Skip to Content

Tips voor als de luier doorlekt aan de zijkant, boven bij de rug of tijdens de nacht

Tips voor als de luier doorlekt aan de zijkant, boven bij de rug of tijdens de nacht

Luiertje om en klaar…denk je, maar soms is het niet zo eenvoudig. Want iedere keer weer pluk je je baby nat uit bed! Koop je daar die dure luiers voor? Tijd voor tips, om doorlekken van de luier te voorkomen!

Wissel van merk als je merkt dat ze doorlekken

Soms is het gewoon een kwestie van een ander merk luier proberen. En niet denken dat als de luier die je hebt wel prima werkt bij je kleine neefje, het daar dan niet aan kan liggen!

Ieder merk heeft zo zijn eigen dingen, waardoor het net anders aansluit, bijvoorbeeld. En bij die dikkere pootjes van je neefje is het een heel ander verhaal dan bij die magere sprietjes van jouw baby (om maar even een voorbeeld te geven). En denk niet dat een duurder merk altijd beter werkt…

Fijne luiers vind je hier.

Eerste hulp bij jongetjes

Ben je de trotse moeder van een knulletje, dan is het je vast al verteld, maar om het even compleet te houden, ook hier dé tip voor babyboysmoeders: zorg dat zijn piemeltje naar beneden ligt!

Bij buikslapertjes

Ligt je kindje graag op zijn buikje (pas op bij kleintjes hiermee) dan kan het helpen om de luier andersom aan te trekken!

Wasbare luiers

Er zijn mensen die zweren bij wasbare luiers omdat die meer vocht zouden opnemen. Zelf heb ik er iets andere ervaringen mee. Maar uiteraard is dat ook nu weer een kwestie van uitproberen!

Randje omvouwen

De kraamhulp heeft het je vast ook verteld, dat je het beste het randje aan de bovenkant kan omvouwen, naar binnen toe. Maar vaak vergeten we dit soort dingen weer. Toch kan je het best weer eens uitproberen!

Wordt het in de kraamtijd gedaan omdat het luiertje anders nog te groot is op dat kleine buikje, later dient het zeker ook als blokkade voor de urine en eventuele dunne ontlasting.

Vouw het randje dus niet alleen bij het buikje naar binnen, maar gewoon rondom.

Antilekrandjes

Let op de antilekrandjes van het luiertje. Deze moeten er immers voor zorgen dat de plas in het midden blijft en daar geabsorbeerd worden.

Let dan ook op of deze goed zitten als je de luier omdoet. Ze moeten opengevouwen naar buiten liggen. Natuurlijk moeten de billetjes van de baby hiertussen vallen.

Een grotere maat luier

Het ligt misschien voor de hand om voor een grotere luier te gaan omdat dit meer kan absorberen. Toch is hier ook een kleine kanttekening bij te maken.

Bij het ene kind kan dit inderdaad prima helpen, maar het sluit zeker bij een tenger kindje nog minder goed aan, waardoor lekken alleen maar meer in de hand gewerkt wordt.

Natuurlijk is dit wel het proberen waard, want werkt het niet en heb je toch nog last van doorlekken? Dan leg je de luiers nog even weg, ze groeien er immers vanzelf wel in!

Inlegluiers

Er zijn inlegluiers te koop voor de wasbare luier. Gewoon een extra stukje stof, meestal, die je netjes in de luier kan leggen.

Twee luiers omdoen

Regelmatig hoor je dat ouders twee luiers omdoen. Bijvoorbeeld twee verschillende maten of ze doen de ene goed en de ander andersom om.

Nu lijkt het mij een heel groot pakket worden tussen die beentjes, maar ik heb er positieve verhalen over gelezen. Ook hoor je weleens zaken als maandverband e.d.

Natuurlijk wil je er van alles aan doen om doorlekken te voorkomen, maar let wel op met wat je doet. Ga niet van alles extra in de luier stoppen waardoor er een soort broeikaseffect ontstaat.

Groter rompertje!

Dit is een puntje die je misschien nog niet wist. Voor mij was het nieuw (en dat na vier kinderen…). Een te strak rompertje schijnt de werking van de luier in de weg te kunnen staan, doordat het niet op de juiste manier kan uitzetten!

Broekjes

Bij de één zal het werken en bij de ander juist niet! In de nacht een pamperbroekje gebruiken. Het sluit totaal anders aan, dus zal het ook hier per kind verschillen!

Overbroekje

Bij wasbare luiers kan je vaak een overbroekje gebruiken, die weer extra bescherming kan bieden (of om alles beter op zijn plaats te houden…). Dit kun je eventueel ook proberen bij een wegwerpluier!

Speciale luiers

Er zijn luiers die speciaal gemaakt worden voor actieve kindjes. Misschien is jouw kindje wel een echt woelwatertje in bed? Probeer dan eens zo’n luier, bijvoorbeeld Active Fit.

Laten plassen door het badje

Is jouw kindje ook een badplasser? Dan is het het proberen waard om je kindje in bad te doen voor hij naar bed gaat. Alles wat hij in het badje plast, plast hij straks niet in zijn luier!

Niet voor het slapen gaan nog drinken

Is je kindje al ouder en heeft het dus geen voeding meer nodig voor de nacht? Dan kun je opletten met het tijdstip van drinken geven. Nog even een fles vol legen voor je gaat slapen vraagt natuurlijk om grote plassessies tijdens de nacht en dus grotere kans op doorlekken.

Uiteraard kan je dit niet doen bij baby’s die nog echt hun voeding op dat tijdstip nodig hebben!

Luier verwisselen als je zelf naar bed gaat

Oké, dat is misschien geen heel fijn idee om je net lekker slapende kindje uit bed te plukken, maar het kan zomaar de gouden tip zijn. Als je kindje net zindelijk is, maak je het ook vaak wakker om nog even te plassen.

In dit geval geef je je kindje gewoon even een schone luier. Betekent dit dat je kindje zo wakker wordt dat hij dan niet meer slapen wil, dan is het uiteraard de oplossing niet….

Maar in het geval van een heerlijke slaapkop die gewoon verder pit: gewoon doen. Voor je kindje is een droog kontje ook alleen maar fijn, toch?

Uiteraard ga je niet uitgebreid staan emmeren met je wurm, maar doe je alles zo kalm en stil mogelijk, zodat je zoontje of dochtertje niet te veel indrukken meekrijgt en al snel weer verder slaapt!

Geen paniek!

Tot slot: helpt het allemaal niet? Misschien is het fijn om te weten dat het vaak om een periode gaat dat je kindje steeds nat wordt. Niet fijn, natuurlijk, maar probeer er ook niet te veel heisa van te maken.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)