Skip to Content

Luierbroekjes voor overdag of nacht; van aanbiedingen tot welke maat en prijs

Luierbroekjes voor overdag of nacht; van aanbiedingen tot welke maat en prijs

Naarmate je kindje wat ouder wordt, zul je merken dat je kindje ook steeds beweeglijker wordt. Hierdoor kan het ook steeds lastiger worden om de luier bij je kindje te verschonen. De meeste kindjes spartelen er lekker op los!

Soms lukt het dan echt niet meer om een gewone luier met plakstrips bij je kindje aan te krijgen. Een luierbroekje kan dan de oplossing zijn!

Wat zijn luierbroekjes?

De naam zegt het eigenlijk al: het is een luier in de vorm van een broekje. Je kunt een luierbroekje bij je kindje aantrekken zoals je ook een broek bij hem aan zou trekken.

Het uittrekken van een luierbroekje gaat min of meer op dezelfde manier als het uittrekken van een gewone luier; je kunt eenvoudig de zijkanten van het broekje losscheuren en het luierbroekje onder je kindje vandaan halen.

Bij de meeste merken luierbroekjes zit bovendien ook een plakstripje aan de achterkant, waarmee je de luier eenvoudig dicht kunt plakken na gebruik.

Gewone luiers vs. luierbroekjes

Zoals ik aan het begin al zei, kan het handig zijn om over te stappen van gewone luiers naar luierbroekjes als je kindje beweeglijker begint te worden en het dus lastig of zelfs onmogelijk wordt om een gewone luier normaal bij hem aan te krijgen.

Een luierbroekje is namelijk gemakkelijker aan te trekken dan een gewone luier, omdat je kindje niet lang stil moet liggen zodat je de plakstrips van een gewone luier dicht kunt plakken.

Vaak beweegt je kindje ook zo erg dat je bezig blijft met de achterkant van de luier weer onder zijn billen te schuiven. Je zult merken dat het veel tijd en moeite scheelt wanneer je de overstap hebt gemaakt van gewone luiers naar luierbroekjes!

Verschillende maten, merken en prijzen

Net als gewone luiers, zijn luierbroekjes te verkrijgen in verschillende maten, afhankelijk van het gewicht van je kindje. De meeste merken bieden de luierbroekjes echter pas aan vanaf maat 3 of zelfs pas vanaf maat 4.

Dit heeft te maken met het feit dat er voor jonge baby’s eigenlijk altijd gewone luiers met plakstrips worden gebruikt. Je kunt deze namelijk gemakkelijker strakker of wijder maken aan de hand van die plakstrips, terwijl een luierbroekje echt maar één formaat heeft; deze kun je niet verstellen.

De luierbroekjes van Pampers zijn al verkrijgbaar vanaf maat 3 (6 tot 11 kg) en kun je dus al na een paar maanden gebruiken. Deze zijn ook regelmatig in de aanbieding bij supermarkten en drogisterijen. Etos verkoopt luierbroekjes van het eigen merk vanaf maat 4 (8 tot 15 kg), evenals het Kruidvat

Op het moment kost een pak van 24 luierbroekjes in maat 4 bij Etos 6,99 en bij Kruidvat 5,99 euro voor een pak van 22 stuks. Dat is respectievelijk 0,29 en 0,27 euro per luierbroekje.

Ten opzichte van het A-merk Pampers scheelt dit echter wel een hoop in prijs; voor een pak Pampers luierbroekjes maat 4 van 23 stuks betaal je namelijk 9,99 euro (0,43 euro per luierbroekje), maar deze zijn wel regelmatiger in de aanbieding dan de luierbroekjes van het eigen merk van Etos en Kruidvat.

Even ter vergelijking met gewone luiers met plakstrips: een pak van 32 stuks maat 4 kost bij Kruidvat 6,59 euro (omgerekend 0,21 per luier) en een pak van 34 stuks maat 4 kost bij Etos 6,99 euro (omgerekend ook 0,21 euro per stuk).

Voor Pampers maat 4 betaal je ongeveer 8,49 euro voor een pak van 25 luiers (0,34 euro per luier). Luierbroekjes zijn dus iets duurder dan gewone luiers met plakstrips, maar ook hier zitten weer verschillen in per merk.

Welk merk prettig is voor jou en je kindje hangt natuurlijk af van je wensen en verwachtingen ten aanzien van luierbroekjes. De meeste fabrikanten van luierbroekjes beloven dat je kindje er tot 12 uur in droog zal blijven, maar dit ligt er ook maar net aan hoeveel je kindje drinkt en dus plast.

Bovendien zul je waarschijnlijk wel vaker verschonen dan eens in de 12 uur, met uitzondering van ’s nachts misschien. Je zult merken dat, net als bij gewone luiers, het ene merk nou eenmaal beter bevalt dan het andere.

Heeft je kindje bijvoorbeeld een gevoelige huid, dan zul je niet zomaar elk merk luierbroekje kunnen aandoen. En in sommige merken luierbroekjes lekt je kindje misschien vaker door dan in de andere.

Dit kun je het beste zelf uittesten door, wanneer je de overstap wilt maken van gewone luiers met plakstrips naar luierbroekjes, verschillende merken luierbroekjes uit te proberen.

Mijn ervaringen met luierbroekjes

Ik ben zelf ook na een aantal maanden, toen mijn zoontje steeds meer begon te bewegen en het echt een hels karwei werd om zijn luier te verschonen, overgestapt van gewone luiers naar luierbroekjes.

Nu nog heeft hij grotendeels een luierbroekje aan in plaats van een gewone luier met plakstrips. Maar zelf ben ik niet zo merkvast en let ik eigenlijk vooral op aanbiedingen en prijzen van luiers en luierbroekjes; als er ergens een goede aanbieding is waarbij ik heel voordelig luiers in kan slaan, maakt het voor mij niet zoveel uit dat het gewone luiers zijn.

Luierbroekjes zijn nu eenmaal wat duurder dan gewone luiers met plakstrips, en helaas ook vaak minder in de aanbieding. Met de Black Fridayperiode heb ik dan ook weer gekozen voor gewone luiers, omdat hier heel goede aanbiedingen voor waren.

Meestal koop ik de luiers of luierbroekjes voor mijn zoontje bij Kruidvat of Etos en kies ik voor het huismerk. Qua luierbroekjes heb ik ook weleens een pak Pampers aangeschaft, maar deze vond ik veel lastiger openscheuren dan die van Kruidvat eigen merk.

Meestal heb ik dus de luierbroekjes van het Kruidvat eigen merk in huis.

Jisca