Als je voor de eerste keer mama of papa wordt, is alles nog hartstikke nieuw en spannend. Maar ook als je in verwachting bent van je volgende kind, is het verstandig om je nog eens goed in te lezen in alles wat komt kijken bij de verzorging van jouw nieuwe baby.
Een goede voorbereiding op de komst van je baby is noodzakelijk, want er komt na de bevalling ontzettend veel op je af! Denk bijvoorbeeld aan de babyuitzet; wat heb je allemaal nodig en hoeveel?
Wat betreft babykleertjes is het verstandig om meerdere maten in de kast te hebben liggen. Je weet namelijk van tevoren niet zeker hoe groot jouw kindje zal zijn.
Gemiddelde lengte en gewicht van een baby per maand
Bij jongens kun je uitgaan van deze gemiddelden:
- 0 maanden 50 cm 3410 gram
- 1 maand 54,7 cm 4500 gram
- 2 maanden 58,1 cm 5600 gram
- 3 maanden 61,2 cm 6400 gram
- 4 maanden 63,8 cm 7000 gram
- 5 maanden 66,1 cm 7500 gram
- 6 maanden 68,0 cm 7900 gram
- 7 maanden 69,7 cm 8300 gram
- 8 maanden 71,2 cm 8600 gram
- 9 maanden 72,9 cm 8850 gram
- 10 maanden 74,0 cm 9200 gram
- 11 maanden 75,3 cm 9400 gram
- 12 maanden 76,6 cm 9700 gram
Bij meisjes gelden deze gemiddelden:
- 0 maanden 49,4 cm 3290 gram
- 1 maand 53,8 cm 4200 gram
- 2 maanden 56,7 cm 5150 gram
- 3 maanden 59,5 cm 5850 gram
- 4 maanden 62,1 cm 6400 gram
- 5 maanden 64,4 cm 6900 gram
- 6 maanden 66,4 cm 7300 gram
- 7 maanden 68,1 cm 7650 gram
- 8 maanden 69,7 cm 7950 gram
- 9 maanden 71,1 cm 8250 gram
- 10 maanden 72,5 cm 8500 gram
- 11 maanden 73,8 cm 8700 gram
- 12 maanden 75,1 cm 8950 gram
Lees ook: Gemiddelde geboortegewicht en lengte baby
Groeicurve van de WHO voor jongens en meisjes




De WHO heeft groeicurves gemaakt die zijn gebaseerd op 8.000 baby’s uit de hele wereld. Omdat er verschillen zitten in de groei van mensen van verschillende afkomsten, zal je deze curve dan ook ‘anders’ moeten lezen dan de curve voor puur Nederlandse kindjes. In Nederland worden we nu eenmaal langer dan in de meeste andere landen.
Er is een app waarmee je de groei van je baby kunt bijhouden, welke is gebaseerd op de groeicurve van de WHO. Deze heet heel simpel Baby Groeicurve WHO.
Je kunt bij de WHO zelf meer info krijgen over deze curves.
Gemiddelden zijn anders per bevolkingsgroep!
Hoe hard je kind groeit zal natuurlijk niemand je precies kunnen vertellen. Lengte en gewicht van je baby is immers afhankelijk van meerdere factoren, zoals het geslacht, de lengte van de ouders, eventuele ziektes die het doormaakt en bijvoorbeeld met hoeveel weken je kindje geboren is.
Uiteraard zijn er wel gemiddelden, die gehanteerd worden door het consultatiebureau! De groei van een kind kan ook iets zeggen over zijn of haar gezondheid.
Wist je trouwens dat er ook verschillen in groei zijn per bevolkingsgroep? Op zich niet zo raar natuurlijk. Kijk maar eens naar de lengte van Nederlanders ten opzichte van bijvoorbeeld Oost-Europese mensen.
Nederlanders zijn de langste mensen ter wereld en het verschil in lengte zal toch ergens moeten beginnen… dus is het niet vreemd dat baby’s van Nederlandse komaf een andere grafiek hebben dan een baby met Marokkaanse ouders, Poolse ouders of misschien wel Chinese.
De groeicurve op het consultatiebureau
Bij controle op het consultatiebureau wordt o.a. de groei in zowel gewicht als lengte bijgehouden. Het gemiddeld gewicht van een kind wordt als basis genomen, waarbij er een onder- en een bovengrens is, waarbinnen je kindje moet vallen. I
n een grafiek wordt de groei van je kind bijgehouden en aan dit lijntje, die dan ontstaat, kan men zien of je kind wel goed groeit.
Zit je kindje altijd aan de ondergrens, bijvoorbeeld, maar gaat het lijntje in verhouding dus gewoon mee met de gemiddelde groei, dan is er dus niets aan de hand! Deze groei past dan immers gewoon bij jouw kind! Dit geldt uiteraard ook voor de bovengrens.
