Na de geboorte van je baby zal je verloskundige of gynaecoloog adviseren om vitamine K en vitamine D te geven. Vaak wordt de eerste dosis vitamine K al direct na de geboorte gegeven aan je kindje.
Zowel vitamine K als vitamine D zijn erg belangrijk voor je baby. Zo is vitamine K nodig voor een goede bloedstolling, en vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Je hoeft de vitamine K niet heel lang te geven aan je baby, maar de vitamine D wel langer.
Ook hangt het geven van vitamine K af van het soort voeding dat je kindje krijgt: in kunstvoeding is al vitamine K toegevoegd, waardoor je alleen vitamine K aan je baby hoeft te geven als je (deels) borstvoeding geeft.
Verder bevat moedermelk alle voedingsstoffen die je kind nodig heeft. Natuurlijk wil je wel graag weten waar die vitamines precies goed voor zijn en hoe lang je ze precies moet geven, toch? Geen zorgen, want dat zul je hier allemaal lezen.
Lees ook: Multivitamines voor kinderen
Vitamine K
Vanaf de eerste week na de geboorte begin je al met het geven van vitamine K aan je baby. Je kunt vitamine-K-druppels kopen bij de apotheek of drogist en deze eenvoudig in het mondje van je baby druppelen of op een lepeltje geven.
Direct na de geboorte krijgt je baby bovendien een startdosis vitamine K van de verloskundige of gynaecoloog van 1 milligram.
Vitamine K hoef je alleen de eerste 12-13 weken (3 maanden) aan je kindje te geven. Je geeft dan dagelijks een hoeveelheid van 150 microgram, maar op het flesje vitamine K dat je bij de apotheek of drogist hebt gekocht, kun je precies zien hoeveel druppels je per dag aan je baby moet geven.
Baby’s hebben van nature een tekort aan vitamine K. Dat komt namelijk omdat vitamine K tijdens de zwangerschap niet via de placenta kan worden doorgegeven aan de baby. Zo wordt geen voorraad vitamine K opgebouwd.
Bij de aanmaak van vitamine K spelen darmbacteriën een belangrijke rol, maar ook van deze darmbacteriën heeft je baby de eerste drie maanden nog onvoldoende om zelf vitamine K aan te maken.
Als je volledig kunstvoeding geeft aan je baby, hoef je geen vitamine K bij te geven. Dat komt namelijk omdat er aan kunstvoeding al vitamine K is toegevoegd.
In moedermelk zit echter onvoldoende vitamine K, waardoor je je kindje wél extra vitamine K moet geven. Als je borstvoeding met kunstvoeding combineert, kun je stoppen met het bijgeven van vitamine K zodra je kindje 500 milliliter of meer aan kunstvoeding per dag drinkt, ook als je baby jonger is dan 12-13 weken.
Bij premature baby’s zit het net even iets anders: bij baby’s die bij een zwangerschap van minder dan 37 weken zijn geboren, moet je altijd langer extra vitamine K geven. Je moet dan namelijk uitgaan van de uitgerekende datum.
Als je baby 7 weken te vroeg komt, betekent dat dus dat je ook 7 weken langer (12-13 + 7 = 19/20 weken) vitamine-K-druppels moet blijven geven.
Maar waarom is het geven van vitamine K aan baby’s eigenlijk zo belangrijk? Dat heeft te maken met de belangrijke functie van vitamine K: het zorgt voor een goede bloedstolling. Dat betekent dat het helpt om bloedingen te stoppen.
Ben je vergeten om vitamine K aan je baby te geven? Dan kun je de druppels alsnog geven op het moment dat je eraan denkt. Is dat langer dan een dag, dan mag je een dubbele dosis geven.
Er is geen maximale hoeveelheid vitamine K dat je kindje binnen mag krijgen. Om een dosering niet te vergeten, is het handig om de vitamine K altijd op een vast tijdstip te geven, bijvoorbeeld in de ochtend bij het verschonen.
Vitamine D
Ook geef je vanaf de eerste week na de geboorte van je kindje al vitamine D. Vitamine D is ook verkrijgbaar in druppels die je gewoon bij de apotheek of drogist kunt kopen.
