Skip to Content

Termijnecho; wanneer en hoeveel weken en inwendig of uitwendig?

Termijnecho; wanneer en hoeveel weken en inwendig of uitwendig?

Je bent zwanger, tenminste, dat zegt de test. Je merkt misschien wel dat dingen al anders beginnen te voelen in je lijf, maar toch blijf je misschien een beetje jezelf afvragen of het allemaal wel echt is.

Gelukkig is er dan de echo, ook wel de termijnecho genoemd, die je al vrij vroeg in je zwangerschap krijgt. Dan is twijfelen niet meer nodig, want opeens zie je daar dan echt hoe er een klein mensje in je buik zich aan het ontwikkelen is.

Wat is de termijnecho?

Een echo laat de verloskundige of de echoscopist zien hoe ver je precies in de zwangerschap bent. Daarom wordt het ook wel een termijnecho genoemd. In principe zal dit de eerste keer zijn dat je een echo krijgt.

Misschien heeft je verloskundige zelf de mogelijkheid om echo’s te maken, anders zul je hiervoor doorverwezen worden naar bijvoorbeeld het ziekenhuis. Uiteraard wordt er naast de termijnbepaling ook meteen gekeken hoe het kindje zich ontwikkelt.

Wanneer krijg je de termijnecho?

Een termijnecho vindt plaats tussen de 8 en 14 weken zwangerschap.

Waarom is er een termijnecho?

Zoals gezegd kan de termijnecho preciezer vertellen hoe ver je in je zwangerschap bent. Maar er kunnen ook andere dingen meteen gecontroleerd worden. Zo wordt er gekeken naar:

  • De termijn (zoals uitgelegd)
  • Of het om een éénling of een meerling gaat
  • De hartslag van de baby
  • De innesteling van de baby
  • De eierstokken en de baarmoeder
  • Meerlingzwangerschap

Komt er uit de echo naar voren dat je meer dan 1 kindje verwacht, dan zul je aanvullende informatie krijgen. Een verloskundige zal de zorg dan ook overdragen aan de gynaecoloog.

Omdat een zwangerschap van meerdere kindjes meer risico’s met zich meeneemt is dit veiliger. Je zult ook in het ziekenhuis moeten bevallen.

Hartslag baby

Soms is de hartslag van de baby bij de eerste controles nog moeilijk te horen. Een echo kan het laten zien. Maar ook nu kan het nog erg vroeg zijn, zeker als je al met 8 weken een echo hebt.

Maar de verloskundige zal hierin duidelijk info kunnen geven. Het hartje gaat trouwens met 6 weken kloppen.

Innesteling baby

Op de echo is ook meteen goed te zien of de baby zich wel goed ingenesteld heeft. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap komt helaas voor. Gelukkig is de kans hierop maar heel klein.

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zal meestal in de eileider plaatsvinden. Het vruchtje zal nooit uitgroeien tot een baby. Een dergelijke zwangerschap levert ook voor de moeder een risico op voor ernstige complicaties.

De eierstokken en de baarmoeder

Afwijkingen bij de eierstokken of de baarmoeder kan problemen opleveren voor je zwangerschap. Op de echo kan bekeken worden of er afwijkingen zijn. Mocht het nodig zijn, dan kan er rekening gehouden worden met deze afwijkingen en eventuele acties ondernomen worden.

Hoe wordt een termijnecho afgenomen?

De verloskundige zal je vertellen wanneer je de echo laat maken. Verloskundigen die zelf een echo kunnen afnemen doen dit vaak direct bij de eerste afspraak. In principe is de echo uitwendig.

Je krijgt dan gel op je buik en vervolgens wordt hier met de echokop overheen gerold. Op een beeldscherm komt nu de binnenkant van de buik naar voren en in dit geval dus de baarmoeder met het kindje. Je kunt zelf meekijken en natuurlijk zal er uitgelegd worden wat je nu precies ziet.

Heb je vragen? Stel deze dan! Er zijn redenen waarom er voor een inwendige echo gekozen wordt.

Dit kan zijn omdat je nog vroeg in de zwangerschap zit (minder dan 11 weken) of als de ligging van de baarmoeder hierom vraagt. Als deze meer naar achteren ligt, bijvoorbeeld.

Een inwendige echo wordt afgenomen met een echostaaf die met glijmiddel naar binnen gebracht wordt via de vagina. Ook nu kun je meekijken naar het scherm.

Vragen zijn er om gesteld te worden!

Misschien heb je vooraf al vragen of komen er allerlei vragen bij je op als je daar ligt. Aarzel niet om ze te stellen! Heb je thuis al dingen die je graag wilt weten, noteer ze dan. Zo weet je zeker dat je niks vergeet. Als je eenmaal ligt te staren naar het beeld is er immers kans dat je die vragen helemaal niet meer herinnert! Om er dan thuis toch weer op te komen.

Waar moet ik aan denken bij een echo?

Als het goed is zal de verloskundige je duidelijk vertellen waar je aan moet denken als je een echo laat maken. Of heeft zij een informatiefolder die je krijgt.

Neem je vragenlijstje mee en zorg dat je kleding aandoet welke je makkelijk kunt uitdoen of waarbij je eenvoudig je buik kunt ontbloten! Vaak wordt er aangeraden om met een volle blaas te komen!

Welke echo’s krijg je standaard?

Sinds september 2021 is er een extra moment bijgekomen dat iedere zwangere recht heeft op een echo. Daardoor zijn er nu dus standaard 3 echo’s:

  • Termijnecho
  • 13-weken echo (hierbij wordt gekeken naar de ontwikkeling van de baby, waardoor er sneller afwijkingen opgespoord worden)
  • 20-weken echo (lichamelijke afwijkingen zijn nu vaak al te zien, maar ook het geslacht van de baby zou je nu kunnen ontdekken)

Als er zorgen zijn op andere momenten kan een verloskundige of gynaecoloog beslissen dat je een extra echo moet ondergaan. Dit zijn dan echo’s op medische indicatie. Een pretecho kun je altijd zelf boeken, maar dit heeft uiteraard niks te maken met de gezondheid. Vandaar ook de naam ‘pret’ als toevoeging.

Echo’s en verzekering

Een echo wordt meerdere keren gemaakt. Pretecho’s zullen (logisch) niet door de verzekering vergoed worden. Echo’s met een medische indicatie, de termijnecho, de 13-weken- en 20-wekenecho worden vergoed door de basisverzekering.

Hierbij is er geen eigen risico of een eigen bijdrage. Een vitaliteitsecho is een echo bij ongeveer 8 weken waarbij er wordt gescreend of het vruchtje in je buik wel levensvatbaar is.

Krijg je deze vanwege een medische indicatie, dan wordt ook deze vergoed zoals de voorgaande voorbeelden.

Medische disclaimer - Mamaliefde.nl

Omschrijving van de afbeelding

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)