Skip to Content

Inhoud luiertas; wat moet er in je verzorgingstas om mee te nemen?

Inhoud luiertas; wat moet er in je verzorgingstas om mee te nemen?

Op pad gaan met een baby kan een behoorlijke uitdaging zijn. Je moet aan zoveel dingen denken, je baby is natuurlijk compleet afhankelijk van jou. Maar ja, wat neem je nu precies allemaal mee? In het begin zal je daar nog heel erg bewust mee omgaan, lijstjes maken want “wat als”.

Maar op een gegeven moment ga je er wat makkelijker mee om. En voor je het weet zit je met Kerst op een eiland met alle winkels dicht zonder luiers omdat je die vergeten bent in te pakken…

Maar wat hoort er dan in die luiertas en moet je vooral niet vergeten? Daarom deze handige checklist.

Inhoud luiertas voor baby

Spuugdoekje

Een spuugdoekje om wat eten of spuug op te vangen! En het mondje van je uk weer schoon te maken.

Luiers

Een verzorgingstas wordt ook wel een luiertas genoemd en dat is natuurlijk niet voor niets. Niets zo vervelend dan onderweg zijn met je baby en er achter komen dat je een luier vergeten bent!

Prop dus meerdere luiers in de tas! Je weet natuurlijk nooit hoeveel je er precies nodig hebt. Maar je kan uitgaan van de formule; voor ieder uur 1 luier.

Tip; tegenwoordig heb je heel erg mooie luieretui’s waarin je een aantal luiers en doekjes kan opbergen. Als je dan je baby moet gaan verschonen hoef je niet de hele luiertas mee te zeulen maar alleen het etuitje.

Lees ook: Beste luiers kind

Schoonmaakdoekjes

Om de billetjes schoon te maken heb je schoonmaakdoekjes nodig. Meestal verpakt in van die handige pakjes waar je een doekje uit kan trekken. Sluit deze daarna goed af zodat ze niet uitdrogen!

Controleer altijd voor je weg gaat even of er nog voldoende doekjes inzitten. Want zonder doekjes een poepluier verschonen is een heel vervelend klusje…

Lees ook: Billendoekjes kind

Zinkzalf

Een zalfje om de billetjes van je baby mee in te smeren, om zo geïrriteerde billetjes of smetplekjes te voorkomen, hoort ook in de tas. Denk bijvoorbeeld aan sudocreme; er zijn speciale miniverpakkingen om mee te nemen.

Wegwerpzakjes

Zorg dat je zakjes bij je hebt om de luier of eventuele natte kleertjes in te kunnen doen!

Extra kleren

En ja hoor, ook onderweg of bij oma op visite kan je kindje zich volledig nat plassen. Zorg dus dat je extra kleertjes bij je hebt.

Laat je niet verleiden door gemakzucht en alleen dus even een schoon rompertje mee te pakken, want je zult net zien dat dat heerlijke kind van je alles, en dan ook echt álles, nat plast! Gewoon een compleet schoon setje kleren dus!

Aankleedmatje

In veel tassen zit het er standaard al in. Zorg voor een aankleedkleedje/verschoonmatje. Zo kun jij je kindje gewoon eenvoudig ergens opleggen om hem te verschonen.

Hydrofiele luier of dunne handdoek

Deze zijn bedoeld om op het verschoonmatje te leggen als jij je kindje gaat verschonen. De verschoonmatjes zijn meestal gemaakt van een koud, glad materiaal, wat goed schoon te houden is.

Maar ligt natuurlijk alles behalve fijn voor je kindje. En een hydrofiel of een handdoekje is ook weer zo gewassen en neemt toch weinig plek in. Je weet maar nooit waarvoor je hydrofiele luiers nodig hebt.

Al is het maar voor het verschoningsmatje, of je borst mee af te dekken als je moet gaan voeden. Of na het voeden om een boertje te doen.

Speeltje

Een speeltje om je kindje even mee te vermaken is ook een handig idee. Een rammelaartje of een knuffeltje. Jij weet het beste waar je kindje graag naar kijkt. Superhandig als je deze ergens aan vast kan knopen met bijvoorbeeld een spenenketting of loop rings. Als je kindje een tutje heeft is dat ook wel fijn.

Fopspeentje

Heeft je kind een fopspeentje, dan mag je die niet vergeten natuurlijk. Voor onderweg zijn er ook handige sluitingen zodat je ze hygiënisch kan bewaren.

EHBO

Eerstehulptasje met bijvoorbeeld pleisters, thermometer, kinderzetpillen.

Voeding

Drinken

Natuurlijk zal je kindje moeten eten als je iets langer op stap gaat. Geef je borstvoeding dan is dat allemaal veel minder spannend. Je neemt immers jezelf automatisch wel mee…

Gaat manlief op stap en blijf jij thuis (of ben je aan het werk), dan zal hij hier wel aan moeten denken. Eén of meerdere flesjes met drinken! Bij flesvoeding houdt dit dus in dat je zorgt voor water en poeder!

