Skip to Content

Top 25 liedjes over het moederschap

Top 25 liedjes over het moederschap

Moeders zijn de hoekstenen van de samenleving. Ze zijn degenen die ons het leven geven, ons opvoeden en ons helpen om de beste versie van onszelf te worden. Daarom is het niet verwonderlijk dat er zoveel liedjes over het moederschap zijn geschreven.

Van klassieke ballades tot hedendaagse pophits, er zijn talloze nummers die de liefde, het respect en de waardering van een kind voor zijn of het moederschap weerspiegelen.

Hieronder staan enkele van de meest iconische en tijdloze liedjes over moederschap, die nog steeds resoneren bij mensen van alle leeftijden en culturen.

Top 25 liedjes over het moederschap

 • “Dear Mama” van Tupac Shakur – In dit nummer uit 1995 richt Tupac zich tot zijn moeder, waarin hij haar bedankt voor de liefde en steun die ze hem heeft gegeven tijdens zijn jeugd, ondanks de vele obstakels die ze moest overwinnen.
 • “Mama” van de Spice Girls – In deze hit uit de jaren ’90 bezingen de Spice Girls de onvoorwaardelijke liefde van moeders en de onschatbare rol die ze spelen in het leven van hun kinderen.
 • “A Song for Mama” van Boyz II Men – Dit nummer uit 1997 is een emotionele ballade die de liefde en dankbaarheid van een kind voor zijn of haar moeder uitdrukt, met de tekst “You’re always there for me, you showed me right from my wrong”.
 • “The Best Day” van Taylor Swift – In deze ontroerende ballade bezingt Taylor Swift de herinneringen aan haar jeugd en de liefde en zorg van haar moeder, waarbij ze haar moeder beschrijft als “de beste dag van mijn leven”.
 • “Mama Tried” van Merle Haggard – Dit iconische nummer uit 1968 van Merle Haggard is een ode aan zijn moeder, die hem opvoedde ondanks haar eigen worstelingen en tekortkomingen.
 • “Mama Said” van Metallica – In deze rockklassieker uit 1996 zingt Metallica over de adviezen van een moeder die haar kind op het rechte pad wil houden, met de tekst “Mama said there’ll be days like this, there’ll be days like this, Mama said”.
 • “Superwoman” van Alicia Keys – Dit nummer uit 2007 is een eerbetoon aan de moeder van Alicia Keys, waarbij ze haar moeder beschrijft als een superheld die haar door moeilijke tijden heeft geleid.
 • “Mother” van Pink Floyd – Dit nummer uit 1979 is een rauwe en emotionele ballade waarin Pink Floyd’s Roger Waters zijn moeder vraagt om hem te helpen bij het overwinnen van zijn eigen persoonlijke demonen.
 • “Hey Mama” van Kanye West – In dit nummer uit 2005 bezingt Kanye West de liefde en dankbaarheid voor zijn moeder, die hem altijd heeft gesteund en aangemoedigd om zijn dromen na te jagen.
 • “Mama Liked the Roses” van Elvis Presley – In deze klassieke ballade uit 1970 beschrijft Elvis Presley de herinneringen aan zijn moeder die van rozen hield en hoe deze herinneringen hem troost bieden na haar overlijden.
 • “Mama’s Song” van Carrie Underwood – In deze countryhit uit 2010 bezingt Carrie Underwood de sterke band tussen een moeder en haar kind, waarbij ze zingt “Mama you taught me to do the right things”.
 • “The Perfect Fan” van de Backstreet Boys – In deze ballade uit 1999 beschrijven de Backstreet Boys de onvoorwaardelijke liefde en steun van een moeder, waarbij ze zingen “You showed me when I was young just how to grow”.
 • “Coat of Many Colors” van Dolly Parton – In deze countryklassieker uit 1971 beschrijft Dolly Parton de waarde van moederliefde en hoe haar moeder haar een jas van vele kleuren gaf als symbool van haar liefde en toewijding.
 • “Mama Told Me Not to Come” van Three Dog Night – Dit nummer uit 1970 is een humoristische en toch liefdevolle beschrijving van een moeder die haar kind waarschuwt voor de gevaren van het volwassen leven.
 • “Oh Mother” van Christina Aguilera – In dit nummer uit 2006 zingt Christina Aguilera over haar moeder en de pijnlijke herinneringen aan haar jeugd, waarbij ze de moed en kracht van haar moeder prijst.
 • “Mother Knows Best” van Donna Murphy – In dit nummer uit de Disney-film “Tangled” zingt Donna Murphy als de slechte heks over de rol van een moeder die haar kinderen beschermt, maar ook controleert.
 • “Mom” van Meghan Trainor ft. Kelli Trainor – In deze pophit uit 2016 bezingt Meghan Trainor de waardering en liefde voor haar moeder, waarbij ze zingt “Mama, I just want you to know, lovin’ you’s my favorite show”.
 • “The Living Years” van Mike + The Mechanics – In deze hit uit 1988 beschrijft Mike + The Mechanics de spijt van een zoon na de dood van zijn vader, en hoe hij wenste dat hij meer tijd had doorgebracht met zijn vader en hem beter had begrepen.
 • “Mama Said Knock You Out” van LL Cool J – In deze iconische hiphop-hit uit 1990 bezingt LL Cool J de kracht en het doorzettingsvermogen van zijn moeder, waarbij hij zingt “Mama said knock you out, I’m gonna knock you out”.
 • “A Mother’s Love” van Jim Brickman ft. Mark Masri – In deze emotionele ballade beschrijven Jim Brickman en Mark Masri de onvoorwaardelijke liefde en steun van een moeder, waarbij ze zingen “A mother’s love will never die, it’s unrelenting and it never asks why”.
 • “The Baby” van Blake Shelton – In dit nummer uit 2002 zingt Blake Shelton over hoe het moederschap het leven van een vrouw verandert en hoe moeders onvoorwaardelijke liefde en toewijding tonen aan hun kinderen.
 • “Mother’s Daughter” van Miley Cyrus – In dit nummer uit 2019 bezingt Miley Cyrus de kracht en moed van vrouwen, waarbij ze verwijst naar haar eigen moeder als inspiratiebron.
 • “Mama’s Broken Heart” van Miranda Lambert – In deze countryhit uit 2013 zingt Miranda Lambert over hoe moeders hun emoties kunnen onderdrukken en hun kinderen kunnen beschermen tegen hun eigen problemen.
 • “I Hope You Dance” van Lee Ann Womack – In deze klassieke ballade uit 2000 zingt Lee Ann Womack over de hoop en wensen die ze heeft voor haar kind, waarbij ze zingt “I hope you never lose your sense of wonder”.
 • “Mother and Child Reunion” van Paul Simon – In deze hit uit 1972 zingt Paul Simon over de sterke band tussen een moeder en haar kind, waarbij hij de titel ontleent aan een gerecht op een menu van een Chinees restaurant.

Met deze nummers laten artiesten zien hoe belangrijk moeders zijn en hoezeer ze worden gewaardeerd in onze samenleving. Het moederschap is een onvervangbare rol die niet alleen veel liefde en toewijding vereist, maar ook een immense verantwoordelijkheid en zorg. Door deze liedjes te luisteren, kunnen we ons herinneren hoe belangrijk onze eigen moeders zijn en hoeveel we aan hen te danken hebben.

Moederschap
Linda van Aken