Skip to Content

Baby zindelijkheidscommunicatie; zonder luier op potje trainen voor poepen en plassen.

Baby zindelijkheidscommunicatie; zonder luier op potje trainen voor poepen en plassen.

Een baby al zindelijk krijgen? Misschien klinkt het als een sprookje in je oren. Misschien vind je het zelfs wel behoorlijk overdreven en echt weer zo’n moderne, idiote uitvinding. ‘Ze moeten zo snel mogelijk groot worden’, is misschien je veronderstelling.

Toch is het helemaal géén nieuw idee. Eigenlijk zelfs helemaal niet. Maar wat is dan babyzindelijkheidscommunicatie? Hoe pak je het aan, waar komt het vandaan en vooral: werkt het ook echt?

Wat is babyzindelijkheidscommunicatie?

Het mag duidelijk zijn dat het een zindelijkheidstraining is, maar dan al op heel jonge leeftijd. Het achterliggende idee is eigenlijk heel logisch, als je er goed over nadenkt. Een baby wil van nature helemaal niet in zijn eigen plas of poep liggen.

Kijk maar eens naar de zoogdieren om je heen. Of gewoon heel simpel naar de kat in huis. Die gaat ook echt de bak niet op, als deze stinkt. Een baby kan alleen zelf er nog niets aan doen. Hij is daarin volledig afhankelijk van ons.

Door goed op je baby te letten kun je zijn signalen gaan leren begrijpen. Je weet waarschijnlijk feilloos te achterhalen of hij huilt omdat hij honger heeft of dat het is omdat hij pijn heeft of bijvoorbeeld gewoon bij je wil zijn.

Door deze signalen goed te leren verstaan (is dus een vorm van communicatie) kun je ook gaan zien wanneer je baby aangeeft dat hij moet plassen of poepen.

Het idee is dat je op zo’n moment je baby oppakt en boven het potje houdt. Zo gaat je baby snappen wat er van hem verwacht wordt en zal de stap naar het potje dus heel natuurlijk en vanzelf gaan als hij dit wel op eigen kracht kan. Je kunt er ook voor kiezen om dit direct bij het toilet te doen.

Waar komt babyzindelijkheidscommunicatie vandaan?

Babyzindelijkheidscommunicatie is, zoals gezegd, niet iets moderns, wat één of andere kinderpsycholoog opeens heeft ‘ontdekt’. In landen in Afrika, Azië en bijvoorbeeld Zuid-Amerika is dit heel gewoon.

Baby’s zijn daar gewoon luierloos (of het komt in ieder geval zo vaak voor dat het heel normaal is). De ouders weten exact wanneer de baby iets moet doen en reageren daar dan ook op.

Tja, het is inderdaad wel een kwestie van goed op je baby letten! Deze manier van omgaan met de baby’s is gewoon al eeuwenlang zo. En eigenlijk veel natuurlijker dan wat wij doen.

Populariteit in Nederland

Op zich is het natuurlijk niet vreemd dat mensen geïnteresseerd zijn in deze vorm van zindelijkheidstraining. Ik weet nog dat een kleuterjuf een aantal jaar geleden verzuchtte dat de kinderen tegenwoordig zo laat zindelijk zijn. Ze zag steeds vaker kleuters die nog steeds een luier droegen.

Te druk, te makkelijk? Wat was de reden van de ouders om niet te trainen? Met deze babyzindelijkheidscommunicatie is de juf haar probleem ook meteen verleden tijd…

Steeds meer ouders zijn geïnteresseerd in deze manier van omgaan met zindelijkheid. Ook hier in Nederland.

Wat zijn de voordelen van zindelijkheidscommunicatie?

Er mag misschien het nadeel zijn dat het ook wel eens fout zal gaan, zeker in het begin. Maar laten we eerlijk blijven: ook met luier gaat het weleens mis. En ja, natuurlijk is het best een dingetje om zonder luier op stap te gaan.

Maar ook dan zou je ervoor kunnen kiezen om hier de middenweg in te bewandelen. Je traint thuis en als je weggaat doe je voor je eigen gemoedsrust een broekje aan (die zijn makkelijker uit te trekken!).

Als het enigszins kan zet je hem onderweg ook gewoon op de wc, maar lukt het niet, dan ben je in ieder geval beschermd.

Heb je het echt onder de knie en weet je precies wanneer je kindje moet plassen of poepen, dan kun je hier gewoon je uitjes op aanpassen. Want er zijn best wel wat voordelen te noemen:

  • Je baby ligt niet in zijn eigen plas of poep (wel zo fair)
  • Je baby loopt daardoor geen risico op luieruitslag en dat soort nare dingen
  • Je baby leert eigenlijk veel natuurlijker waar hij hoort te plassen
  • Omdat je gebruik maakt van zijn natuurlijke drang tot schoon zijn, leer je hem direct het juiste en niet eerst om in een luier te plassen om dat daarna dan weer af te moeten leren
  • En ja: het kost minder luiers! Fijn voor jouw portemonnee, maar ook zeker voor het milieu!

Hoe begin je ermee?

Eigenlijk is dat gewoon aan jou. Zie je dit wel zitten? Dan kun je het gewoon gaan uitproberen. Geef het een kans, want je zal niet direct de eerste de beste dag zijn signalen weten.

Je kunt ook rustig beginnen met eerst eens opletten (met luier om) of hij inderdaad iets laat zien voordat hij moet plassen. Of je doet het een deel van de dag. En als je op stap gaat niet.

Uiteraard zal het de meeste vruchten afwerpen als je er volledig voor gaat, maar goed, het moet ook wel bij jou passen natuurlijk. Word je er zelf heel onrustig van, dan is het misschien helemaal niet handig. Want die signalen pikt jouw baby zeker op! Doe het dus op een manier die bij jullie past!

Betere communicatie met je kind

Je kindje vaart er wel bij als er goed op zijn subtiele signalen gereageerd wordt. Het draagt zeker bij aan een veilige hechting omdat hij zich duidelijk ‘gezien’ en ‘begrepen’ voelt.

Je krijgt er vanzelf ‘feeling’ voor. En je zult ook doorkrijgen wanneer je baby meestal plast of poept. Om dit goed te kunnen ontdekken kun je bijhouden wanneer hij het doet en kan je er een ritme in zien te vinden.

Plast hij bijvoorbeeld altijd na het drinken? Zit er een bepaalde tijd tussen? Heb je ontdekt dat er inderdaad zo’n ritme is, dan kun je dus rekening houden hiermee bij het weggaan.

Babygebaren

Er is een training ‘babygebaren’. Hiermee leer je communiceren met je baby voordat hij of zij kan praten. Uiteraard heel handig, niet alleen voor dit onderwerp, maar op veel vlakken.

Buiten de handigheid om is het heel fijn voor jullie onderlinge contact. Omdat je kindje al veel sneller de controle over zijn handjes heeft, dan dat hij kan praten, is dit een manier om al op jongere leeftijd echt met elkaar te kunnen communiceren.

Op het gebied van babygebaren kun je van alles kopen. Zo is er het boek ‘Babygebaren, kindergebaren, iedereen kan gebaren!’ (hier).

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)