Skip to Content

Wat te doen bij luieruitslag van je baby?

Wat te doen bij luieruitslag van je baby?

Hoe voorzichtig je ook omgaat met je kleintje, waarschijnlijk krijgt hij of zij toch last van luieruitslag. De meeste baby’s krijgen het. Dus probeer vooruit te zien, kijk hoe je luieruitslag kunt behandelen en probeer aanvallen ervan te voorkomen.

De kleine billen van je baby zullen je bedanken (op welke manier dan ook). Luieruitslag komt voor op broeierige en vochtige plaatsen. Vooral thuis in de luier van je baby is een ideale plek om rode billen te krijgen.

Deze uitslag doet zich voor als rode vlekken op het achterwerkje van je baby of als een rode, geïrriteerde schimmelinfectie in het genitale gebied.

Oorzaken luieruitslag

Luieruitslag kent vele oorzaken:

  • De baby te lang laten zitten met een te vuile of natte luier.
  • Het schuren of wrijven van de luier tegen de huid.
  • Gistinfectie.
  • Bacteriële infectie.
  • Luierallergie.
  • Een te strakke luier.
  • Irritatie door ontlasting en urine.
  • Last hebben van tandjes die doorkomen.

Een onschuldige uitslag die vaak op het hoofdje voorkomt op het plekje waar ze slapen heet: Seborroïsch eczeem en kan ook voorkomen op de billen.

Het veroorzaakt rode billen met schilferige, wasachtige vlekken die uiteindelijk weer uit zichzelf verdwijnen. Het is mogelijk dat het ook op andere delen van het lichaam van je baby voorkomt.

Luieruitslag voorkomen

De voornaamste manier om uitslag te voorkomen en te genezen, is door de luier van je baby schoon en droog te houden. En zorg ervoor dat de luier niet te strak om je kleintje zit.

En draagt de baby eens een momentje geen luier, leg hem of haar dan op een handdoek. Geef ze overdag ook een beetje lucht zonder luier. Dit kan het geïrriteerde gebied helpen droog te houden.

Wanneer je de luier verwisselt, maak de billetjes dan voorzichtig schoon. Dep het met een zachte doek en gebruik een beetje handwarm water. Schoonmaakdoekjes zijn prima, maar wees er voorzichtig mee.

Wrijf zachtjes over het tere huidje en vermijd doekjes met alcohol. Gebruik altijd een milde zeep of een reiniger die zeepvrij is wanneer jij je baby in bad doet. En na het bad, droog deppen niet droog schrobben.

Luieruitslag behandelen

Als het gaat om luieruitslag tegen te gaan en te behandelen dan is minder de oplossing. Sterk geparfumeerde producten waaronder bijvoorbeeld wasverzachters wordt sterk aanbevolen om deze te vermijden.

Materialen die hypoallergeen en geurvrij zijn, is voor de baby veel minder irriterend. Evenals kleding die ademend is. Kleding over een luier wat veel synthetisch materiaal bevat kunnen vochtige en warme plekken bevorderen.

Probeer het gebruik van babypoeder ook in te perken of liever helemaal niet te gebruiken. Vaak wordt er lekker royaal mee over de billen gestrooid, maar besef wel dat het ultrafijne poeder is die de kleine lekker op zit te snuiven.

Met die longetjes moeten de kleintjes nog hun hele leven doen. Maïzena is ook zo’n oud gebruikelijk huishoudmiddeltje om de billen mee in te poederen, het smeert ook zo lekker weg.

Gebruik dat niet, het is net zo schadelijk voor de longetjes en het kan door de schimmel Candida luieruitslag veroorzaken.

Crèmes en zalf zoals sudocrem

Het zijn allemaal producten bedoeld om de pijnlijke huid van je baby te verzachten of om een beschermende laag te vormen. Voor je de rode billenzalf aanbrengt zorg dat de billetjes droog en schoon zijn voordat je een schone luier omdoet.

