klein zijn voor in heen zwembadje kunnen ze zich primballa vermaken met een schaaltje water.
Om te spelen met water en azijn is het handig als je beschikt over een leeg waterflesje. De helft vul je met olie en de andere helft met water.
Eventueel kan je hier nog een extra druppeltje voedselkleurstof aan toevoegen, dit zal zich namelijk alleen binden aan de olie. Dan nog wat lijm in de deksel en je hebt je eigen lavalamp!
Lees ook: de leukste waterspelletjes
Lees ook: De leukste waterballon spelletjes
Water met bloemen

Je hebt vast wel ervaren dat kinderen graag met water spelen. Zeker in combinatie met wat bakjes en schepjes.
Door het toevoegen van wat knopjes van de lavendel of de bloemen van een Oost-Indische kers creëer je een extra dimensie. Bijkomend voordeel; het ruikt ook nog eens lekker!
Lees ook: Sensopatisch spelen met water
Lees ook: De leukste waterspelletjes
Waterballetjes

Deze parels koop je onder andere heel eenvoudig via Ali Express en kan je vervolgens laten wellen in water. Dan worden ze een stuk groter en zijn ze heerlijk om mee te spelen. Je kan ze ook decoratief gebruiken in een vaas.
Met dit spel is het ook heel leuk om de kleuren te leren, de parels hebben namelijk verschillende kleuren die je kan benoemen en sorteren.
Lees ook: Sensopatisch spelen met waterballetjes
Zand

Zand; de een houdt er van en de ander moet er niet aan denken want het levert een hoop rommel op. Kinderen vinden het echter fantastisch, daarom dat er vrijwel geen schoolplein is zonder zandbak. Een enorme ruimte waarin ze naar hartelust kunnen graven, scheppen, bouwen en ontdekken.
Lees ook: Spelletjes met zand; binnen en buiten
Zoutdeeg

Nog een materiaal wat heel makkelijk is om zelf te maken is zoutdeeg, dit wordt ook wel eens brooddeeg genoemd en is een alternatief voor bijvoorbeeld het knutselen met klei. Kinderen kunnen hier heerlijk mee voelen en spelen en ook figuurtjes mee maken.
Het voordeel van zoutdeeg is dat je indien gewenst het kan laten drogen aan de lucht of in een oven zodat het uithardt en je het als decoratie kan gebruiken.
Lees ook: Recept om zelf zoutdeeg te maken
Tot slot kan je een bak (sensory bin, bijvoorbeeld de lade uit de Trofast kast) vullen met een van de volgende materialen. Laat je kindje lekker vrij om zelf te bedenken wat hij / zij er mee doet.
Niets moet, alles mag! Waarschijnlijk wordt er vanzelf ander speelgoed / materiaal aan toegevoegd. Gewoon lekker kijken en genieten!
Sensopatisch speelgoed
Koop je liever kant en klaar sensomotorisch speelgoed dan is dat ook prima mogelijk. Als basis is het bijvoorbeeld heel erg fijn om een zand- of waterbak te hebben of een grotere doos waarin je de materialen kan bewerken.
Voor een extra element is het ook fijn om te werken met een lichttafel, hier kan je een bak bovenop zetten, of de (grotere) materialen los op leggen.
Zand watertafel

De zand of watertafel is toch wel het favoriete speelgoed als het gaat om sensopatisch spel; daar kan heerlijk met water of zand gespeeld worden in combinatie met andere materialen.
Het voordeel van een zand en watertafel is ook dat het van de grond af is, daardoor is het fijner spelen ook als het wat frisser is.
Lees ook: Watertafel
Bellenblaas

Het kost nog geen euro en kinderen vinden het fantastisch; bellen blazen. Daar kunnen ze geen genoeg van krijgen.
Lees ook: Zelf bellenblaas maken
Lees ook: De ultieme bellenblaas hack om verspilling te voorkomen
Kleefblokken
Wordt er nauwelijks met de blokken gespeeld? Of wil je ze graag meenemen in de auto, maar voorkomen dat ze constant op de grond vallen. Met behulp van wat klittenband geef je hier een heel nieuw element aan.
Lees ook: Kleefblokken maken
Lavalamp

