Skip to Content

Oefenbroekjes om zindelijkheid te trainen voor peuters en kleuters

Oefenbroekjes om zindelijkheid te trainen voor peuters en kleuters

Zindelijk worden is weer een mijlpaal in het leven van je peuter. Luiers zitten prettig, maar kunnen nadelig werken in het zindelijk worden. Kinderen voelen minder snel dat ze geplast hebben.

Er zijn speciale oefenbroekjes om hier een handje in te helpen. Deze oefenbroekjes voor de zindelijkheid zijn door kinderen makkelijk zelf aan en uit te trekken.

Het is verschillend per oefenbroekje hoeveel vocht ze absorberen. Er zijn er die een paar druppeltjes opvangen, maar je kunt ook oefenbroekjes vinden die meer peuterplas opvangt. Wat zijn nu de fijnste oefenbroekjes voor het zindelijk worden? In dit artikel delen we ze met je.

Oefenbroekjes zindelijkheidstraining

Oefenbroekjes worden door veel ouders gebruikt voor de zindelijkheidstraining. Doordat ze er meer uit zien als een onderbroek, lijkt het voor veel kinderen al ‘echt’ om te oefenen met het naar de wc gaan

. Er zijn oefenbroekjes met zijsluiting verkrijgbaar. De oefenbroekjes zijn gemaakt met een vrolijk dessin. Het ideale is dat je niet per dag meerdere natte onderbroeken moet wassen als je een oefenbroekje gebruikt.

Een oefenbroekje bestaat uit 4 lagen. De binnen en buitenlaag is van katoen gemaakt, het absorberend middel kan van bamboe, polyester, katoen of hennep zijn. De absorberende laag bestaat uit 2 delen.

Elk oefenbroekje moet aan hoge veiligheidseisen voldoen. Je kunt oefenbroekjes wassen op 90 graden. Daarnaast zijn ze herbruikbaar. Je kunt ze in de droger op een laag toerental laten drogen, maar drogen op de waslijn volstaat ook.

De oefenbroekjes zijn met name geschikt voor overdag en om kleine (plas)ongelukjes op te vangen. Stimuleer het toiletbezoek regelmatig als je kind een oefenbroekje aan heeft.

Via Nappys kwam ik deze vergelijking van oefenbroekjes tegen:

MerkMaatAbsorberend MateriaalPocketopeningZijsluitingAbsorpatievermogen
AnayvM ( 0-1jr)

 

L ( 1-2 jr)

XL ( 2-4 jr)

Bamboe, polyster

 

( PUL )

NeeNeeMaat XL: 146 ml
BlümchenOne size

 

( 13-20 kg )

Bamboe,

 

Polyster

(PUL)

NeeJa81 ml
ButtonsOne size

 

( 7-16 kg )

Katoen, polyester         ( PUL)JaJa78 ml
CloseS ( 10-11,5 kg)

 

M ( 11,5 – 12,5kg )

L ( 12,5 – 13,5 kg )

XL (>13,5 kg )

Katoen, polyester ( TPU )NeeNeeMaat XL: 104 ml
GroViaOne size ( 8-16 kg )Hennep, katoen, polyester (TPU)Ja, passen vrijwel alle boosters inJa175 ml
Lil Learnerz

 

(Kanga Care )

XS ( 7-11kg)

 

S (11-16 kg )

M (16-20,5 kg)

L(20,5 kg-25 kg)

XL (25-29,5 kg)

PolyesterNeeMaat XS en S welMaat M: 91 ml

Populaire oefenbroekjes

Oefenbroekje van Bambino Mio met vrolijke dierenprint

Dit oefenbroekje van Bambino Mio wordt geleverd in een vrolijke all-overprint. Naast een giraffe, is er ook een oefenbroekje verkrijgbaar met hanen, koeien, varkens, zebra, kabouters of boerenvriendenprint. Het broekje is makkelijk zelf aan en uit te trekken door je peuter. Dit broekje is in twee maten verkrijgbaar.