Breng een dunne laag aan om te zorgen dat urine of ontlasting de babyhuid niet kan raken. Gebruik een zinkoxide zoals Sudocreme (hier) of Bepanthen (hier) of een vaselineachtige crème.

Beperk gebruik van babypoeder en gebruik je het toch, doe het dan eerst op je hand en dan pas op het luiergebied.

Vermijd het gebruik van hydrocortison crèmes, tenzij de arts anders zegt. Deze kunnen namelijk voor nog meer irritatie zorgen als ze niet op de juiste manier gebruikt worden.

Sommige gels of vaseline kunnen ideaal zijn, ze zijn goedkoop en bevatten minder of geen kleurstoffen en parfums. Daarentegen zijn sommige crèmes echter wel erg plakkerig en moeilijk af te wassen of bieden minder bescherming.

Wanneer is het raadzaam om de kinderarts in te schakelen?

Ondanks luieruitslag er gevoelig en geïrriteerd uit kan zien, stoort het de baby niet vaak. Het probleem begint meestal wanneer de uitslag besmet raakt waardoor de huid gaat ontsteken.

Als je merkt dat de huid hierdoor geïnfecteerd raakt, moet je de kinderarts van je kind bellen.

Veel voorkomende symptomen van ontstoken luieruitslag zijn onder andere:

  • Blaren op de plek waar de luier zit.
  • Koorts.
  • Roodheid.
  • Zwelling van het gebied.
  • Pus of afscheiding in het luiergebied.
  • Uitslag die niet verdwijnt na behandeling, maar verergert.

Soms vind je in de huidplooien van je baby vlekken van die rode vlekkenuitslag buiten het draaggebied van de luier op bijvoorbeeld buik of dijen. Ook wel bekend als intertrigo (satellietlaesies).

Consulteer daarom altijd de kinderarts of verpleegkundige voor diagnose als je deze verschijnselen ziet. De arts kan dan de juiste antischimmelcrème voorschrijven wanneer het schimmelluieruitslag heeft. Is je kindje moeilijk te troosten of het lijkt pijn te hebben is het ook raadzaam om de kinderarts te bellen.

Voeding bij luieruitslag

Het geven van een nieuw of ander soort voeding aan je baby doe je, omdat je het beste met ze voor hebt. Maar sommige zure voedingsmiddelen, zoals citrusfruit en tomaten, kunnen de oorzaak zijn dat de urine en uitwerpselen van sommige kleintjes bijzonder zurig en gevoelig kan zijn.

Daarom is het verstandig om bij dit soort voeding kleine porties te geven en kijken hoe de baby er op reageert. Controleer bovendien of zich nieuwe luieruitslag ontwikkelt.

Zodra je de eerste symptomen van uitslag waarneemt, direct de zure voedingsmiddelen uit het dieet van de baby verwijderen totdat de uitslag weg is.

Probeer een havermoutbad

Vastgesteld is dat colloïdaal havermout een ontstekingsremmende werking heeft en de irritatie verzacht die atopische dermatitis en inflammatoire huidaandoeningen teweeg brengen.

Daarom is colloïdaal havermout misschien wel een goed alternatief om als rode billenzalf te gebruiken, omdat het pijn en jeuk verzacht die gepaard gaat met de luieruitslag. Havermoutbehandeling is in veel drogisterijen verkrijgbaar, maar lees voor gebruik eerst altijd goed de bijsluiter.

En tot slot: het doorkomen van de baby’s tandjes kunnen de veroorzaker zijn voor het krijgen van luieruitslag. Dit veroorzaakt irritatie, meer speekselproductie, koortsig voelen, loopneus, weinig eetlust en dunne ontlasting.

Geef ze lekker een bijtring die eerst een halfuur in de koelkast heeft gelegen. Dit verzacht de pijn bij het doorkomen van tandjes.

Floortje