Skip to Content

Hoe lang wordt mijn kind? Hoe kan je lengte berekenen?

Hoe lang wordt mijn kind? Hoe kan je lengte berekenen?

Manlief tikt de 2 meter aan en zelf ben ik net iets langer dan 1.60 m. Onze drie kinderen zitten allemaal qua lengte in de groeicurve boven gemiddeld. Zullen dat net zulke reuzen worden als hun vader of werken mijn genen daarin ook mee?

Ik ben best benieuwd hoe lang ze worden, zeker als je niet meer regelmatig op het consultatiebureau komt. Hoe zit het precies met die groeispurt in de pubertijd? En zijn er berekeningen om te weten hoe lang je kind ongeveer gaat worden? We zochten het voor je uit!

Lengte kind berekenen

De groeicalculator is na onderzoek door de TNO ontwikkeld. Je vult in:

 • Geboortedatum van je kind
 • Lengte van de vader
 • Lengte van de moeder
 • Actuele lengte van je kind

Als je dan op berekenen klikt, komt er heel snel een actuele berekening van de lengte van je kind tevoorschijn.

Let op: Houdt er rekening mee dat er heel veel factoren niet meegenomen worden in deze berekening, en dit dus een indicatie is.

Voor ongeveer 80% wordt de lengte van een kind bepaald door genetische factoren. Waarvan jongens meestal het langste worden.

Ben je zelf dus lang van stuk? Dan kun je er rekening mee houden dat je kinderen dat ook worden.

Wetenschappelijke formule lengte kind berekenen

Een wetenschappelijke formule voor het berekenen van de lengte van je kind is de Target height. Oftewel: de streeflengte van je kind. Er is er één voor een jongen en één voor een meisje. Deze berekening is een schatting.

De berekening is gebaseerd op genetische factoren, zoals de lengte van de ouders. Het houdt geen rekening met omgevingsfactoren (zoals soort voedsel en leefstijl).

De Target height voor een jongen bereken je zo:

TH = 44,5 + 0,376 x lengte vader + 0,41 x lengte moeder

En voor een meisje is dit de berekening:

TH = 47,1 + 0,334 x lengte vader + 0,364 x lengte moeder

Derde manier om de lengte van een kind te berekenen

Je kunt de lengte van je kind berekenen door formules. Een andere optie is als de arts de botten van je kind onderzoekt. Er wordt dan gekeken naar de skeletlengte en de leeftijd van het kind.

Met name kinderen die te maken hebben met een ‘afwijkende’ groei zoals een groeivoorsprong of -achterstand worden zo onderzocht.

De arts bestudeert de verkalking in de botten. Zo kan hij de botleeftijd vaststellen. Verder wordt er tijdens dit onderzoek naar de groeischijven gekeken. De groeischijven zitten aan het uiteinde van een bot. Van hieruit groeien de botten dus.

Na een aantal jaar verkalken de groeischijven. Dit is ook het moment waarop het groeien stopt. Verkalkt groeikraakbaan verandert in harde botten.

Artsen maken een röntgenfoto van de botten. Zo kunnen ze de verkalking vaststellen. Hierbij maakt de arts gebruikt van een atlas vol verschillende skeletfoto’s van andere kinderen.

De foto van je kind wordt vergeleken met de foto’s uit de atlas. Zo kan de arts de botleeftijd van je kind vaststellen.

Groeispurt kind

Ieder jaar groeien kinderen een stukje. Denk maar aan de kledingmaten. Van 80 naar 86.

Het zijn telkens kleine beetjes, maar in één heel jaar kan dit een flink stuk lengte bij elkaar zijn. Kinderen groeien in de puberteit een stuk harder. Dit noemen we de groeispurt.

De mate van groeispurt hangt af van:

 • De leeftijd waarop de puberteit begon
 • Hoe lang en snel de groeispurt gaat

Erfelijke aanleg

Kinderen met een groeispurt kunnen te maken hebben met groeipijn. Vergelijkbaar met een stekende, korte pijn in de benen. Warmte helpt om te ontspannen, een warme kruik of bad is dus een aanrader.

Hoe groot is de groei na je 15e jaar?

In de puberteit groeien meisjes gemiddeld 23 cm en jongens 32 cm. De groeisnelheid is op het hoogtepunt bij meisjes tussen de 12 en 13 jaar.

Bij jongens is dit gemiddeld tussen de 13 en 14 jaar. En..jongens groeien maar liefst 2 jaar langer door als meisjes.

Hoeveel groei je nog na je menstruatie?

Meisjes groeien het hardste aan het begin van de puberteit. De hormonen van meisjes ontwikkelen zich sneller, waardoor hun seksuele ontwikkeling ook eerder start.

Na de eerste menstruatie groeien meisjes gemiddeld nog één jaar door. Daarna stopt dit.

Curve lengte / gewicht

Op de site van TNO vind je heel veel curves van lengte en gewichten.

Zo vind je onder andere:

 • De groeicurve voor Nederlandse jongens van 0-15 maanden
 • De groeicurve voor Nederlandse meisjes van 1 – 21 jaar
 • De groeicurve voor jongens van Turkse afkomst, 1 -21 jaar
 • De groeicurve voor jongens van Marokkaanse afkomst, 1-21 jaar
 • De groeicurve voor jongens van Hindoestaanse afkomst, 1-21 jaar
 • Een groeicurve voor jongens of meisjes met het Downsyndroom

Kun je de lichaamsgroei bij je kind stimuleren?

Als blijkt dat de lichaamsgroei van je kind achterblijft, kun je kijken naar de groeicurve. Dan zie je precies hoeveel procent er groter en kleiner is dan je kind bij deze leeftijd.

Door gezonde voeding, veel beweging en een voldoende aandacht en begrip begeleid je je kind het beste. Extra eten is niet nodig volgens Thuisarts.

Gezonde voeding haal je voornamelijk uit groente en fruit. Maar een multivitamine geven kan ook ondersteunend werken. Door de goede westerse voeding worden kinderen steeds langer.

Als je je zorgen maakt, is het verstandig om een afspraak bij de huisarts te maken. Deze kan je doorverwijzen naar de kinderarts in het ziekenhuis.

Er zijn behandelingen mogelijk met groeihormoon. Uit onderzoek blijkt overigens dat kinderen het meeste groeien in hun slaap.. Een reden extra om ze op tijd naar bed te brengen en lange nachten te laten maken.

Hoe lang wordt mijn kind? Hoe kan je lengte berekenen? - Mamaliefde
Mirjam de Stigter