Daar is die dan, je baby. Vers van de pers. Het is natuurlijk de allerliefste en de allermooiste baby van de hele wereld! Je wilt natuurlijk dat je kindje niks overkomt. Maar natuurlijk weet je ook wel dat er een keer een dag komt dat het toch iets krijgt, denk bijvoorbeeld aan tandjesleed bij de eerste doorkomende tandjes.
Gelukkig zijn niet alle kwaaltjes even ernstig, zoals een verkoudheid. Hieronder is een overzicht te zien met veelvoorkomende babykwaaltjes en het belangrijkste wat je erover moet weten.
Acné of Eczeem
Een baby met babyacné heeft rode bultjes, mee-eters en puistjes meestal op het gezichtje van je baby. 1 op de 5 kinderen krijgt er in meer of mindere mate last van.
Als je baby last heeft van eczeem, dan heeft hij droge, rode, schilferende plekken op de huid. Er kunnen ook bultjes, blaasjes, korstjes en kloofjes ontstaan.
In principe is het ongevaarlijk, wel is het verstandig om het huidje vet te houden. Cetomacrogolzalf was voor mij favoriet om op de wangetjes van mijn baby te smeren. Bij ernstige vormen is het verstandig om het toch even aan de huisarts te laten zien, die kan eventueel medicijnen voorschrijven.
Berg
Een in mijn gezin vrij veelvoorkomende kwaal. Vooral mijn dochtertje van nu 8 maanden heeft haar hele hoofdje onder de witte en geelachtige schilfertjes. Het is een onschuldig kwaaltje en bijna elke baby heeft er in meer of mindere mate last van.
De oorzaak van berg is niet bekend maar ze weten wel dat het niet komt door het dragen van een mutsje of door bepaalde verzorgingsproducten.
Berg komt voornamelijk voor bij baby’s maar kan ook voorkomen bij peuters en kleuters. Zo ontdekte ik laatst ook berg op het hoofdje van mijn vierjarige mannetje toen ik zijn haren aan het knippen was.
In principe moet het vanzelf verdwijnen maar je kan het ook proberen weg te halen. Doe dan een beetje olie of zalf van Dr. Leenarts op het hoofdhuidje en laat het goed intrekken.
Daarna kun je het proberen de berg van het hoofdhuidje af te borstelen met een zachte borstel, of je kunt het proberen er af te schuiven met een stukje karton. Doordat mijn dochtertje lang haar heeft waren de schilfers op haar hoofdje hier niet van onder de indruk.
Ik heb toen ontdekt dat je het er ook uit kan kammen door met een luizenkam heel voorzichtig over het hoofdhuidje te kammen.
Lees ook: Berg schilfertjes bij baby (of volwassene); oorzaak, zalf en tips voorkomen of verwijderen
Darmkrampjes
Bijna elke baby krijgt last van darmkrampjes. De ene wat meer dan de anderen. De darmen van je baby zijn nog niet volgroeid en het kan dus zijn dat hij bepaald voedsel nog niet goed kan verdragen.
Het kan ook komen doordat hij tijdens het voeden te veel lucht binnen heeft gekregen, of door wisseling van de voeding. Een baby die last heeft van darmkrampjes kan vrij hard huilen.
Meestal met gebalde vuistjes en gesloten oogjes. Het kan schoppen met de beentjes of zich helemaal overstrekken. Meestal ontstaan darmkrampjes een half uur na de voeding.
Je kunt proberen zo veel mogelijk krampjes te voorkomen door je baby goed te laten boeren, tussen het voeden door en na de voeding. Soms kan het ook helpen om op zoek te gaan naar een andere fles.
Heeft je baby eenmaal krampjes dan kun je proberen over het buikje te wrijven, rondjes met de klok mee. Of proberen te fietsen met de beentjes. Als dat niet werkt is het een kwestie van troosten en wachten tot het weer voorbij is.
Mijn oudste vond het bijvoorbeeld heel fijn om als een aapje rondgedragen te worden. Dan lag hij met zijn buikje op mijn arm en zijn hoofdje bij mijn elleboog. Zo hebben we uren met hem rondjes gelopen.