Zit je kindje altijd bij die bovengrens en valt het opeens omlaag naar de ondergrens? Ook al zit je kind dan nog binnen de gemiddelde lijnen, dan is er dus wel een reden om verder te kijken.
Soms kan het dan ook nodig zijn om doorverwezen te worden naar bijvoorbeeld een kinderarts.
Overgewicht
Ook baby’s kunnen al last hebben van overgewicht en hoe ouder je kind wordt, hoe meer kans je hierop begint te krijgen. Factoren die hierbij een rol spelen zijn o.a. erfelijkheid, uiteraard voeding of te weinig beweging.
Overgewicht geeft veel gezondheidsrisico’s, maar ga nooit zelf aan het uitproberen met diëten!
Doe dit altijd in overleg met je arts, want een kind heeft goede voeding nodig om te groeien en te ontwikkelen. Daarom kan je niet het risico lopen dat het te weinig binnenkrijgt van de nodige voedingsstoffen!
Het is misschien goed bedoeld, maar het kan dus juist tot nog meer risico’s leiden. Natuurlijk zal het consultatiebureau een vinger aan de pols houden en bij (dreigend) overgewicht adviezen geven.
Ondergewicht
Uiteraard zijn er ook kinderen die te weinig groeien. Ook hier kan erfelijkheid een rol spelen. Maar er kan meer aan de hand zijn. Het kindje kan simpelweg te weinig binnen krijgen, maar kan ook door een ziekte afvallen.
Ondergewicht is dan ook altijd een reden om verder te kijken. Nu kan het een vrij onschuldige ziekte zijn, maar vanzelfsprekend ook ernstige oorzaken hebben.
Tot 4 jaar en daarna
Tot 4 jaar zal je kindje met enige regelmaat naar het consultatiebureau gaan, waar het gewicht en de groei in lengte in de gaten gehouden wordt. Deze regelmaat wordt echter steeds minder frequent en dus kan je ook heel goed thuis alvast deze gegevens in de gaten houden.
Wat trouwens ook gewoon leuk is om bij te houden. Zeker als je kindje kan staan, is een groeistreepje op de muur een leuk item om de groei bij te houden en zal je kindje weer trots glimmen als hij zelf ook kan zien hoe hard hij weer gegroeid is.
Maak er een gewoonte van om gewicht en lengte af en toe te checken en dit ergens te noteren. In het groeiboekje dat je krijgt van het consultatiebureau kan je dit ook mooi bijhouden en direct vergelijken met de gemiddelden.
Zie je bijzondere dingen? Neem dan contact op met je arts!
Na het vierde levensjaar is het bureau verleden tijd. De schooldokter zal nog wel deze gegevens bijhouden, maar hier komt je kindje maar een keer of drie in zijn hele schoolloopbaan. Dan is het dus nog handiger om zelf ook deze gegevens in de gaten te houden!
Een oproep voor de schoolarts komt meestal in groep 2 en groep 7 en nog een keer op de middelbare school, meestal in de tweede klas.
Geboortegewicht en lengte baby
Het gemiddelde geboortegewicht van meisjes is 3290 gram. Zij zijn gemiddeld tussen de 46 en 54 cm groot.
Jongens zijn bij de geboorte gemiddeld 3500 gram en tussen de 47 en 54 centimeter lang.
Deze gemiddelden zijn gebaseerd op kinderen in Nederland na een voldragen zwangerschap van 40 weken. Laat je echter niet misleiden door deze cijfers; een gemiddelde is maar een gemiddelde.
Dat betekent dat er zowel kindjes zijn die een stuk lichter of kleiner waren, als kindjes die een stuk zwaarder of langer waren bij de geboorte dan dit gemiddelde.
Zolang het gewicht en de lengte met elkaar in verhouding zijn en passen bij de duur van de zwangerschap, is er waarschijnlijk niets aan de hand.
Het gewicht en de lengte van je baby hebben namelijk ook te maken met de omstandigheden in de baarmoeder tijdens de zwangerschap, het gebruik van eventuele medicatie tijdens de zwangerschap, en de voeding en etniciteit van de moeder.
Lees ook
- Consultatiebureau afspraken; wel of niet verplicht
- Hoe lang wordt mijn kind?
- Naar de schoolarts
- Gewicht kind; van baby tot puber
- Gezondheidsonderzoek GGD; schoolarts basisschool en middelbare school verplicht of mag je weigeren
- Laag geboortegewicht van baby’s
- Rijangst: wat kun je ertegen doen? - 26 september 2023
- Voorbereiden op borstvoeding geven - 24 september 2023
- Babynaam kiezen - 16 september 2023
Leave a comment