Skip to Content

Eerste fiets met trappers of zijwieltjes voor kind / peuter; wat is het beste?

Eerste fiets met trappers of zijwieltjes voor kind / peuter; wat is het beste?

Als je kind rond de 3 / 4 jaar is, is dat een goed moment om een kinderfiets uit te zoeken. Maar waar let je nu eigenlijk op? Voor onze dochter mochten we een kinderfiets uitzoeken bij Alpina. Hier was ik erg blij mee, want voor de eerste fiets wil ik graag een fiets van een goed merk dat zich heeft gespecialiseerd in kinderfietsen.

We hebben haar eerder al een loopfiets gegeven, die zag er heel stoer uit maar bleek toch iets te groot. Onze dochter is namelijk niet zo lang. Daarom is het erg belangrijk om een goede maat fiets uit te zoeken.

Daarnaast zijn er nog andere dingen waar je op moet letten bij de aankoop van een eerste kinderfiets. Bij deze een aantal tips van waar ik op gelet heb.

Maat van de fiets

Belangrijk is in elk geval om niet direct voor een grote fiets te gaan. 12 inch is voor de meeste kinderen een goede maat om mee te beginnen. Het op- en afstappen kunnen ze dan prima zelf.

Na een tijdje, als je kind goed gewend is op zijn/haar grote fiets, kun je voorstellen om het eens zonder zijwieltjes te proberen.

Als je kind leert fietsen is het belangrijk dat je kind met de voeten plat op de grond kan komen. Dit is nodig voor het op- en afstappen, maar ook het gevoel van veiligheid. Je kan een fiets dus niet op de groei kopen.

Wel is het goed om op te letten of het zadel en stuur verstelbaar is.

Weet je niet goed welke maat je nodig hebt? Gebruik dan onderstaand schema.

Eerste fiets met trappers of zijwieltjes voor kind / peuter; wat is het beste? - Mamaliefde

Bij de aanschaf van een kinderfiets is het ook erg belangrijk dat je kind hier in een goede ergonomische houding op zit. Bij voorkeur rechtop met een rechte rug. Door te kiezen voor een goed merk dat zich heeft gespecialiseerd in kinderfietsen kan je dit ondervangen.

Een fiets met zijwieltjes

Als je kind begint met leren fietsen is het fijn om te beginnen met zijwieltjes. Zelfs als je kind al goed overweg kan met een loopfiets en doorheeft hoe het evenwicht werkt. Als de zijwieltjes bijgeleverd worden weet je zeker dat ze ook passen en je niet hoeft te improviseren.

Daarnaast is het erg fijn als je de zijwieltjes iets hoger kan zetten zodat je kind steeds meer leert oefenen zonder hulp maar daar wel op kan terugvallen.

Let op: Bij oefenen hoort ook vallen! Je kunt kiezen voor een helmpje en beschermers op de knieën, polsen en ellebogen om je kind – en jezelf- wat extra zekerheid te geven!

Zichtbaarheid

Echte verkeersregels zal je je kind nog niet aanleren. Maar het is al wel fijn als andere verkeersgebruikers je kind horen aankomen. Een goed werkende bel, die makkelijk te bedienen is is daarom een enorme pré.

Gaat je kind op de fiets naar school? Kijk dan of er een vlag achterop de fiets bevestigd kan worden. Een kinderfiets is niet zo heel erg groot en kijk je snel overheen vanuit een auto. Met een vlag erop valt je kind al iets meer op!

Veiligheid

Daarnaast is veiligheid ook erg belangrijk. Let bijvoorbeeld op of de kinderfiets is voorzien van reflectoren. Bijvoorbeeld achteraan, maar ook in de wielen zie je dit regelmatig of op de trappers.

Wil je een fiets met alleen terugtrapremmen of ook een handrem? De meeste kinderfietsen beschikken altijd over een terugtraprem. Waarbij de handrem bedoeld is om te leren hoe je moet remmen.

Daarnaast zijn de trappers en handvatten vaak voorzien van een antislip zodat je kind dit goed veilig kan vasthouden. Zeker als het in het begin zonder wieltjes fietst is meer grip vaak een veilige gedachte.

De banden zijn ook iets breder en dikker dan je normaal gewend bent voor een betere grip op de weg. Het profiel is ook iets dikker.

Uiterlijk

Tot slot, en zeker niet onbelangrijk, kinderen kunnen erg koppig zijn. Als ze de fiets niet mooi vinden, zullen ze er niet snel op leren fietsen. Daarom heb ik de fiets samen uitgezocht met onze dochter.

Uit de voorselectie mocht zij een fiets kiezen. Waarom verbaast het me niet dat ze voor de roze Alpina Girlpower is gegaan ;-)

Dat weerhoudt jongere broer en de mannelijke visite op haar verjaardag er echter niet van om meteen een rondje te willen fietsen!

De Alpina Girlpower is – net als de naam al doet vermoeden- een stoere fiets voor meiden. In de kleine maatjes met veel roze details, niet alleen het frame, maar deze kleur komt ook terug in het zadel, de handvatten en zelfs de zijwieltjes.

Voor oudere meiden ook met veel zwart en donkerpaars. De fiets heeft een wat meer sportieve look en kan tegen een stootje. De fiets is voorzien van leuke details op het frame en de kettingkast, terugtraprem, een bagagedrager en mandje voorop.

Een dergelijke fiets van Europese kwaliteit waar je kleine meid vast een hele tijd plezier van zal hebben!

Alpina is het grootste kinderfietsmerk van Nederland. De collectie bestaat uit trendy modellen voor zowel jongens als meisjes in de leeftijd van 2 tot 12 jaar.

De fietsen hebben allemaal hun eigen kenmerken, opvallende details en uitgesproken kleuren, zodat ieder kind de fiets van zijn/haar dromen kan kiezen.

Linda van Aken
  1. Denise - Follow my footprints says:

    Een tip als je een tweedehands fietsje koopt: zorg in godsnaam dat het handvat aan beide kanten goed vast zit (er niet af kan glijden) en dat het doorloopt tot aan het uiteinde en daar niet ineens een stuk metaal zit (als het handvat kapot is door vallen of langs muren gaan bijvoorbeeld). Bij het fietsje van mijn dochter was het handvat meer naar binnen gegaan en dus zat er een klein stukje metaal aan het uiteinde, dat niet eens scherp leek. Met een val waarbij haar stuur draaide is ze daar een keer vol met haar kinnetje op terecht gekomen waardoor je een half rondje in haar kin zag. Een diepe snee waar ik nog misselijk van word als ik er alleen al aan denk. Het is geplakt en een ander zal het litteken niet opvallen, maar ik zie het nog steeds, terwijl het jaren geleden is. Je kunt niet alles voorkomen, maar check dit wel even.

  2. Anita Willems says:

    Goed dat je hier over schrijft. Een goed gekozen kinderfiets vergroot de fietsvaardigheid.
    Zelf hebben wij de zijwieltjes er vrij snel van af gehaald, want dit levert nogal wat valpartijen op. Ze hebben namelijk heel veel ruimte nodig om een bocht te maken en als ze te dicht op de stoeprand fietsen, zorgt het zijwieltje er voor dat ze omkiepen. Poeh, ik kreeg er elke keer een hartverzakking van.
    Grappig dat Alpine het grootste merk is, ik had er nog nooit van gehoord ;-) Ik ken vooral Puky en Loekie.

Comments are closed.