Als de krampjes te erg worden kun je bij de drogist en apotheek vragen naar middeltjes tegen krampjes.
Diarree
Diarree betekent dat je baby waterdunne ontlasting heeft en vaker poept dan normaal. Meestal komt diarree door een infectie, een griepje bijvoorbeeld. Sommige kinderen krijgen dunne ontlasting als een tandje doorkomt en diarree kan ook voorkomen bij kinderen die intolerant zijn voor bepaalde voedingsstoffen.
Bij diarree is het belangrijk om er op te letten dat je baby’tje niet uitdroogt. Verschijnselen van uitdrogen zijn: veel dorst, minder plassen en donkere urine, sufheid, snelle hartslag en ademhaling, grauwe huid, en ook bijvoorbeeld geen tranen bij het huilen.
Uitdroging is een ernstig iets en moet snel behandeld worden. Een kind onder de 2 jaar kan binnen 24 uur uitdrogen, dus het is belangrijk om goed in de gaten te houden hoeveel je baby plast en of het verder een erg zieke indruk maakt of niet.
Bij symptomen van uitdroging moet je de huisarts bellen. Maar ook als je baby’tje niks binnenhoudt, elke 2 à 3 uur een diarreeluier heeft, er bloed of slijm bij de ontlasting zit, je baby suf is, je kindje blijft huilen of langer dan een dag niet heeft geplast.
Lees ook: Ontlasting; alles van meconium tot diarree
Lees ook: Diarree baby; Met tandjes, hoe lang, wat eten, stoppen
Hemangioom / Aardbeienvlek / Ooievaarsbeet
Dit is een rode vlek ergens op het lijfje van je baby. Het is een heel onschuldig verschijnsel en komt omdat de bloedvaten onder de huid plaatselijk wijder zijn zodat er wat meer bloed door het vat stroomt op die plek en het rood wordt.
In de loop van de jaren zal de plek lichter van kleur worden en zal het uiteindelijk vanzelf verdwijnen. Is de oppervlakte een aanzienlijk percentage van het huidoppervlakte, bolt hij op of wordt hij groter, ga dan even voor controle langs bij de huisarts. Er kan dan een zalfje voorgeschreven worden om het te laten verdwijnen.
Lees ook: Hemangioom bij baby
Koorts
En dan is je baby’tje ziek. Het is moe en wil alleen maar op de arm of slapen. Zo zielig. Het is verstandig om bij je kindje twee keer per dag even de temperatuur te meten. Als de temperatuur hoger is dan 38℃ dan heeft het koorts.
Is je baby jonger dan 3 maanden dan doe je er verstandig aan om de huisarts te bellen. Bij kinderen die ouder zijn dat drie maanden kun je meestal gerust nog even afwachten.
Let er op dat je hem niet te warm aankleedt en dat het goed blijft drinken. Bij koorts is er een risico dat het kindje uitdroogt. Als je baby minder dan de helft drinkt dan dat het normaal doet, of als het ook overgeeft of diarree heeft, kun je beter even met de huisarts overleggen.
Vaak is het handig om een beetje te onthouden hoeveel plasluiers je kindje heeft gehad. Mocht het zijn dat je na verloop van tijd toch de huisarts gaat bellen dan willen ze vaak weten hoeveel het plast.
Redenen om de huisarts even te bellen zijn: als de koorts langer dan drie dagen aanhoudt, bij een koortsstuip, als de koorts ineens heel snel stijgt, als je baby ontroostbaar of kreunend huilt of juist niet goed wakker te krijgen is, en als er naast de koorts ook vlekjes, huidskleurverandering of benauwdheid voorkomt.
En sowieso ook altijd de huisarts bellen als je je zorgen maakt.
Lees ook: De 5e en 6e ziekte
Luieruitslag
Luieruitslag zijn rode schrale plekken op de billetjes en in de liezen van je baby. Soms kan luieruitslag zo hardnekkig zijn dat er blaasjes ontstaan. Het kan natuurlijk niet anders dan dat dit heel veel pijn doet.
Luieruitslag komt doordat de huid daar veelvuldig in contact komt met urine en poep en komt regelmatig voor bij doorkomende tandjes. Dit gaat dan om extra zure poep.
