Al een paar keer zag ik bij de Lidl blokken in de aanbieding. Een tientje voor een ton met 80 houten blokken. Geen geld, maar het is toch 10 euro en steeds had ik hem weerstaan.
Nu deed ik vorige week weer boodschappen en opeens stonden ze daar weer, met een grote oranje sticker er op: €5,-. Ik kon hem niet meer laten staan…
En het is een succesfactor, dochterlief zit er al 3 dagen non-stop mee te spelen.
Spelideeën blokken bouwen
Met blokken kun je eindeloos spelen, maar een beetje inspiratie is nooit verkeerd. Hieronder vind je allerlei inspiratie voor het bouwen met blokken, voor verschillende leeftijden. Te vinden als: beginner, gevorderde en expert.
Voor baby’s en dreumes (rond 1 jaar)
- Lekker zelf laten rommelen;
- Zet een fijn muziekje op en sla met twee blokjes tegen elkaar alsof je in je handen klapt;
- Hét beste spel ooit, door dochterlief zelf uitgevonden: doe een blokje in een bakje, beweeg het bakje omhoog en naar beneden. Het blokje vliegt eruit dus dat wordt zoeken geblazen…
- De hele ton leeggooien en alles één voor één weer terugdoen. Lijkt saai, maar voor 1-jarigen is dit echt het spel van de dag. Is ‘ie eindelijk vol, gooien ze hem gewoon weer leeg en beginnen ze weer opnieuw.
Voor peuters (vanaf 2,5 / 3 jaar)
Toren bouwen
Bouw een toren die even hoog is als je kind. Of een toren die even hoog is als mama, gaat dat lukken?
Huizen bouwen van blokken
Nabouwen van een plaatje. Je kunt een gebouw makkelijk zelf tekenen op 1 cm ruitjespapier, in een bullet journal of voorbeelden zoeken op internet. Laat je kind het gebouw nabouwen en controleer of het goed is.
Dit is goed voor zijn zelfvertrouwen en hij leert secuur kijken om het correct na te bouwen. Een vaardigheid die straks erg belangrijk is bij het maken van kleutertoetsen en zelfs voor begrijpend lezen.
2D Figuren bouwen
Maak het bouwen onderdeel van een verhaal. Vertel een verhaal over een raket, een stoer jongetje dat de maan wil zien bijvoorbeeld. Maar ja, dan heeft hij wel een raket nodig… Ga samen die raket bouwen.
Je kind zal er van alles bij gaan verzinnen, dat het jongetje zijn hond mee wil nemen of zijn knuffelbeer. Het verhaal gaat zo leven en je helpt je kind om verhalen te verzinnen bij wat hij bouwt.
Bouwen met klei
Oké, waarschuwing vooraf: het wordt wel klei peuteren en dat moet je willen. Maar als dat geen probleem is, is dit een leuke woensdagmiddagbesteding.
Het nadeel van blokjes is natuurlijk dat ze zo snel weer van elkaar vallen. Je kunt een huis bouwen, maar je kunt het niet verplaatsen zonder dat het instort. Behalve… als je klei als lijm gebruikt.
Magnetische blokken
Er zijn ook magneetblokken. Met die blokken gaat er een heel nieuwe wereld voor je kind open, zeker als het gewend is om met gewone blokken te spelen.
Kasteel / boerderij bouwen
Bouw samen een kasteel, of bouw ’s avonds zelf een kasteel als verrassing voor als je kind de volgende dag naar beneden komt. Zet er een prinsessenbarbie bij en zeker weten dat je kind zin heeft om te gaan spelen!
Bouwen met spiegels
Dit is magic: bouwen op een spiegel. Je kind zal helemaal verbaasd staan!
Plattegrond bouwen
Met blokken spelen hoeft natuurlijk niet altijd in de hoogte te gaan. Je kunt ook een baan uitstippelen voor een race. Helemaal grappig met die autootjes die je kunt laten rijden, die rijden namelijk dwars door de barricade van de baan heen.
Of zoals op de foto’s beebots of andere programmeerbare robots. Je kunt dit met allerlei soorten blokjes doen, op deze foto zie je langwerpige kapla-achtige blokjes.
