Skip to Content

Regeldagen baby; wanneer clusteren herkennen en tips mee omgaan overdag en ‘s-nachts

Regeldagen baby; wanneer clusteren herkennen en tips mee omgaan overdag en ‘s-nachts

Bezoek een willekeurige babyshower en jonge ouders zullen het begrip ‘regeldagen’ haarfijn aan je kunnen uitleggen. Op een regeldag is je baby uit zijn doen. Je merkt dat je kleintje onrustig is en meer huilt als anders.

Daarnaast vraagt je baby op een regeldag ook meer om voeding. Dit heeft te maken met de groeisprong waar je baby doorheen gaat. Als je weet wat regeldagen zijn, kun je er beter mee omgaan. Laat je inspireren door dit artikel over regeldagen bij baby’s.

Zo herken je een regeldag bij je baby

Een baby die groeit, vraagt om voeding. Dit kun je merken aan:

  • Smakkende geluidjes maken
  • Meer zuigbehoefte hebben. Veel op de handjes zuigen
  • Meer huilen dan anders. Letterlijk krijsen en geheel over de toeren zijn met name in de avonden.
  • Zwaait met de handjes in de lucht, oogt onrustig
  • Wil meer drinken dan anders.
  • Slaapt slechter tot ineens niet door. Dit heeft te maken met de eetlust van je baby. Hierdoor wordt hij wakker en vraagt hij om een extra voeding.

Dit is hoe lang een regeldag meestal duurt bij flesvoeding

Over het algemeen treden regeldagen op na de 9e en 10e dag na de geboorte. Daarna is er een nieuwe groeispurt als je baby tussen de 3 en 6 weken oud is. En bij 3 maanden is er weer een regeldag.

Een regeldag kan langer duren, als je kindje dorst blijft houden. Geef je baby dus gerust meer op een regeldag buiten het normale ‘ritme’ om. Zo zijn de regeldagen ook sneller om. De eerste regeldagen zijn voor veel vrouwen best pittig.

Net de kraamverzorgster uitgezwaaid en dan blijkt je baby ineens veel te huilen. Het helpt als je dan weet dat met veel liefde, voldoende drinken en aanwezigheid de regeldag snel weer overgaat in een normale dag.

Hoe zit het met regeldagen bij borstvoeding?

Ook bij borstvoeding vraagt je baby om meer drinken. Het fijne aan je lichaam is, dat als jouw kindje vaker drinkt en gaat clusteren, de borstproductie ook toeneemt. Zo zorgt je lijf ervoor dat je kindje voldoende binnenkrijgt. Vraag en aanbod worden zo vanzelf afgestemd. 😊

Let erop dat je kindje ook echt drinkt. Enkel zuigen of sabbelen en niet drinken? Het kan zijn dat er dan iets anders speelt. Als je het niet vertrouwt, kun je altijd de verloskundige of huisarts om advies vragen.

Afwijken van de hoeveelheid bij flesvoeding

Er zijn handige voedingsschema’s als je flesvoeding geeft. Maar als blijkt dat je kind een regeldag heeft? Voor een enkele dag mag er gerust wat meer in. Laat hem drinken tot hij voldoende heeft.

Je kunt altijd overleggen als de kraamverzorgster net weg is met de verloskundige of het consultatiebureau hoeveel extra je baby op een regeldag mag. Probeer niet ineens 50 ml extra te geven. Het kan zijn dat het dan na verloop van tijd weer eruit komt, met een oververmoeide baby tot gevolg.

Gemiddeld doet een baby 20 minuten over een fles. Dit heeft te maken met het voldoen aan de zuigbehoefte. Is de fles binnen 10 minuten leeg? Dan heeft je kindje nog steeds zuigbehoefte. De één geeft een fopspeen, de andere baby gaat zelf smakken en zuigen aan het handje.

Goed om te weten dat je baby in dit geval geen honger meer heeft, maar nog 10 minuten zuigbehoefte heeft.

Borstvoeding en clustervoedingen

Tijdens de 2e tot 9e week na de geboorte hebben veel baby’s behoefte aan een extra voeding. Dit is vaak tussen 18.00 en 22.00 uur ’s avonds. Dit is een veelvoorkomend verschijnsel.

De clustervoeding kan nodig zijn voor een groeisprongetje, maar ook om het veilige en geborgen gevoel extra te ervaren. Zijn er veel mensen overdag geweest? En heeft je baby rond deze tijd behoefte aan een extra voeding en is hij erg huilerig? Dan kan dit ermee te maken hebben.

Met name baby’s die oververmoeid zijn, kunnen zichzelf nog moeilijk troosten. Een extra voeding en het vasthouden heeft dan een kalmerende werking.

Het heeft dus niets te maken met een te lage melkproductie en je baby overdag te weinig krijgt. Een clustervoeding is met name een middel om je kindje meer energie te geven én tot rust te brengen.

Hoe doen andere moeders dat met clustervoedingen?

Een extra voeding tussen 18 en 22 uur, dat is niet bepaald een makkelijk tijdstip. Zeker als je nog andere kinderen hebt. Hoe doen andere moeders dit? Hierbij 3 tips:

  • Blijf goed voor jezelf zorgen. Als het lukt om vroeg te eten, doe dit dan. En anders kun je ervoor kiezen om eten te koken voor twee dagen. Mocht je baby erg onrustig zijn, dan heb je het eten al klaar staan.
  • Wissel de zorg voor je baby af met je partner of moeder / goede vriendin. Zo voorkom je dat je oververmoeid raakt. Stress en vermoeidheid kunnen ervoor zorgen dat de melkproductie terugloopt. Erg belangrijk dus om goed voor je lijf én geest te zorgen.
  • Probeer om rustig te blijven. ‘Het gaat voorbij’ is een mantra die menig moeder herhaalt. 😉

Als het lukt, probeer dan dagelijks te wandelen. Je hebt ze misschien wel eens gezien. Vaders die ’s avonds laat nog met de kinderwagen erop uit trokken. Veel baby’s kalmeren hiervan. Ook een warm bad kan helpen om te kalmeren. Al is het wel van belang dat het maagje van de baby vol zit met lekkere warme melk.

Heeft jouw baby al een regeldag gehad? En wat hielp toen bij jouw kindje?

Mirjam de Stigter