Zorg er in elk geval voor dat je baby’tje geregeld een schone luier om krijgt, en als het gepoept heeft, is het verstandig om direct even te verschonen.
Zie je toch een rood plekje ontstaan dan doe je er goed aan om meteen te beginnen met smeren. Dan is de kans het kleinste dat het uit de hand loopt. Er zijn verschillende zalfjes te koop bij de drogist dus je kan op zoek gaan naar wat voor jou en je baby de fijnste zalf is om te gebruiken.
Ik liet mijn zoontje nog wel eens lekker in zijn blote billetjes op een kleedje liggen, of toen hij groter was met zijn blote billetjes even rondlopen. Dan kan de huid even tot rust komen.
Soms loont het ook om op zoek te gaan naar een ander merk luier of een ander merk billendoekjes. Ik heb mijn oudste twee een tijdje katoenen luiers omgedaan omdat de luieruitslag te erg was. Dat gaf wel rust.
Obstipatie
Obstipatie betekent dat de ontlasting te hard is en daarom niet goed weg kan. Je baby’tje heeft dan last van zijn buikje, kan winderig zijn en heeft meestal weinig eetlust. Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben meestal geen last van obstipatie.
Het komt over het algemeen vaker voor bij baby’s die flesvoeding krijgen en het komt ook vaak tijdelijk voor bij de overstap van borst- naar flesvoeding.
Bij flesvoeding is het belangrijk om erop te letten dat je de goede verhouding water en poeder hebt. Als je te veel schepjes in de fles doet is de kans groter dat het kindje verstopt.
Krijg je kindje al vaste voeding dat is het handig om erop te letten dat het genoeg vocht en vezels binnen krijgt. Dus laat het geregeld drinken, en zorg voor voldoende fruit, groente en volkoren producten.
Soms kan obstipatie voorkomen bij kinderen die intolerant zijn voor bepaalde voedingsstoffen. Blijft je baby last hebben van obstipatie dan doe je er goed aan even met de huisarts te overleggen.
Lees ook: Obstipatie bij kinderen; als het pijn doet om te poepen
Reflux
Een baby die last heeft van reflux kan behoorlijk veel pijn hebben. Mijn oudste zoontje was een echte refluxbaby. De kinderarts vertelde me toen dat het bij baby’s net zo zeer doet als de maagzuurklachten bij zwangere vrouwen.
Toen ze dat zei begreep ik ineens waarom hij zo hard huilde als zijn maaginhoud weer eens omhoog kwam.
Reflux komt omdat het maagklepje tussen de slokdarm en de maag nog niet helemaal goed is ontwikkeld. En omdat baby’s veel liggen loopt er vaak melk van de maag weer terug de slokdarm in.
De meeste baby’s hebben daar geen last van, maar sommige baby’s wel. In ernstige gevallen kan de slokdarm ontstoken raken of kunnen baby’s zelfs last krijgen van hun luchtwegen als de voeding de longen instroomt.
Symptomen van reflux zijn veel huilen, overstrekken, slecht slapen en soms voeding weigeren. Als je het vermoeden hebt dat je baby last heeft van reflux kun je ervoor zorgen dat de houding zo is dat de kans minder groot is dat de voeding weer omhoog stroomt.
Dat kun je doen door hem in de draagdoek te dragen, het bedje aan het hoofdeind een beetje omhoog te doen of je baby af en toe in de wipstoel te doen. Als je het hoofdeinde van het bedje wat omhoog doet, kun je beter geen dekentje gebruiken.
Anders bestaat de kans dat je baby met zijn gezichtje onder de dekens verdwijnt. Ook is het belangrijk om je baby na het voeden een flinke tijd rechtop te houden zodat het goed kan boeren en de voeding goed kan zakken.
Als de klachten echt de spuigaten uitloopt kun je eens langs de huisarts gaan, in sommige gevallen kan die medicijnen voorschrijven.
RS-virus
Het RS-virus is voor de meeste kinderen en volwassenen een onschuldig virus, maar voor kleine baby’s onder de drie maanden of baby’s met een slechte weerstand kan het ernstige complicaties veroorzaken.
