Skip to Content

Hoeveel luiers heb je nodig voor je baby en welke maat?

Hoeveel luiers heb je nodig voor je baby en welke maat?

Als kersverse ouder, of eigenlijk al in de periode daarvoor, word je geconfronteerd met een overvloed aan vragen, waarvan één die regelmatig terugkomt luidt: “Hoeveel luiers heb ik eigenlijk nodig?” Handig om te weten zodat je alvast kan inslaan om een voorraadje aan te leggen. Of om je mentaal voor te bereiden op hoeveel dat gaat kosten.

In dit artikel nemen we niet alleen deze vraag onder de loep, maar bieden we ook inzicht in verschillende aspecten van het gebruik van luiers, zodat je met zelfvertrouwen de wereld van het ouderschap kunt betreden.

Hoeveel luiers heeft een baby nodig per dag?

Gemiddeld gebruikt een baby tussen de 8 en 12 luiers per dag gedurende de eerste paar maanden. Naarmate je baby ouder wordt, kan dit aantal afnemen.

Maat luiersLeeftijdGewichtLuiers per dag
Prematuur
(maat 0)
Prematuur0 – 2,5 kgGemiddeld 8 – 12 per dag
Newborn
(maat 1)
0 – 4 maanden2 – 5 kgGemiddeld 8 – 12 per dag
Maat 23 – 8 maanden3 – 6 kgGemiddeld 8 – 9 per dag
Maat 35 – 24 maanden4 – 9 kgGemiddeld 6 – 7 per dag
Maat 418 – 36 maanden7 – 18 kgGemiddeld 5 – 7 per dag
Maat 53+ jaar12 – 25 kgAfhankelijk situatie
Maat 64+ jaar11 – 25 kgAfhankelijk situatie

Het is echter altijd verstandig om extra luiers bij de hand te hebben voor onvoorziene situaties.

Hoeveel luiers per maand?

Om een schatting te maken van het aantal luiers dat je per maand nodig hebt, vermenigvuldig je het dagelijks gebruik met het aantal dagen in een maand.

Dit komt neer op ongeveer 240 tot 360 luiers in de eerste maand en zal geleidelijk afnemen naarmate je baby ouder wordt en de blaas verder ontwikkeld waardoor de luiers langer droog blijven (maar meer volume hebben). Als je kind gaat oefenen met zindelijkheidstraining zal je ook minder luiers nodig hebben.

Ook kan het schelen als je kind naar de kinderopvang gaat en daar luiers krijgt, check dit wel even want soms moet je zelf luiers meegeven.

Hoeveel luiers van maat 1 heb ik nodig?

De eerste weken kunnen behoorlijk intensief zijn, dus dan is het handig als je alvast een voorraadje luiers in huis hebt.

Over het algemeen heeft een pasgeboren baby ongeveer 8 tot 12 luiers per dag nodig. Het is raadzaam voorbereid te zijn op het onvoorziene en daarom adviseren we om minimaal 10 luiers per dag te voorzien.

De tijdsduur waarin je maat 1 luiers gebruikt, varieert van baby tot baby. Over het algemeen kun je verwachten dat je baby na ongeveer één tot anderhalve maand klaar is om over te stappen naar een grotere maat.

Wanneer welke maat baby?

Het kiezen van de juiste maat luiers is cruciaal om lekkages en ongemak te voorkomen. Overschakelen naar een grotere maat is nodig wanneer de huidige maat te strak zit of als je merkt dat de luier niet meer goed aansluit.

Tip: Houd het gewicht van je baby goed in de gaten, aangezien dit vaak de leidraad is op de verpakkingen.

Wanneer overstappen op nummer 2?

Na maat 1 volgt vaak maat 2, maar het is van belang niet alleen naar de leeftijd van je baby te kijken. Als maat 1 luiers goed zitten, niet snel doorlekken en je baby zich comfortabel voelt, is haastige overgang naar een grotere maat niet nodig. Als de luiers echter strak zitten of tekenen van lekkage vertonen, is het tijd om naar maat 2 over te stappen.

Voordeelverpakkingen luiers

Voor ouders die vooruit willen plannen en kosten willen besparen, zijn voordeelverpakkingen luiers een uitstekende optie. Deze verpakkingen bevatten vaak een grotere hoeveelheid luiers tegen een lagere prijs per stuk.

Het kan handig zijn om een voorraad van deze voordeelverpakkingen aan te schaffen als deze in de aanbieding zijn zodat je altijd een voorraadje hebt.

Luiers met vochtindicator

Moderne luiers gaan verder dan alleen absorptie; sommige zijn uitgerust met een vochtindicator. Dit handige kenmerk verandert van kleur wanneer de luier nat is, waardoor het voor ouders gemakkelijker wordt om te zien wanneer het tijd is voor een verschoning.

Vooral in de eerste paar maanden, wanneer het aantal luiers per dag hoog is, kan deze functie ouders helpen om snel en efficiënt voor hun kleintje te zorgen. En dit schelen in de hoeveelheid luiers die je nodig hebt, omdat je voor het verschonen eerst kan checken of dit wel nodig is.

Hoeveel natte doekjes per dag?

Naast luiers zijn natte doekjes onmisbaar voor ouders. Gemiddeld gebruik je ongeveer 4 tot 6 natte doekjes per luierwissel. Dit kan variëren afhankelijk van de situatie, dus zorg ervoor dat je altijd een voorraad bij de hand hebt, aangezien ze snel worden gebruikt!

Hoeveel bespaar je met wasbare luiers?

Wasbare luiers worden steeds populairder, niet alleen vanwege milieubewuste overwegingen, maar ook vanwege potentiële kostenbesparingen. Hoewel de initiële investering hoger is, kunnen wasbare luiers op de lange termijn financieel voordeliger zijn. Gemiddeld kunnen ouders duizenden euro’s besparen gedurende de luierjaren van hun kind.

Linda van Aken