Wie kent de lavalamp met zijn vloeiende en betoverende patronen niet? Het is een van de succesverhalen uit de jaren zestig en nog steeds populair bij iedereen die een feestelijke en mooie sfeer wil creëren.
Wanneer de zogenaamde lava door je lamp begint te stromen is het patroon nooit hetzelfde. Daardoor blijf je ernaar kijken en geeft het je telkens nieuwe kleur-, licht- en schaduweffecten.
Lichttafel

Op de lichttafel (een bak met een diffuse lichtbron) kan er gespeeld worden. Hetzelfde spel wat je bij wijze van spreke ook aan de keukentafel kan doen. Op een lichttafel krijgt het echter een hele andere dimensie.
Lees ook: Lichttafel; activiteiten om te spelen en leren thuis en op school
Lees ook: Lichttafel; op avontuur in de onderwaterwereld
Modderkeuken

In een modderkeuken kan er buiten heerlijk met zand, water en modder geëxperimenteerd worden. Ideaal voor een kleine tuin als er geen ruimte is voor een zandbak.
Je kan een oud kastje ombouwen of er zelf een maken, paar teiltjes voor de wasbakken en wat plastic keukenmateriaal en spelen maar.
Lees ook: Modderkeuken; de leukste keukentjes om zelf te maken of kopen
Spiegelblokken

Spiegelblokken zijn leuk voor kinderen om kinderen op een spontane manier over de vormen te leren. Elke vorm is voorzien van dubbelzijdige acryl spiegel zodat ze veilig te gebruiken zijn bij jonge kinderen.
Je hebt deze ook met kleurtjes en diverse materialen waarmee heel leuk gespeeld kan worden.
Deze vind je hier.
Sensopatische uitjes
Binnenspeeltuin

Ook overdekt zijn er superleuke uitjes te ondernemen met kinderen. You hate if of you love it, maar binnenspeeltuinen zijn heel geschikt voor sensopatisch spel voor kinderen. Van het ballenbad tot de trampoline of de diverse klimtoestellen. Ideaal voor de grove motoriek.
Lees ook: Waarom een binnenspeeltuin goed is voor de ontwikkeling van kinderen
Lees ook: Binnenspeeltuin Nederland
Bos

Niet alleen in de herfst of zomer, maar het hele jaar door is het heerlijk om een bezoekje te brengen aan het bos. Lekker spelen met de blaadjes, op zoek gaan naar dieren, luisteren naar wat je hoort. Gewoon genieten.
Lees ook: De leukste bossen van Nederland
Kinderboerderij

Je hoeft echt niet thuis te blijven om sensopatisch bezig te zijn, als uitje is een bezoekje aan de kinderboerderij ook een absolute aanrader. Daar kan een hoop geaaid en gevoeld worden en geroken.
Van zachte wollen schaapjes, tot harige konijnen en wat leerachtige slangen. En ook nog eens allemaal levend!
Lees ook: Kinderboerderij
Natuur

De natuur is de place to be als het gaat om sensopatische ervaringen; hier kan je zien, voelen, horen, ruiken (en proeven). Van het natte gras, tot en met de aarde, de bladeren in het bos.
Daarom zijn dit absolute aanraders; van een wandeling in een natuurgebied, tot en met natuurspeeltuinen, maisdoolhoven, blotevoetenpaden en bloemenpluktuinen.
Lees ook: Uitjes in de natuur
Lees ook: De leukste natuurgebieden van Nederland
Lees ook: De leukste natuurspeeltuinen, maisdoolhoven en bloemenpluktuinen van Nederland
Lees ook: Overzicht van blotevoetenpaden Nederland per provincie
Strand

