Skip to Content

10x Elastieken spel; liedjes, trucjes en rijmpjes spelletjes van vroeger

10x Elastieken spel; liedjes, trucjes en rijmpjes spelletjes van vroeger

De zomer staat voor de deur; een heerlijke periode om lekker buiten door te brengen. Maar ook een periode waarin kinderen zich snel zullen vervelen.

Dan is het fijn om een leuke uitdaging te hebben om te oefenen en als de vakantie afgelopen is samen met je vriendjes en vriendinnetjes op het schoolplein te oefenen.

Een periode waarin er ook nieuwe rages ontstaan; dit jaar is de Skippy Dance een grote kanshebber onder de basisschoolleerlingen. Misschien ken je het elastieken nog van het schoolplein vroeger, want het is een best oud spel.

Elastiek liedjes en rijmpjes van vroeger

Er zijn verschillende liedjes en rijmpjes waarop je kunt dansen en springen. Bijvoorbeeld:

 • Tip tap top, erin eruit erop, uit sluit kippenkruid. e-las-tie-ken vind ik fijn, erin erop eruit, kippenkruid eruit.
 • Erover, erin, eruit, erin, erop, ernaast, draaien, uit spring over, draaien, erop en eruit.
 • Elastieken, erin, eruit, erop, eraf, draai, spring weg
 • Elastieken elastieken 1 2 1 2 3 erin eruit erop sluit
 • In de sloot, uit de sloot, op de sloot en draai.

Elastiek spelletjes

10x Elastieken spel; liedjes, trucjes en rijmpjes spelletjes van vroeger - Mamaliefde

Op zoek naar meer spelletjes? Dan is ‘Superleuke elastiekspelletjes’ een absolute aanrader. In deze doos zitten kleurige kaarten waarop een heleboel elastiekspelletjes stap-voor-stap zijn uitgelegd.

Bovendien zit er een elastiek bij, zodat je meteen aan de slag kunt! Trommel snel enkele vrienden en vriendinnen op, span het elastiek om jullie enkels en springen maar!

Elastieken bewegingen en oefeningen

Daarnaast zijn er verschillende soorten bewegingen en trucjes die je kunt maken.

Hieronder een aantal voorbeelden, waaronder een warmingup die springend uit wordt gevoerd:

 • Uit (naast het touw)
 • In (in het midden)
 • Op (op het touw)
 • Een (een voet in het midden en de andere uit aan de rechterkant)
 • Twee (hetzelfde als een, maar dan aan de linkerkant)
 • Drie (beiden voeten uit rechts & links)
 • Hop (Beiden voeten in het midden)

Afwisselend 1 of twee voeten

 • Spring met 1 voet in het elastiek
 • Spring met 2 voeten in het elastiek
 • Spring uit het elastiek terwijl je draait
 • Spring over het elastiek terwijl je het elastiek aan 1 voet haakt
 • Spring met 2 voeten op het elastiek.

Met draai

 • Begin achterstevoren voor het touw
 • Spring omhoog, maak een halve draai en spring op het touw
 • Spring naar voren en op het touw
 • Spring achteruit en ervoor.

Meer uitdaging? Verplaats dan het elastiek telkens een stukje naar boven. Begin bijvoorbeeld eerst op enkelhoogte zodat je nog niet zo hoog hoeft te springen, en dan iedere keer 5 cm hoger. Wordt voor de springer een steeds grotere uitdaging!

Alleen of samen spelen

Daarnaast kun je er ook nog voor kiezen het spel alleen, of met andere kinderen te spelen. Als je ervoor kiest om alleen te spelen, dan kun je twee stoelen gebruiken om het elastiek aan vast te maken.

Als je het samen speelt, kan het touw om de enkels van de andere deelnemers. Wil je het moeilijker maken? Dan kun je het touw verhogen naar de knieën, of zelfs de heupen! Zo kun je het zo lastig maken als je zelf wilt. Dat is toch tof?

Hinkelen

Als je met meerdere personen bent en het elastiek gespannen hebt, kan je omstebeurt langs het touw elastieken, dus links, rechts, links, rechts van de ene kant naar het andere kant. Je kan dan een soort rijtje maken zodat de volgende achter je aan komt springen.

Skippy Dance Academy

Een extra element is dat je de dansjes en liedjes die je bedenkt kan delen op social media! Bijvoorbeeld door zelf liedjes en dansjes te bedenken of door op top-40-muziek zelf een dansje te bedenken.

Om je op weg te helpen zijn er op YouTube al een aantal dansjes en oefeningen te vinden. Die je zowel alleen kan spelen als met twee personen die het elastiek gespannen houden.

Op de Skippy Dance Academy vind je verschillende leuke filmpjes en dansjes over dit spel!

Tip: Wil je nog meer liedjes en dansjes; zoek dan eens op YouTube op “Chinese jumprope” daar zitten behoorlijke uitdagingen tussen!

Elastiek kopen

Misschien ken je het Ztringz regenboogtouw van vorig jaar nog? De fabrikant komt dit jaar met iets nieuws; namelijk de Skippy dance! Wederom een bekend spel uit onze eigen jeugd die weer helemaal hip is.

Met Skippy Dance spring, dans of twist je op jouw favoriete nummers. Er zijn natuurlijk bekende soorten elastiekspelletjes, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf verzinnen.

Skippy Dance is een elastieken touw die 3 meter lang is. Je hebt drie verschillende soorten kleuren.

De elastieken kosten maar een paar euro en zijn dus ideaal voor een cadeautje op een kinderfeestje of om zelf te kopen van je zakgeld. Ze zijn niet groot en passen daarom ook makkelijk in de tas om mee te nemen voor in het speelkwartier op school of op vakantie.

Zelf een elastiek maken?

Zoals al gezegd is dit spel niet nieuw, maar wel enorm opgevrolijkt door de leuke nieuwe kleurtjes. Vroeger was dit elastiek gewoon wit.

Je kunt het elastiek kant-en-klaar kopen of je maakt het elastiek zelf. Denk aan een lange elastieken draad zoals je hier bij de Hema kan kopen, of een springtouw. Je kunt het springtouw in het elastiek knopen. Dat is nog eens voordelig!

Hierna knoop je een best wel lange lengte aan draad (met elastiek), aan elkaar. Je maakt er als het ware een lus van. Daarna kun je beginnen met je moves!

Spelletjes
Linda van Aken