Skip to Content

Gewicht kind per jaar; van baby tot puber

Gewicht kind per jaar; van baby tot puber

Als je kindje geboren wordt, is deze nog zo klein en licht. Ik vond het altijd lastig voor te stellen dat deze na een jaar heel anders van gewicht en lengte zou zijn. Veel ouders maken zich zorgen over de groei van hun kindje.

Zeker als je een baby hebt die met onder- of overgewicht geboren wordt. Groeit je kindje wel goed? En kun je al voorspellen hoe lang je kindje wordt? We zochten het voor je uit!

Groeitabel jongens

Deze tabel laat de groei en het gewicht van jongens zien

Gewicht kind per jaar; van baby tot puber - Mamaliefde

Samenvattend kunnen we stellen dat jongens met een gezond gewicht op de leeftijd van 2 jaar 13 kilo wegen. Bij 3 jaar loopt dit op naar 15 kilo. En bij 4 jaar is het 17 kilo. Er komen dus niet heel veel kilo’s bij per jaar.

Maar dat is begrijpelijk! Want kleuters zijn erg van het bewegen, spelen en lekker actief bezig zijn. Hierdoor verbruiken ze veel energie. Kijkend naar de tabel zien we dat een gezond gewicht voor een jongen van 14 jaar 53 kilo is.

Daaronder staat een tabel met ‘ernstig overgewicht’. Zo heeft een jongen van 2 jaar met een gewicht van 16 kilo eigenlijk 3 kilo teveel. En een jongen van 4 die 22 kilo weegt, zit 5 kilo boven een gezond gewicht.

Bij 14 jaar is er sprake van ernstig overgewicht als je zoon rond de 78 kilo weegt.

Tip: bekijk ook eens de groeikaarten van het TNO.

Groeitabel meisjes

Gewicht kind per jaar; van baby tot puber - Mamaliefde

Meisjes en jongens hebben een heel ander lichaam. Het ‘vet’ is ook anders opgeslagen. Zo hebben wij vrouwen een hoger vetpercentage in vergelijking met de mannen. Gelukkig is er ook een andere groeitabel voor meisjes.

Een meisje van 2 jaar met een gezond gewicht is 87 cm groot. En een meisje van 4 jaar is 105 cm en weegt 17 kilo. Een pubermeisje van 10 jaar met 35 kilo heeft een gezond gewicht en is dan gemiddeld 144 cm lang. Op je 14e is een gezond gewicht 52 kilo als meisje zijnde en ben je 164 cm lang.

De tabel eronder laat ernstig overgewicht voor meisjes zien. Een meisje van 2 jaar die ook 87 centimeter lang is, weegt met overgewicht 15 kilo. In vergelijking met een gezond gewicht scheelt dit 3 kilo. Wel is in de tabel te zien, dat naarmate de leeftijd vordert het aantal verschil in kilo’s tussen een gezond en ongezond gewicht toeneemt.

Zo weegt een meisje met ernstig overgewicht 77 kilo bij 14 jaar. Opvallend is dat de lengtematen bij zowel gezond als ongezond gewicht overeenkomen. Maar de kilo’s die erbij staan is een indicatie van in hoeverre het gewicht van je zoon of dochter gezond is.

Tip: bekijk ook eens de groeikaarten van het TNO.

Bang te zwaar of te licht

Op het consultatiebureau worden baby’s bij ieder bezoek gemeten en gewogen. Dit wordt in de computer ingevoerd, die deze meetgegevens vergelijkt met een gemiddelde groei qua lengte en gewicht.

De arts of jeugdverpleegkundige zal deze gegevens ook met je bespreken. Maar wat kun je doen als je bang bent dat je kindje te zwaar is?

Naast dat het consultatiebureau hier een adviserende rol in heeft, kun je ook een kinderdiëtiste raadplegen. Deze kijkt allereerst met je mee naar het voedingspatroon. Wat krijgt je kindje voor ontbijt en voor drinken? Hoeveel boterhammen en met wat voor beleg? Welke tussendoortjes krijgt je kindje?

Het kan helpen om het voedingspatroon van je kindje in stapjes aan te passen. Bijvoorbeeld het drinken van ranja of frisdrank. Je kent wellicht de poster wel die bij iedere soort frisdrank het aantal suikerklontjes laat zien.

Stel dat je kind iedere dag Fristi drinkt. Dan kun je dit stapsgewijs afbouwen naar bijvoorbeeld 1 keer in het weekend een glas. Ook kan de diëtiste het proces van afvallen in de gaten houden.

Andersom kan het ook het geval zijn. Je bent bang dat je kindje te licht is. Omdat het consultatiebureau dit heeft vastgesteld. Maar het kan ook zijn dat je kindje bij de geboorte al een laag geboortegewicht had en dit nog steeds heeft. Ook dan is een kinderdiëtiste een uitkomst.

Ik heb er zelf ervaring mee bij één van onze kinderen. De kinderdiëtiste heeft een voedingspatroon boven water gekregen, die ik zelf niet snel zag.

Eén van onze kinderen dronk voor 10 uur ’s ochtends al twee glazen water. Hierdoor was de ruimte voor een boterham letterlijk te klein. En water is gezond, maar je groeit er niet van.

Prognose zwangerschap

Tijdens je zwangerschap krijg je diverse echo’s. Dan wordt het bovenbeentje van je kind gemeten. Maar ook de hoofdomtrek. En het buikje. Deze drie gegevens geven een indicatie van hoe groot de baby in je buik is.

Kijk naar wat er wél kan

In ons geval klopte het. Ons kindje was echt veel te klein. En zal dat waarschijnlijk ook blijven. Het geeft mij dan als moeder rust als je medische experts om je heen hebt die niet alleen naar voeding kijken, maar vooral naar wat wel mogelijk is.

Hoe om te gaan met de energie van je kind bijvoorbeeld?

En hoe zorg ik voor een gezond zelfbeeld en gewicht bij mijn dochter? Want ik vind haar prachtig zoals ze is, maar ik weet ook hoe kinderen onderling kunnen reageren.

Let op: Maak je je zorgen over het gewicht en de groei van je kind? Ga dan zeker langs de huisarts om je vragen te bespreken. En weet dat een kinderarts of kinderdiëtiste ook heel fijn kunnen zijn in stapjes naar een gewenst gewicht!

Gewicht kind per jaar; van baby tot puber - Mamaliefde
Mirjam de Stigter