Skip to Content

Matthäus Passion voor kinderen

Matthäus Passion voor kinderen

Hier in huis zijn we veel bezig met muziek. Zo gaan de kinderen naar Muziek op schoot, zingen we regelmatig kinderliedjes en zet ik met enige regelmaat de cd-speler aan. De ene keer K3, de andere keer Monique Smit en als ik dat zat ben wissel ik het af met klassieke muziek. Zo heb je toch wat geluid op de achtergrond, maar brengt het ook rust in de kamer. Heerlijk.

Matthäus Passion

In het verleden had klassieke muziek ook een grote entertainmentwaarde. Soms geschreven op een speciaal verhaal. Wie kent er nu niet de Matthäus Passion? Het belangrijkste en langste werk van Johann Sebastian Bach.

De Matthäus Passion vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus als in het Evangelie volgens Matthäus. Interessant om te weten; nergens ter wereld wordt deze versie zo vaak opgevoerd als in Nederland.

Vroeger werd gedacht dat Bach de Matthäus Passion componeerde in 1728 en dat het stuk voor het eerst werd opgevoerd in de Thomaskirche in Leipzig op 15 april 1729, Goede Vrijdag. Tegenwoordig wordt aangenomen dat de eerste uitvoering op 11 april 1727 (tijdens de vesperdienst op Goede Vrijdag) plaatsvond.

De Matthäus Passion bestaat uit een kort eerste deel en een lang tweede deel. Hiermee zou Bach een kruisvorm aangegeven hebben. Het eerste deel vormt dan de horizontale balk en het tweede deel de lange verticale balk.

De aankondiging van de verloochening door Petrus en de verloochening zelf vindt plaats rondom het ‘snijpunt’ van dit kruis. Precies halverwege het eerste deel kondigt Jezus aan Petrus aan dat deze hem driemaal zal verloochenen en na ongeveer eenzelfde tijdsduur in het tweede deel vindt dit daadwerkelijk plaats.

De Matthäus Passion is geschreven voor twee koren (groepen zangers en instrumentalisten). Een compositie met dubbele koren (cori spezzati) was ten tijde van Bach vooral in de Venetiaanse opera gebruikelijk.

Het is aannemelijk dat Bach de compositie, bezetting en instrumentatie vooral aanpaste aan de omstandigheden in de Thomaskirche, die een dubbel koor bevat en waarvoor de compositie bedoeld was. Tegenwoordig is het overigens gebruikelijk om slechts met één groep solisten en met één continuogroep te spelen.

Ontdek de Matthäus Passion van binnenuit

Hoe boetseert de meester koren, solisten en orkesten tot een dramatisch geheel? Hoe schept hij verraad, vertwijfeling, liefde en troost?

In deze podcast gidst violist en Matthäuskenner Carel den Hertog je met presentator Lex Bohlmeijer door de onmetelijke rijkdom van de Matthäus Passion.

Meer informatie vind je hier.

Matthäus Passion voor kinderen

Honderdduizenden mensen beleven rondom Pasen het lijdensverhaal van Jezus tijdens de Matthäus Passion. Het intense en meeslepende klassieke muziekstuk duurt maar liefst drie uur. Daarom zijn er speciaal voor kinderen ook alternatieve varianten te vinden.

Mattheüs Passie – Edwin Rutten

Edwin Rutten (misschien ken je hem wel van Ome Willem) heeft van de Matthäus Passion een nieuwe versie gemaakt, speciaal voor kinderen. Zij zijn tenslotte de nieuwe generatie Bach-liefhebbers.

Eerder heeft hij ook al Der ring der Nibelungen aangepast voor kinderen en deze cd luisteren we hier in huis ook met enige regelmaat.

Kinderen vanaf 8 jaar (en hun ouders en opa’s & oma’s) kunnen tijdens deze voorstelling op een laagdrempelige manier kennismaken met Bachs meesterwerk. “Ik neem de luisteraar bij de hand door het hele stuk”, zegt Edwin zelf. “Je maakt kennis met de sfeer van de muziek, de instrumenten en de stemmen. Te zwaar voor kinderen vanaf 8 of 9 jaar?

Niks daarvan! Het is daarnaast niet alleen geschikt voor kinderen, maar ook leuk voor volwassenen die op een leuke manier kennis willen maken met de Matthäus Passion. Het stuk is teruggebracht van een aantal uur, naar 70 minuten.

Meer informatie vind je hier.

