Skip to Content

Luieremmer stinkt; tips schoonmaken en geurvrij maken

Luieremmer stinkt; tips schoonmaken en geurvrij maken

De luieremmer. Welkom in de wereld van luiers. Poepluiers, plasluiers, spuitluiers of plofluiers. Ze komen allemaal wel een keer voorbij. Totdat de ‘droge luier’ passeert. Dan is het luiertijdperk bijna voorbij.

Maar tot die tijd mag jij genieten van al deze luiers en ze deponeren in de luieremmer. Ja, er zijn speciale emmers/prullenbakken voor luiers. Ik wens je bij deze ook welkom in de wereld van de luieremmers.

Wat is een luieremmer?

Eigenlijk is het niets meer en niets minder dan een emmer die speciaal bedoeld is voor luiers. Het zijn niet zomaar prullenbakken, ze zijn bedacht voor luiers. Er bestaan hoofdzakelijk twee luieremmers. De luieremmer met een deksel erop en de afsluitbare luieremmers.

Gewone luieremmers

Deze luieremmer kent iedereen vast wel. Waarschijnlijk zijn jouw luiers vroeger ook in zo’n emmer beland. Deze emmer met deksel doet prima dienst tijdens de luierperiode. Het nadeel van deze emmer is wel dat wanneer je de deksel optilt je de ‘oude vieze luiers’ weer ruikt. En dit zijn nou niet de meest aangename geuren.

Qua prijs is deze emmer wel goedkoper dat de afsluitbare luieremmers (waar je de geur van de voorgaande luiers veel minder tot niet ruikt).

Luieremmer stinkt; tips schoonmaken en geurvrij maken - Mamaliefde

De luieremmer van Bebè-jou heeft een deksel die de emmer goed afsluit. Het handvat is stevig waardoor je hem gemakkelijk mee naar buiten kunt tillen om de luiers in de grijze container te deponeren.

De bodem bevat een geïntegreerde handgreep waardoor je hem makkelijk kunt kantelen. Inhoud van deze emmer is 14 liter.

Deze emmer is ook handig om het badje mee te vullen, want de inhoud van deze emmer staat gelijk aan de inhoud van het badje. Verkrijgbaar in de kleuren: wit, mint en zilver.

Luieremmer stinkt; tips schoonmaken en geurvrij maken - Mamaliefde

De Hema heeft een goed afsluitbare emmer, zodat de luchtjes niet ontsnappen. De emmer heeft een stevig handvat.

Verkrijgbaar in de kleur wit. Deze emmer heeft een inhoud van 14 liter.

De afsluitbare luieremmer

De naam van de luieremmer verraadt al een beetje wat deze luieremmer extra biedt. Deze is namelijk afsluitbaar. Dus wanneer jij een tweede vieze luier in deze emmer gooit, dan ruik je de voorgaande luier niet meer omdat deze emmer is afgesloten.

Er zijn diverse modellen en systemen. Dit is de top 5 volgens de reviews van bol.com.

Korbell

Luieremmer stinkt; tips schoonmaken en geurvrij maken - Mamaliefde

Deze luieremmer zorgt ervoor dat de kinderkamer geurvrij is. Hij is voorzien van een dubbele wand, waardoor de geur van de luiers in de emmer blijven. Deze emmer heeft een kinderbeveiliging, zodat jouw nieuwsgierige peuter niet in de bak kan grabbelen.

De emmer is met de voet te openen, wat ideaal is als je je handen vol hebt aan de vieze luiers.

Bovendien is het hygiënischer, omdat je nergens met je (vieze) handen aan hoeft te komen om de luier te deponeren.

Deze luieremmers zijn biologisch afbreekbaar. Is je kind uit de luiers? Dan is deze prima te gebruiken als normale prullenbak.

UBBI

Luieremmer stinkt; tips schoonmaken en geurvrij maken - Mamaliefde

Deze luieremmer is gemaakt van gepoedercoat staal. Dit zorgt ervoor dat het product de geurtjes niet absorbeert en goed schoon te maken is. De rubberen ring draagt eraan bij dat de luchtjes in de emmer blijven.

Je kunt kiezen voor een standaard vuilniszak of voor de biologisch afbreekbare afvalzakken van UBBI. Deze zijn gemaakt van 20% gerecycled materiaal.

Wil je helemaal milieuvriendelijk zijn? Kies dan voor de waterdichte, wasbare stoffen zak. Deze luieremmer is voorzien van een kinderslot, zodat de kleine handjes eruit blijven.

Tommee Tippee

Luieremmer stinkt; tips schoonmaken en geurvrij maken - Mamaliefde

Met deze Simplee Sangenic luieremmer van Tomme Tippee zorg je ervoor dat alle luiers geurvrij worden gedeponeerd. Onderin de bak zorgt de klep met veer ervoor dat de geur in de bak blijft. De Simplee is makkelijk en veilig te bedienen. Deze emmer verpakt de luiers met een cassette met verpakkingsmateriaal in een bacteriedodende folie. Alle luiers worden in één verpakking geurvrij verpakt. Met één zak verpak je gemiddeld 180 luiers.

Diaper Champ

Luieremmer stinkt; tips schoonmaken en geurvrij maken - Mamaliefde

Deze luieremmer heeft een uniek klapmechanisme wat er voor zorgt dat je met één beweging de luier weggooit zonder dat je de andere luiers in het zicht komen. Laat staan dat je ze ruikt. Bij deze emmer kun je normale afvalzakken gebruiken. Ook deze emmer is veilig voor kinderen. De emmer is in twee maten verkrijgbaar.

Ninestars luieremmer met sensor

Luieremmer stinkt; tips schoonmaken en geurvrij maken - Mamaliefde

De luieremmer zorgt ervoor dat luiers verschonen weer een feestje wordt met zijn vrolijke uitstraling. De sensor zorgt ervoor dat je niet meer aan de luieremmer hoeft te zitten. Dit beperkt de bacterieverspreiding. Deze luieremmer is dus naast geurvrij ook bacterieverminderend. Heel fijn in een kinderkamer. De emmer blijft 3,5 seconde openstaan. Wil je hem langer open hebben, dan kun je een knop gebruiken.

De gewone afvalbak

Maak jij je niet zo druk om de stank van een luier? Dan kun je prima kiezen voor een gewone goedkope prullenbak met deksel. Gooi de poepluiers direct naar buiten om ze in de container te gooien en de plasluiers kun je in de prullenbak gooien.

Wat te doen bij een stinkende emmer?

Wat zou je kunnen doen als je emmer toch gaat stinken?

  • Strooi wat baking soda op de bodem van de prullenbak als je hem geleegd hebt. Dit absorbeert geurtjes.
  • Maak de luieremmer regelmatig grondig schoon.

Katoenen luiers

Om helemaal milieuvriendelijk te werk te gaan, dan kies je voor katoenen luiers. Deze hoef je niet weg te gooien en scheelt zo een berg aan afval. Bovendien zijn ze in allerlei vrolijke kleurtjes verkrijgbaar.

Daarnaast zijn er ook wasbare billendoekjes te koop. De wasmachine zal vaker draaien, maar de container raakt een stuk minder snel vol. Het is even wennen om deze luiers te verschonen, maar ben je eenmaal een maand verder, dan draai jij je hand er niet meer voor om.

Zindelijk

En zindelijkheid zorgt ervoor dat je je helemaal geen zorgen meer hoeft te maken over stinkende luiers. Ik hoop dat die periode snel voor je aanbreekt.

Anita Schokker