Het is verstandig om heel kleine baby’s niet in aanraking te laten komen met mensen die verkouden zijn. Ben je zelf verkouden of één van de andere gezinsleden, let dan extra goed op hygiëne.
Hoesten en niezen het liefst in een papiertje die daarna weggooit, of anders in de plooi van de elleboog. Gooi handdoeken op tijd weg, was geregeld de handen met water en zeep en ventileer het huis goed.
Wordt je baby’tje toch ziek, laat je baby veel rusten en slapen. Let goed op je kindje, of het goed plast, of het nog goed contact kan maken en of het geen koorts heeft.
En uiteraard, bel op tijd de huisarts. Want zoals ik hier boven al zei, liever 10 keer te vaak bellen dan 1 keer te weinig.
Spruw
Spruw is een veel voorkomend kwaaltje bij baby’s. Het wordt veroorzaakt door Candida, dat is een gist. Een baby kan spruw oplopen doordat het in aanraking is gekomen met de Candida in het geboortekanaal. Maar het kan ook zijn dat het spruw krijgt via de tepel of een vinger.
Mijn oudste twee kinderen hebben ook spruw gehad en vooral bij mijn tweede zoontje was het geen pretje. Hij had witte uitslag in zijn mondje die niet weg te vegen was, en ik had in mijn borst een nare pijn die uitstraalde naar mijn rug.
Als de candida verder door het maagdarmkanaal van de baby gaat kan de baby ook ernstige luieruitslag krijgen. Bij spruw kun je even overleggen met de huisarts of het consultatiebureau.
In sommige gevallen besluit een arts om te kijken of het vanzelf weer overgaat. Soms is het toch verstandig om te behandelen. Bij behandelen moeten zowel de baby als de moeder behandeld worden, anders blijven jullie elkaar besmetten.
Daarnaast is het belangrijk om extra op hygiëne te letten omdat spruw erg besmettelijk is. Dus vervang na elke borstvoeding de zoogcompressen, was je handen geregeld en kook de kolfspullen, flesjes en speentjes uit.
De melk die je kolft kun je beter niet invriezen. Als de melk dan later geeft is er kans dat je baby weer opnieuw spruw krijgt.
Verkouden
Zolang je nog borstvoeding geeft zal je kind niet snel verkouden worden doordat het antistoffen binnen krijgt via de moedermelk. Let er wel op dat je de baby niet te warm of koud aankleed om het risico te verkleinen.
Mocht je kind toch verkouden zijn, gaat dit in principe vanzelf over. Maak wel regelmatig even het neusje schoon.
Heeft je baby er veel last van dan helpt het om met wat water en zout het neusje schoon te maken of met een zuigpompje het leeg te zuigen. Ook Luuf werkt altijd erg goed.
Lees ook: Kind verkouden; 8 tips van Luuf tot neuspompje
Welke babykwaaltjes heeft jouw kind gehad als baby?
Gezondheid baby
- Babykwaaltjes & klachten
- Baby in ziekenhuis
- Baby duimen afleren
- Baby hoest veel
- Berg hoofd baby
- Consultatiebureau baby
- Darmkrampjes baby
- Doorkomende tanden
- Duimen stoppen
- Fontanel baby wanneer dicht
- Geelzucht
- Gehoortest baby
- Groeipijn baby
- Hazenlip baby
- Hemangioom baby
- Hielprik baby
- Hik baby
- Huidverzorging baby
- Koorts baby
- Laag geboortegewicht
- Luieruitslag baby
- Maxi-Cosi effect baby
- Obstipatie baby
- Ontlasting baby
- Ontstoken oog baby
- Oorpijn baby
- Osteopathie baby’s
- Oververhitting baby
- Pseudokroep
- Regeldagen baby
- Rode wangen baby
- Shaken Baby Syndroom
- Smetplekken baby
- Spruw baby
- Tanden baby
- Vaccinaties
- (Verborgen) reflux baby
- Vitamine D & K baby’s
- Voorkeurshouding baby
- Wiegendood
- Uitdroging baby
- Herfst decoraties voor in huis - 2 October 2024
- Kruiden decoratie voor binnen en buiten in de tuin - 30 September 2024
- Tips om je tuin gezellig te maken - 28 September 2024