Skip to Content

Tips voor het bezoeken van een festival of concert samen met je kind

Tips voor het bezoeken van een festival of concert samen met je kind

Het festivalseizoen is in volle gang en veel ouders willen graag hun kinderen laten kennismaken met de levendige sfeer en de diverse activiteiten die festivals of concerten te bieden hebben. Het bezoeken van een festival of concert met je kind kan een geweldige ervaring zijn, maar het vergt ook enige planning en voorbereiding.

In dit artikel delen we tips en suggesties om ervoor te zorgen dat het festivalbezoek een veilige en plezierige ervaring wordt voor het hele gezin.

Kies het juiste festival

Niet alle festivals en concerten zijn geschikt voor kinderen, dus het is belangrijk om er één te kiezen die kindvriendelijk is. Kijk met jonge kinderen bijvoorbeeld naar evenementen die speciale activiteiten en voorzieningen bieden voor kinderen, zoals een apart kindergebied, optredens voor kinderen of interactieve workshops.

Controleer voor oudere kinderen ook de leeftijdsbeperkingen en andere richtlijnen van het festival, zoals alcoholgebruik, om ervoor te zorgen dat het geschikt is voor je kind.

Plan op voorhand

Neem de tijd om het festivalprogramma te bekijken en een schema op te stellen. Markeer de optredens en activiteiten die je graag met je kind wilt bijwonen. Zorg ervoor dat er voldoende rustpauzes zijn ingepland om vermoeidheid te voorkomen.

Bescherming tegen de zon

Festivals vinden meestal buiten plaats, dus het is belangrijk om je kind te beschermen tegen de zon. Zorg voor voldoende zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en breng het regelmatig aan. Laat je kind een hoed of pet dragen en zorg voor lichte en ademende kleding die de huid bedekt. Vergeet niet om ook voldoende water mee te nemen om gehydrateerd te blijven.

Gehoorbescherming

Festivals kunnen behoorlijk luidruchtig zijn, dus zorg ervoor dat jonge kinderen gehoorbescherming dragen. Er zijn speciale oordopjes beschikbaar die het geluidsniveau verminderen zonder de muziek volledig te dempen. Dit helpt om het gehoor van je kind te beschermen en maakt het mogelijk om samen van de muziek te genieten zonder dat het te overweldigend wordt.

Spreek een ontmoetingsplek af

Als het festivalterrein groot is, kan het gemakkelijk zijn om elkaar kwijt te raken. Spreek een ontmoetingsplek af waar je kind naartoe kan gaan als hij of zij de weg kwijt is. Als je kind nog geen telefoon heeft kan het helpen om een polsarmbandje te maken met daarop het telefoonnummer van de ouders. Zorg er wel voor dat deze niet makkelijk vervagen als ze nat worden bijvoorbeeld.

Houd rekening met de interesses van je kind

Hoewel je misschien wilt genieten van optredens en muziek waar je zelf van houdt, is het belangrijk om ook rekening te houden met de interesses van je kind. Laat je kind meebeslissen over welke artiesten hij of zij graag wil zien en welke activiteiten hij of zij wil doen. Dit zorgt voor een meer betrokken en plezierige ervaring voor je kind.

Neem snacks en eten mee

Festivalvoedsel kan duur zijn en niet altijd gezond. Neem daarom, als dat is toegestaan, wat gezonde snacks en eten mee voor je kind. Denk aan fruit, groenten, volkoren crackers en water. Dit helpt om de honger van je kind te stillen en zorgt ervoor dat ze voldoende energie hebben om de dag door te komen.

Zeker als het warm is, wordt er vaak toegestaan om een plastic fles (geen glas) mee te nemen en zijn er watertappunten waar jij je fles kan bijvullen.

Bespreek de regels

Voordat je naar het festival gaat, bespreek je de regels en verwachtingen met je kind. Leg uit wat wel en niet is toegestaan en waarom bepaalde regels belangrijk zijn. Dit helpt om duidelijkheid te scheppen.

Ongewenste aanrakingen

Helaas hoor je dit steeds vaker dat meisjes en jonge dames aangeraakt worden tijdens een festival, van een aanraking op de onderarm tot een kneep in de billen (of erger). Zelfs als je er naast staat, maar het druk is, zal je dit als ouder niet altijd meekrijgen.

Bespreek daarom ook vooraf met je kind hoe te handelen als er zoiets gebeurt. Spreek desnoods een codewoord af zodat, als je dochter zich niet prettig voelt, jullie ergens anders heen lopen en ze niet op dat moment hoeft uit te leggen waarom. Fysiek geweld, zelfs uit ‘verdediging’ is nooit toegestaan op een festival, dus zelf de plek verlaten of een melding maken bij de beveiliging is op dat moment de beste optie.

Laat je kind kennismaken met nieuwe ervaringen

Een festival is een geweldige kans om je kind kennis te laten maken met nieuwe ervaringen. Moedig je kind aan om deel te nemen aan workshops, kunstactiviteiten of andere interactieve evenementen. Dit kan helpen bij het stimuleren van creativiteit en het ontdekken van nieuwe interesses.

Geniet van het moment

Het belangrijkste is om te genieten van het festival samen met je kind. Laat de planning en de stress even los en neem de tijd om te genieten van de muziek, de sfeer en de activiteiten. Maak herinneringen en geniet van deze speciale tijd samen.

Een festival bezoeken met je kind kan een fantastische ervaring zijn. Met de juiste planning en voorbereiding kun je ervoor zorgen dat het een veilige en plezierige dag wordt voor het hele gezin. Volg de tips en suggesties in dit artikel om ervoor te zorgen dat het festivalbezoek een onvergetelijke ervaring wordt waar jullie allemaal van kunnen genieten.

Linda van Aken