Let op dat je natuurlijk vitamine-D-druppels koopt die geschikt zijn voor kinderen vanaf 0 jaar. Omdat de vitamine D ook druppeltjes zijn, kun je ze eenvoudig in het mondje van je baby druppelen of ook op een lepeltje geven.
In tegenstelling tot vitamine K, heeft je kindje de extra vitamine D voor langere tijd nodig. Je kunt dit het beste blijven geven tot je kind 4 jaar is. Je geeft dan een hoeveelheid van 10 microgram per dag.
Kindjes met een donkere of getinte huid hebben vaak altijd extra vitamine D nodig. Dat geldt ook voor kindjes die veel bedekkende kleding dragen. Daarom kun je bij deze kindjes doorgaan met het geven van extra vitamine D, ook na hun vierde verjaardag.
Ook vitamine D is erg belangrijk voor het lichaam: het helpt om calcium en fosfor uit de voeding op te nemen. Hierdoor behoud je sterke en gezonde botten en tanden, maar ook voor de goede werking van de spieren, nieren en het immuunsysteem is vitamine D van groot belang.
Een tekort aan vitamine D kan Rachitis (Engelse ziekte) veroorzaken, evenals spierzwakte en spierkrampen.
Vitamine D wordt door de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht, maar die hoeveelheid is te weinig in vergelijking met wat het lichaam nodig heeft. Bovendien zijn jonge baby’s vaak nog niet zo lang buiten.
Ook zit er vitamine D is verschillende etenswaren, zoals vette vis, rundvlees, kaas en eieren. Maar oefenen met hapjes doe je bij baby’s vaak pas na 6 maanden, waardoor het echt noodzakelijk is om extra vitamine D te geven vanaf de geboorte.
Aan kunstvoeding wordt ook vitamine D toegevoegd. Toch is deze hoeveelheid niet toereikend, waardoor het zowel bij borstvoeding als bij kunstvoeding belangrijk is om vitamine-D-druppels aan je kindje te geven tot hij vier jaar is.
Je hoeft niet bang te zijn dat je teveel vitamine D geeft: als je kindje kunstvoeding krijgt en daarnaast 10 microgram per dag vitamine-D-druppels, zit je nog ruim onder de veilige bovengrens.
Ben je een keer vergeten om de vitamine-D-druppels aan je kindje toe te dienen? Dat is geen ramp, want je kunt de dosis alsnog geven op het moment dat je er weer aan denkt.
Als je het een hele dag vergeten bent, mag je de volgende dag een dubbele dosis geven. Je mag echter niet meer dan 25 microgram vitamine D per dag aan je kindje onder de 1 geven.
Gezondheid baby
- Babykwaaltjes & klachten
- Baby in ziekenhuis
- Baby duimen afleren
- Baby hoest veel
- Berg hoofd baby
- Consultatiebureau baby
- Darmkrampjes baby
- Doorkomende tanden
- Duimen stoppen
- Fontanel baby wanneer dicht
- Geelzucht
- Gehoortest baby
- Groeipijn baby
- Hazenlip baby
- Hemangioom baby
- Hielprik baby
- Hik baby
- Huidverzorging baby
- Koorts baby
- Laag geboortegewicht
- Luieruitslag baby
- Maxi-Cosi effect baby
- Obstipatie baby
- Ontlasting baby
- Ontstoken oog baby
- Oorpijn baby
- Osteopathie baby’s
- Oververhitting baby
- Pseudokroep
- Regeldagen baby
- Rode wangen baby
- Shaken Baby Syndroom
- Smetplekken baby
- Spruw baby
- Tanden baby
- Vaccinaties
- (Verborgen) reflux baby
- Vitamine D & K baby’s
- Voorkeurshouding baby
- Wiegendood
- Uitdroging baby
- Doopnaam kiezen; incl. lijst met voorbeelden - 21 March 2024
- Surprise cadeau ideeën voor onder de 5 euro - 1 October 2023
- Sinterklaas vieren met oudere kinderen; 5 tips met pubers en tieners - 1 October 2023