Het hangt er even vanaf wat je gaat doen hoe je dit meeneemt.

Ga je buiten iets doen, dan kun je kiezen voor een thermoskan met gekookt water. En daarnaast één met koud water, zodat je het water op de juiste temperatuur kunt krijgen door dit te mengen.

Ga je op visite of uit eten dan kun je meestal ter plekke het water voor je laten opwarmen. Voor het poeder heb je speciale bakjes waar je precies afgemeten poeder voor 1 flesje in kunt bewaren.

Natuurlijk zorg je ervoor dat zowel de thermoskannen als de bakjes brandschoon zijn.

  • Flesvoeding; flesje, thermosfles met heet water, flesje met koud water zodat je het op temperatuur kan brengen en natuurlijk de melkpoeder in een houdertje.
  • Als je borstvoeding geeft draag je de voeding natuurlijk bij je, toch kan het handig zijn om zoogkrompessen bij je te hebben.
  • Als je baby vaste voeding krijgt iets om te knabbelen zoals een rijstewafel, rozijntjes of soepstengel en een slabbetje. Ga je ‘s avonds op stap dan is een potje voor de zekerheid ook fijn.

Afhankelijk van seizoen

  • Dekentje; voor als het toch wat frisser wordt. Ook heel fijn zijn die omslagdoeken. Ook handig voor een bezoekje aan het consultatiebureau.
  • Ga je in de winter op stap dan is het verstandig om een mutsje en wantjes mee te nemen. Wordt het toch kouder dan verwacht, dan heb je in ieder geval iets bij je om je kindje warm te houden!
  • Ga je in de zomer op stap, dan is het verstandig om zonnebrand mee te nemen (geschikt voor baby’s) en een petje. Houd je kind zo goed mogelijk uit de felle zon. Een parasolletje aan de buggy is trouwens ook een goed idee, maar dat hoeft uiteraard niet in je tas…

Voor de mama

Zoogcompressen en eventueel extra beha

Jouw zoogcompressen kunnen ook prima een plekje vinden in de tas. Is jouw beha regelmatig nat, ondanks de compressen, of gebeurt dit tijdens het drinken van je baby? Een extra voedingsbeha is dan ook wel handig.

  • Extra kleding voor jezelf (in geval van kleine ongelukjes tijdens het spugen of boeren)
  • Flesje water; voor jezelf om te drinken. Zeker als je borstvoeding geeft moet je het vocht weer aanvullen.
  • Tussendoortje; voor als je trek krijgt. Iets van sultana’s of een reep bijvoorbeeld.
  • Pinpas; voor als je ergens iets gaat kopen. Of onderweg bent zonder buggy en er dan achter komt dat dat toch wel heel erg handig is.
  • Telefoon, met camera; omdat je natuurlijk nooit weet in wat voor situatie je terecht komt en je iemand moet bellen of als je iets wilt vastleggen voor later ;-)

Het past niet altijd in de luiertas, maar is vaak wel heel handig om bij je te hebben; een draagzak of draagdoek.

Als ze iets ouder zijn

Zijn ze wat ouder, dan kun je ook denken aan een fruit- of groentehapje. Of een Liga of iets dergelijks. Daarnaast is het verstandig om iets meer speeltjes mee te nemen. Zo kan je kindje zich langer vermaken.

Gaat je kindje al meer eten, dan is een slabbetje ook wel fijn. Als de tuitbeker zijn intrede heeft gedaan, dan neem je die natuurlijk ook mee. En uiteraard het drinken van je uk.

Neem je pakjes drinken met een rietje mee? Dat kan ook, maar ook hiervoor zijn handige houdertjes zodat je kindje niet in het pakje knijpt bij het drinken (en zo lekker nat wordt).

Het kiezen van de luiertas

Als je dit zo leest begrijp je waarschijnlijk wel dat het handig is om een echte luiertas te kiezen en niet zomaar een tas te pakken. Een luiertas is immers veel meer ‘ingericht’ op al die dingen die hierboven genoemd zijn. Dus waar kun je op letten als je een verzorgingstas gaat kopen?

  • De grootte. Beter iets te groot dan er achter komen dat het net niet past en je dus nog een tas mee moet nemen…
  • Meerdere vakken, zodat je het handig kunt inrichten en je niet eerst alles eruit moet halen voordat je vindt wat je nodig hebt.
  • Een speciaal vak voor een flesje.
  • Diverse kleine vakjes voor bijvoorbeeld de zalf, jouw zoogcompressen en andere kleine zaken.
  • Een tas met een verschoonmatje is wel zo handig.
  • Een handige draagband zodat het goed om je schouder kan hangen of om de duwstang van de buggy, bijvoorbeeld. Zo heb jij je handen vrij voor de baby zelf.

Wat neem jij altijd mee in de luiertas?

Linda van Aken