Skip to Content

Sensopatische kerstballen maken; zelf doorzichtige ballen vullen voor baby’s en peuters

Sensopatische kerstballen maken; zelf doorzichtige ballen vullen voor baby’s en peuters

Hier in huis zijn de sensory bottles erg populair. Gewone lege flessen die je met alles kan vullen en dan rammelt of ritselt etc. In het kader van de Kerst leek het me daarom leuk om sensopatische kerstballen te maken.

Hiervoor gebruik ik dan transparante kerstballen die je vult met iets leuks. Je kan gewone kerstballen gebruiken waar je het dakje van af kan halen om vervolgens te vullen. Dit is vaak het geval bij glazen kerstballen of die uit twee delen bestaan.

Je kan er zelfs voor kiezen om de andere helft een leuk kleurtje te geven. Ook al zijn het kerstballen, deze zijn denk ik het hele jaar leuk om mee te spelen. Het is niet moeilijk om deze te maken. Het is even zoeken naar transparante tweedelige kerstballen en voor de vulling duik je gewoon even de keuken / hobbykast in. Voor de zekerheid kan wat lijm geen kwaad en je hebt iets leuks waar kinderen, groot en klein, mee kunnen spelen.

DIY Sensory Christmas Balls

Voor de vulling van de kerstballen heb ik zelf vooral gebruik gemaakt van de knutselkast. Ik heb gewoon wat dozen open getrokken en kleine onderdelen bij elkaar gezocht. Als het gaat om de vulling heb ik geprobeerd om er ook een educatieve waarde aan mee te geven.

Bijvoorbeeld veertjes die heel licht zijn of wat paperclips die zwaarder zijn. Paperclips zijn van metaal dus ook heel leuk om te combineren met een kerstbal met een magneetje er in.

In een kerstbal zitten twee belletjes die heel veel lawaai maken en de ander wat vilten sterretjes die je niet hoort. Een groot gedeelte heb ik gevuld met kleurrijke items zoals pompons, maar ook in één enkele kleur, zoals wat roze pailletten en een strikje. Kerstballen met grote items zoals een minikerstbal of juist heel kleine minuscule kraaltjes.

Dat maakt het geschikt voor de kinderen om niet alleen zelf te spelen, maar ook om er samen mee bezig te zijn. Zodat je vragen kunt stellen. Eén kerstbal heb ik leeg gelaten en niet dicht gelijmd. Deze kunnen ze dan zelf vullen en dichtdoen.

Speelplezier

De volgende ochtend had ik de kerstballen op een witte houten dienblad gelegd. Zo kon je goed alle vrolijke kleurtjes zien. Deze had ik in het midden van de kamer op de grond gezet zodat ze er vrolijk mee konden gaan spelen en ontdekken.

Eén voor één werden de ballen uit het dienblad gehaald en bekeken en gerammeld. De ballen rolden ook alle kanten op over de grond, dat vonden ze ook erg interessant, want dan kun je er snel achteraan rennen.

Het dienblad ging daarna in de tafel zodat ze er de rest van de dag ook mee konden spelen. De grootste test was toen ze me gingen nadoen met het gooien van de kerstballen in de lucht. Zelf ving ik ze op, maar dat is voor hen natuurlijk nog lastig. Gelukkig hielden ze het allemaal. Toch spannend als je kleine onderdelen gebruikt zoals blauwe glitters en zilveren sneeuwsterren in een Frozen-stylekerstbal.

Natuurlijk kun je de kerstballen ook ophangen in een boom waar de kinderen zelf mee mogen spelen. Of een touwtje door de oogjes halen zodat je er een slinger van kan maken. Als je echt zeker weet dat ze goed dichtzitten (of anders niet met te kleine onderdelen) zijn ze ook leuk voor in de box van een baby.

Heb jij ook iets leuks bedacht met de kerstballen voor de kinderen om mee te spelen?

Linda van Aken