Het strand, een enorme zandbak waar je onbeperkt met water en zand kan spelen. Een hemel voor kinderen. Hier kunnen ze zich uren vermaken.
Lees ook: De leukste stranden van Nederland
Wat is het doel van sensopatisch spel?
Sensopatisch is een woord dat uit twee delen bestaat; senso dat zintuigen betekend en pathisch voor beleven. Sensopatisch spel draait dus om het spelen en ervaren met zintuigen. Zonder dat er direct een doel aan vast zit zoals met schilderen, koken of tuinieren.
Het lijkt vooral tijdverdrijf, maar stiekem leren kinderen hier heel erg veel van. Ze leren niet alleen het materiaal kennen, en vies worden maar ook bijvoorbeeld fijne motoriek als ze met kleine onderdelen spelen.
Sensopatisch spel is een rustgevende activiteit die kinderen ook helpt om emoties en gebeurtenissen te verwerken. Daarom wordt het ook veel gebruikt tijdens therapie.
Het doel van sensopatisch spel is het prikkelen van de zintuigen en daagt je uit te ontdekken. Vooral baby’s is dit helemaal fantastisch zijn omdat zij nog alle zintuigen gebruiken om te ontdekken.
Met name de mond helpt hun hierbij. Kindjes die dus veel in hun mond stoppen ontdekken dus heel veel. Dan is het fijn om met eetbare materialen te werken, of grotere onderdelen zoals ballenbadballen die ze niet in hun mond kunnen stoppen.
Als je gaat spelen met slijm of zoutdeeg is het ook heel geschikt voor oudere kinderen, ze kunnen sensopatisch spelen met het materiaal maar toch ook (indien gewenst) doelgericht bezig zijn.
Sensopatische activiteiten worden ook regelmatig gebruikt voor gehandicapte kinderen in bijvoorbeeld een snoozelkamer. Het sensopatisch spel kan je met heel veel andere materialen combineren en uitbreiden. Het spel is dus eigenlijk heel breed en voor iedereen geschikt. Speel dus vooral gezellig mee met je kind!
Het fijne is dat je het niet gelijk heel groot hoeft aan te pakken of heel duur hoeft te zijn. Juist de aandacht voor het kleine en normale is waar het om draait.
Door goed naar je kind te kijken zie je dat hij de wereld om zich heen ontdekt door te onderzoeken. Hij kijkt, pakt en bekijkt een speeltje van alle kanten.
Dat is dus precies de kern van sensopatisch spelen. Je kind een stimulans geven om met zijn zintuigen de wereld om zich heen te ontdekken.
Doen jullie wel eens aan sensopatisch spelen? Welke materialen gebruiken jullie daarvoor?
Meer inspiratie vind je hier op pinterest.
Sensopatisch materiaal
- Sensopatisch spel, materialen en speelgoed
- Spelen met badverf
- Spelen met kinetisch zand
- Spelen met klei
- Spelen met koffie
- Spelen met Loose parts materialen
- Spelen met maïzena & polenta
- Spelen met nepsneeuw
- Spelen met oobleck
- Spelen met open einde materialen
- Spelen met gekleurde rijst en pasta
- Spelen met scheerschuim
- Spelen met speelschuim
- Spelen met sneeuw
- Spelen met sneeuw en ijs
- Spelen met spaghetti
- Spelen met thee
- Spelen met waterparels
- Spelen met zand
- Spelen met zandschuim
- Messy play
- Fietsverlichtingcontrole op school in de winter - 9 december 2023
- Oliepouce recept - 9 december 2023
- Budgetvriendelijke kerstactiviteiten voor het gezin - 8 december 2023
Bedankt voor de fantastische tips!
Ik ga vanmiddag aan de slag met zakjes gel en verf.
Nooit gedacht aan gel….
wauw! echt even een schouder klopje voor jou! dit is echt precies wat ik nodig heb. ik wou dat ik eerder van deze website/blog af wist, want dit echt precies wat ik nodig heb. wel voor school dan maar alsnog! super dit!
Helemaal leuk zeg! Ga ik zeker even opslaan! Goed te weten voor mezelf als ‘beginner’ ! Ook zo leuk om te merken dat je eigenlijk al jaren niets anders doet eigenlijk dan sensomotorisch spelen met kids op me werk en thuis! hahaha
zegt weer genoeg dat IEDEREEN dit kan doen!
Werkt ontzettend goed. Zo werken ze bij het kdv van onze kids ook. Je ziet ze groeien.