Skip to Content

Wat als je peuter / kleuter niet durft / kan poepen op de wc?

Wat als je peuter / kleuter niet durft / kan poepen op de wc?

Het proces van zindelijkheidstraining kan voor ouders en kinderen een uitdagende tijd zijn. Terwijl sommige peuters zonder al te veel problemen de overgang maken van luiers naar het gebruik van de wc, kunnen anderen specifieke obstakels tegenkomen, zoals het niet durven of willen poepen op de wc.

Als jouw kleuter worstelt met deze kwestie, ben je zeker niet alleen. Hier delen we enkele ervaringen en tips van andere ouders die in een vergelijkbare situatie hebben gezeten.

Het probleem erkennen

Veel ouders merken dat hun kleuters angst of spanning ervaren bij het poepen op de wc. Deze angsten kunnen variëren, van de angst om in het toilet te vallen tot het simpelweg ongemakkelijk voelen bij de nieuwe omgeving. Het is belangrijk om het probleem te erkennen en begripvol te reageren.

Geef het tijd

Het is cruciaal om geduldig te blijven en je kleuter de tijd te geven om aan het idee van poepen op de wc te wennen. Het is een nieuwe fase en sommige kinderen hebben gewoon wat extra tijd nodig om zich comfortabel te voelen.

Laat ze wennen aan de wc

Sommige kleuters hebben moeite met het idee van de wc zelf. Probeer je kleuter vertrouwd te maken met het toilet door erover te praten, het te laten zien en uit te leggen hoe het werkt.

Creëer een ontspannen omgeving

Het creëren van een ontspannen sfeer tijdens het toiletbezoek kan helpen om de spanning bij je kleuter te verminderen. Geef ze wat tijd voor zichzelf en zorg voor afleiding. Ook kan het helpen om een krukje onder de voeten plaatsen om zo te ‘aarden’ of een spelletje of boekje mee te nemen.

Beloningen en positieve bekrachtiging

Het belonen van je kleuter wanneer ze succesvol poepen op de wc kan een stimulans zijn. Positieve bekrachtiging kan variëren van stickers plakken op een beloningskaart tot het krijgen van een klein cadeautje.

Stapsgewijze benadering

Een stapsgewijze aanpak kan ook helpen. Begin met het laten zitten op de wc zonder daadwerkelijk te poepen. Dit kan je kleuter helpen wennen aan de omgeving en zich op zijn gemak te voelen.

Het ‘luier in wc’-trucje

Een creatieve benadering die voor sommige ouders heeft gewerkt, is het laten zien dat de ontlasting in de wc terechtkomt, zelfs als je kleuter nog in een luier wil poepen. Een ouder deelde: “Ik heb zonder dat hij het zag een gat in de onderkant geknipt en toen viel het dus in de wc. Dat was het ding om het te laten lukken.”

Het is belangrijk op te merken dat elk kind anders is en dat wat voor de ene kleuter werkt, mogelijk niet voor de andere werkt. Het draait allemaal om het vinden van de aanpak die het beste past bij de behoeften en comfortniveaus van jouw kleuter.

Onthoud dat geduld, begrip en positieve ondersteuning essentieel zijn tijdens dit proces. Het uiteindelijke doel is om je kleuter gerust te stellen en te helpen bij een soepele overgang naar het gebruik van de wc voor zowel plassen als poepen.

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)