  • Voor 2-3 jarigen: ongeveer 12 tot 16 kilo
  • 3 jaar en ouder: ongeveer 16+ kilo

Voor in de laatste fase van de zindelijkheid: HappyBear oefenbroekjes

Deze oefenbroekjes zijn in one size maat verkrijgbaar. Het broekje bevat drukknopen aan de voorkant. Verder zijn ze in maat verstelbaar. Voor kinderen van 2 tot 3 jaar en ouder is dit oefenbroekje geschikt.

ImseVimse oefenbroekjes in verschillende maten, met een rustige pastelprint

De oefenbroekjes van het merk ImseVimse zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Denk aan rustige printen in pastelkleuren. Het broekje is gemaakt van 100 % stof. De volgende 4 maten zijn verkrijgbaar bij dit merk:

  • Maat L: 9-12 kg
  • Maat SL: 13-17 kg
  • Maat XL: 11-14 kg
  • Maat Junior: 16-20 kilo

Oefenbroekje Zoocchini van zachte badstof

Het unieke van de oefenbroekjes van Zoocchini is, dat het absorberende deel gemaakt is van badstof tussen de lagen katoen. De broekjes dragen hierdoor extra comfortabel. Ze zijn zowel in jongens- als in meisjesprint verkrijgbaar. Heb je een zoon die weg is van dino’s? Dan kun je bij dit merk zeker slagen qua dessins!

Oefenbroekjes Buttons voor meer gebruiksgemak

De oefenbroekjes van buttons zijn verstelbaar in maat. Voor kinderen vanaf 7 kilo tot ongeveer 16 kilo zijn deze oefenbroekjes geschikt. De binnenkant heeft een pocketopening.

Als extra bescherming kun je ervoor kiezen om hier nog een inlegger in te stoppen. Omdat de buitenkant van waterdicht materiaal is, scheelt dit bij het lekken. Voor het verschonen is dit een broekje met veel gebruiksgemak voor ouders.

Aan beide kanten van het broekje zijn er drukknoopjes met een zijsluiting. Daarnaast kan je kindje het broekje zelf ook aan- en uitdoen.

Anavy oefenbroekjes in meerdere maten en dessins

De oefenbroekjes van Anavy hebben aan beide zijkanten een drukknoopjessluiting. Het prettige is dat het aan de taille van je kind aangepast kan worden. Dit broekje is geschikt voor de kleine ongelukjes (net de wc niet halen of een paar druppels opvangen)

Dit optrekbroekje is in verschillende maten en dessins verkrijgbaar.

Vrolijke oefenbroekjes van Close

Dit oefenbroekje heeft een vulling van polyester. Het is niet geschikt voor een hele plas, maar wel in staat om een gedeelte ervan op te vangen.

Let op: dit broekje kun je maar op 40 graden wassen en is niet geschikt om in de droger te doen. Alle oefenbroekjes van Close bevatten een vrolijke print.

Het is in 4 maten verkrijgbaar:

  • Maat S: 10-11,5 kg
  • Maat M: 11,5 – 12,25 kg
  • Maat L: 12,5-13,5 kg
  • Maat XL: vanaf 13,5 kg

Voor de slankere taille: oefenbroekjes van Blümchen

Verkrijgbaar in twee dessins: vliegtuigen en sweet houses. Voor kinderen met een slankere taille is dit oefenbroekje fijn. De zijkanten bevat een sluiting met drukknopen. Geschikt voor kinderen van 13 tot 20 kilo en in taille verstelbaar. Kinderen kunnen dit broekje zelf aan- en uitdoen.

Oefenbroekjes van Bambino, verkrijgbaar bij de Kruidvat

Mijn beste vriendin gebruikt de oefenbroekjes van Bambino. Net als de luiers van de Kruidvat is ze lovend over dit merk. Door het speciale kruis in het broekje is doorlekken met dit broekje niet mogelijk.

Het is geschikt voor kinderen van 12 tot 14 kilo. Ook de prijs valt in verhouding met andere oefenbroekjes lager uit.

Mirjam de Stigter