Houten treinbaan
Combineer de blokken met ander speelgoed, zoals een houten treinbaan of een set met bomen en poppetjes.
Voor kleuters en ouder (vanaf 5 jaar)
Leren tellen
Met deze oefening wordt het ruimtelijk inzicht maximaal geoefend. Voor deze opdracht gebruik je alleen vierkante blokken. Teken een gebouw in een 1 cm ruitjesschrift of bullet journal.
Schrijf steeds het getal op van hoe hoog het gebouw moet worden. ‘4’ betekent ‘4 blokjes hoog’. Je tekent zo een bovenaanzicht van het gebouw. Vervolgens gaat je kind het gebouw bouwen.
Voor het kind is het een soort puzzel: hoe zou het gebouw er uit komen te zien?
Als een kind dit kan, is dat een enorme stap in de ontwikkeling. Hij of zij ziet iets plats, en snapt dat het eigenlijk om een 3-dimensionaal gebouw gaat en kan dat ook zelf maken.
Small world play
Heb jij een directeur in spé rondlopen thuis? Dan is dit de ideale stage. Zoek de dieren uit de speelgoedlades en bouw een dierentuin voor de dieren. Je kunt een zak spliterwten of bruine bonen gebruiken als ‘voer’ voor de dieren.
Plattegrond bouwen
Teken (of print) een plattegrond, en bouw vervolgens de gebouwen op de plattegrond. Zo krijg je een 3-dimensionale plattegrond. Helemaal tof om ergens een schat te verstoppen natuurlijk!
Balanceren
Is je kind toe aan wat uitdaging? Laat hem dan een zo’n groot mogelijk bouwwerk maken dat op 1 blokje staat (in plaats van andersom).
Bouwen met kapla
Naast vierkante blokken en blokken in allerlei vormen, zijn er ook langwerpige kapla-plankjes of kopieën daarvan. Dat vraagt weer een heel andere manier van bouwen. Is je kind een beetje uitgekeken op de blokken, dan zorgt dit weer voor een heel nieuwe impuls. Hierboven vind je wat bouwinspiratie.
Lees ook: Bouwen met kapla
Constructief speelgoed
- Constructie speelgoed voor kinderen
- Biobuddi blokken bouwen
- Blokken bouwen & stapelen
- Construxions bouwen
- Duplo voorbeelden bouwen
- Geosmart voorbeelden bouwen
- Gravitrax voorbeelden
- Hubelino voorbeelden
- Kapla voorbeelden bouwen
- Kid k’nex voorbeelden
- K’nex voorbeelden bouwen
- Kettingreactie maken
- Knikkerbanen
- LEGO bouwen voorbeelden
- LEGO sets jongens & meisjes
- Magformers bouwen
- Smartmax voorbeelden bouwen
- Tenten & hutten bouwen
- Vlakkies bouwen
- Bouwen met spaghetti
- Kinder kerstdorp maken
- DIY kleefblokken maken
Consultatiebureau
- Consultatiebureau afspraken
- Gezondheidsonderzoek GGD
- Gemiddelde lengte en gewicht baby
- Gewicht kind per jaar
- Hoe lang wordt mijn kind?
- Vaccinatieprogramma Nederland
- Wel / niet kind laten vaccineren?
- Prikangst kind; bang voor naalden
- Hielprik baby
- Gehoortest baby
- Oogmeting kinderen
- Regeldagen baby
- Tropenjaren
- Babykwaaltjes; overzicht hoe de meest voorkomende te herkennen en wat te doen?
- Wanneer gaat kind praten?
- Verschillen ontwikkeling achtergrond
- Ontwikkelingsachterstand kind herkennen
- TOS kind
- Kind niet zindelijk voor school
- Budget Sinterklaas vieren; 14 goedkope tips - 1 October 2023
- Schurende bovenbenen behandelen; van schaafwonden dijen tot tips voorkomen in zomer - 24 January 2022
- Slapen met voedingskussen; beste slaaphouding tijdens zwangerschap - 10 January 2022