Skip to Content

Luier verschonen baby & peuter; wanneer, hoe vaak en wat als ze huilen?

Luier verschonen baby & peuter; wanneer, hoe vaak en wat als ze huilen?

Sommige baby’s hebben een hekel aan luierwissels. Ze huilen en schreeuwen erop los wanneer je hen een schone luier aan wilt geven. Herken je jouw kindje hierin? Dan ben je vast en zeker op sommige momenten ten einde raad. Je wilt namelijk zo snel mogelijk klaar zijn met verschonen.

Gelukkig zijn er meerdere manieren waarop je ervoor kunt zorgen dat ze afgeleid zijn. Hieronder vind je een paar handige tips!

Zing een liedje

Wat is het favoriete liedje van jouw baby? Misschien wel ‘Ik zag twee beren’ of ‘Op een grote paddenstoel’. Zing dit liedje tijdens het verschonen van luiers, en je zult zien dat je baby niet meer zo bezig is met het feit dat je de luier aan het verschonen bent.

Praat tegen je baby

Een leuke manier om te communiceren met jouw baby is door te zeggen wat je aan het doen bent. Bijvoorbeeld: “Ik pak nu een nieuwe luier” of “Ik doe jouw sokjes weer aan”. Gebruik hierbij jouw moederstem en je zult merken dat dit voor afleiding zorgt.

Wijs lichaamsdelen van je kindje aan en benoem deze

Dit is een leuke manier om jouw kindje af te leiden op het moment dat je de luier verschoont. Maar het is ook nog eens een goede manier om jouw baby kennis te laten maken met verschillende woorden.

Doe bijvoorbeeld uitspraken als: “Je hebt tien tenen” terwijl je ze een voor een telt of “Dit is je buikje” als je over het buikje heen wrijft.

Geef een speeltje

Soms heb je geen handen vrij om bijvoorbeeld stap 3 uit te voeren. Dan kun je jouw baby natuurlijk ook een speeltje geven voor afleiding. Bij voorkeur een speeltje dat geluid maakt, zodat ze extra afleiding hebben.

Versier de kamer

Hoe leuker je de babykamer versiert, hoe meer jouw kindje heeft om naar te kijken tijdens het verschonen. Denk bijvoorbeeld aan een behang met een leuk patroontje, schilderijen of foto’s. Ook kun je een mobiel ophangen boven de commode.

Deze kan je natuurlijk kopen maar je eigen babymobiel zelf maken is natuurlijk ook wel erg leuk, bijvoorbeeld voor tijdens je zwangerschapsverlof.

Redactie Mamaliefde