Skip to Content

Baby hik in bed leggen; oppakken of laten liggen in slaap

Baby hik in bed leggen; oppakken of laten liggen in slaap

Zo’n klein mensje, jouw lieve baby, ligt hikkend in zijn bedje of in jouw armen. Zielig hoor… Maar dat valt reuze mee: je baby schijnt er eigenlijk helemaal geen last van te hebben! Hoe zit het nu eigenlijk met de hik bij de baby?

Is het erg, kan of moet je er iets aan doen en vanaf wanneer kan je baby de hik krijgen?

Wat is de hik eigenlijk?

We weten allemaal wel hoe ‘de hik hebben’ voelt. We vinden het behoorlijk vervelend en meestal willen we er dan ook zo snel mogelijk weer vanaf zijn. Maar weet je ook waarom je de hik hebt?

De hik is niets anders dan een gevolg van een plotselinge samentrekking van het middenrif. Het middenrif vind je aan de onderkant van je ribbenkast en is een spier die je gebruikt om adem te kunnen halen. Als door deze samentrekking van het middenrif de stemspleet snel sluit, ontstaat er een geluidje: de hik!

Is de hik erg?

Niet dus. Het hoort erbij en laat eigenlijk zien dat alles normaal werkt. Of de hik ook echt een functie heeft, dat is nog niet bekend.

De hik hoort erbij

De hik is iets heel gewoons en komt dus ook bij baby’s voor. Zelfs in je buik kan je baby al last van de hik hebben, wat je als moeder ook op kan merken.

Over het algemeen is de hik dan ook niets om je druk over te maken. Het zal ook praktisch altijd vanzelf weer stoppen.

De hik en reflux

Baby’s met reflux hebben regelmatig last van de hik. Bij reflux komt de maaginhoud (gedeeltelijk) weer omhoog doordat het klepje tussen de slokdarm en de maag nog niet goed werkt.

Dit is een veel zieliger situatie, omdat naast de hik dan ook hoesten en spugen uitgelokt wordt.

Oorzaken dat je baby last krijg van de hik?

Waarom deze snelle sluiting ontstaat, is niet altijd duidelijk. Het kan te maken hebben met teveel lucht happen tijdens het eten of omdat je bijvoorbeeld te snel eet. Omdat je maag daarop reageert, wordt het middenrif door de maag aangeraakt.

Met een prikkeling en dus een samentrekking van het middenrif tot gevolg. Zo’n plotselinge samentrekking noem je ook wel een spasme.

Bij baby’s is het middenrif sneller geprikkeld dan bij volwassenen omdat het middenrif nog niet is volgroeid, wat verklaart waarom de hik bij een baby vaker voorkomt. Te vroeg geboren baby’s hebben hier dan ook meer last van.

Uitlokkende factoren kunnen (dus) zijn:

  • Temperatuurverschillen van het eten
  • Te snel drinken
  • Te veel naar adem happen tijdens voeden (of als we ouder zijn: teveel kletsen onder het eten…)
  • Ondervoeding
  • Allergie

Wat kan / moet je doen als je baby de hik heeft?

De hik is op zich dus onschuldig. Heel soms kan het wijzen naar een dieperliggende aandoening, dus maak je je zorgen, dan kun je natuurlijk de huisarts om raad vragen.

Heeft je baby echt last van de hik omdat het vaak voorkomt of erg lang aanhoudt? Dan kan het invloed gaan krijgen op de gezondheid van je baby, omdat het daardoor misschien minder goed kan slapen of eten.

Hoewel de meeste kindjes gewoon slapen met de hik… In principe hoef je dus geen actie te ondernemen, maar denk jij dat het invloed heeft op de gezondheid of maak je je andere zorgen hierover, neem dan gerust contact op met je huisarts of praat erover op het consultatiebureau.

Hik voorkomen

De hik helemaal voorkomen kun je wel vergeten. Maar je kan er wel voor zorgen dat er minder uitloksituaties ontstaan.

  • Geef geen voedsel snel na elkaar met verschil in temperatuur
  • Voed op een rustige manier. Las bijvoorbeeld even pauzes in of laat je kindje tussendoor even boeren
  • Na het eten geef je je baby even de kans om te kunnen boeren
  • Geef je flesvoeding? Soms kan een andere grootte van het gaatje in de speen ook al helpen
  • Geef je kind pas eten als het rustig is
  • Voed in een andere houding
  • Als jij je kindje na het eten rechtop houdt, heeft het minder kans op reflux
  • Rust na het eten is belangrijk om het terugkomen van de melk te voorkomen
  • Luister naar je kindje als het drinkt. Zo kan het je opvallen dat hij ook lucht hapt, hierdoor ontstaan een soort van slurpgeluidjes. Probeer dit te voorkomen door hem anders aan te leggen en/of te kijken of hij zijn mondje wel goed om de tepel heen heeft liggen

Wat kan je doen aan de hik?

De hik zal vanzelf overgaan. Er is niet echt een methode die bewezen werkt. En het hoeft dus ook helemaal niet. Maar je kan natuurlijk best dingen uitproberen, mits deze geen gevaar opleveren.

Bedenk dat je nooit te ruw met je kindje mag omgaan, dit kan immers zelfs gevaarlijk zijn. Ga geen rare dingen doen om je kindje bijvoorbeeld te laten schrikken. Het werkt niet én het levert gevaar of gewoon stress bij je kindje op.

Ook het in laten houden van zijn adem is levensgevaarlijk. Je kunt beter kiezen voor rustig masseren van het ruggetje van je kleintje. Is sowieso rustgevend voor je baby. Of geef hem of haar een speentje om op te zuigen.

En bedenk vooral: het hoort erbij en gaat zo ook gewoon weer over! Wat wij als volwassenen als vervelend ervaren, blijkt voor de meeste baby’s helemaal geen punt te zijn!

Voor oudere kinderen is het mogelijk om ze een rijmpje aan te leren ‘Hik, spik, spouw, ik geef de hik aan jou, ik geef de hik aan een ander, die het wel gebruiken kan’.

Dit is geen toverspreuk oid, maar door dit op te zeggen houdt je kind even zijn adem in waardoor het kan zijn dat de hik overslaat. Net zoals dat je een kind laat schrikken.

Baby hik in bed leggen; oppakken of laten liggen in slaap - Mamaliefde
Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)