Kinder-Matthäus ‘Hemel en aarde’

Dirigent Ton Koopman ging samen met zijn dochter Marieke de uitdaging aan om ‘de Matthäus’ toegankelijk te maken voor kinderen. Marieke Koopman: ‘Al toen ik klein was werd ik heel rustig van de muziek van Bach.

Nu ik ouder ben, wil ik proberen dit gevoel over te brengen op de nieuwe generatie.’ De kindermatthäus duurt maar een uur. Het inkorten van het monumentale muziekstuk leverde in huize Koopman interessante discussies op tussen vader en dochter!

De radiouitzending vind je hier.

Kinder Mattheüs

Met respect voor de originele Matthäus Passion heeft de Kinder Mattheüs vorm gekregen op een manier die kinderen aanspreekt: mooi, een beetje spannend, interactief, maar wel klassiek… en dat is vaak even anders dan waar ze vandaag de dag aan gewend zijn om naar te luisteren en te kijken.

De Kinder Mattheüs wil kinderen graag leren dat een mooie traditie zoals de Matthäus Passion, niet alleen iets is voor ‘grote mensen’, maar ook voor hen. De Kinder Mattheüs is een hoogwaardige muziekproductie toegankelijk voor iedereen vanaf 6 jaar. A

an de hand van het monumentale verhaal van de Mattheüs passie maakt de bezoeker kennis met de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach. Het meesterwerk wordt weliswaar ingekort, maar blijft voor het overige verder intact.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Silke P schreef:

  Wat gaaf en origineel. Ik ben heel erg benieuwd. Ik doe graag mee!

 2. anne schreef:

  Zoonlief is nog te jong om dit in het theater te zien naar we willen er graag thuis van genieten.

 3. Lottie schreef:

  Het schijnt dat klassieke muziek bijdraagt aan betere schoolprestaties, extra mooi meegenomen ;)

 4. Aniek schreef:

  Een leuke cd om kennis te maken met deze muziek

 5. Sylvie schreef:

  Super! Ik ben zelf verzot op klassieke muziek en mijn zoontje is een echte danser. Straks komt er een tweede aan. Met deze cd krijgt ook hij alvast een goede start.

 6. john schreef:

  super leuk voor mijn dochter van 8! Ze is helemaal weg van (piano) muziek. Binnenkort ga ik met haar naar de voorstelling en het zou geweldig zijn om de cd thuis te luisteren.

 7. Sieneke van Biessum schreef:

  Ik doe mee voor mijn kleindochter! ♥

 8. Josien Hillebrands schreef:

  heel graag,voor mijn muzikale prinses! ♥

 9. Feinette schreef:

  Leuke actie! Ik doe graag mee…

 10. Annie de Waal schreef:

  Heel erg leuk, ik doe graag mee voor de kinderen, erg benieuwd !! :)

 11. anja schreef:

  leuk voor de kinderen maar ook voor de mensen op mijn werk die een verstandelijke beperking hebben

 12. Iris schreef:

  Ook hier geen dag zonder muziek en vrolijkheid!!

 13. Nynke schreef:

  Wat leuk zeg, mijn kinderen zijn alweer weken in de ban van het Paasverhaal, dan is het ook mooi om deze muziek te laten horen.

 14. Jan schreef:

  Ben heel nieuwsgierig naar deze versie voor kinderen.

 15. Fleur schreef:

  Ik vind het zelf zo mooi! Heel leuk om er nu ook alvast met mijn meiden naar te luisteren. Als ze wat ouder zijn, zal ik ze ook zeker een keertje ermee naar toenemen

 16. Marian Zw. schreef:

  Ik ben heel erg benieuwd ik doe graag mee. Voor de kids en een beetje voor mezelf :)

 17. Anna schreef:

  Prachtig lijkt me dat om te luisteren.
  Dit als fijne variatie op frozen en K3 ;-)

 18. Gera schreef:

  Ik ben benieuwd. Wij geven veel aandacht aan de christelijke feestdagen!

 19. Marjo schreef:

  Doe graag mee vind het erg mooi en wil de kinderen dit graag meegeven

 20. Anna Wienen schreef:

  Ik doe graag mee..☺️

 21. Marije schreef:

  Wat gaaf zeg! Ik doe mee! Over twee weken ga ik met mijn vader, broer en zus naar de Matthäus Passion en ik zou het heel leuk vinden om dit straks ook aan onze zoon te kunnen laten horen.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.