Skip to Content

Osteopaat baby; ervaringen bij reflux krampen of slecht slapen

Osteopaat baby; ervaringen bij reflux krampen of slecht slapen

Tijdens onze eerste kraamweek in 2017 had onze zoon duidelijk pijn als ik hem in de rugbyhouding wilde voeden. Onze kraamverzorgster raadde een bezoek aan de osteopaat aan. Heel eerlijk: we waren erg sceptisch.

We kenden osteopathie nauwelijks en vonden het maar iets zweverigs. Maar wat hadden we ons vergist! Al na één behandeling was het probleem verholpen. Tijdens onze tweede kraamweek twijfelden we geen seconde toen onze dochter een voorkeurshouding ontwikkelde. Hup, naar de osteopaat.

En ja hoor: na één behandeling was het probleem verholpen. Wij zijn fan! Maar wat is osteopathie nu eigenlijk? Wanneer kan een osteopaat iets voor je baby betekenen? Lees snel verder voor meer informatie en onze ervaringen.

Wat is osteopathie?

Osteopathie is inmiddels meer dan 100 jaar geleden ontstaan in Amerika. De behandelmethode richt zich op de beweeglijkheid van het menselijk lichaam. En op de onderlinge samenhang van alle weefsels, alle organen, alle spieren en alle gewrichten van het lichaam.

Ieder onderdeel van het lichaam hoort een bepaalde mate van beweeglijkheid te hebben, dat is de basis van de osteopathie. Een osteopaat is opgeleid om de beweeglijkheid te onderzoeken en om verstoringen op te sporen en verhelpen.

Hij zal hierbij vaak het hele lichaam onderzoeken, ook als je met een specifieke klacht komt. Een osteopaat heeft maar één behandelmiddel: zijn handen.

Kun je preventief de osteopaat bezoeken met je baby?

Inmiddels zijn er een aantal landen waarbij preventief onderzoek door de osteopaat heel normaal is. Bijna iedereen bezoekt daar de osteopaat met zijn of haar pasgeboren baby. Deze doet dan preventief een check van het babylijfje. Een bevalling is een ingrijpende gebeurtenis, voor de moeder, maar ook voor de baby.

Tijdens een bevalling komt er veel druk te staan op de wervelkolom, nekwervels en schedel van de baby. Soms meer dan wenselijk. Ook het gebruik van een geboortetang of vacuümpomp kan invloed hebben op het lichaam van de baby.

Bij een preventieve controle kijkt de osteopaat hoe het lijfje van de baby de bevalling heeft doorstaan. Blijkt ergens de beweeglijkheid van het lijfje te zijn verstoord? Dan kan de osteopaat dit direct proberen te verhelpen. Dit kan veel problemen in de toekomst voorkomen.

Met welke klachten bij je baby kun je naar de osteopaat?

In Nederland is een preventieve controle nog niet gebruikelijk. Al is het natuurlijk wel mogelijk. De osteopaat zal er zeker niet gek van staan kijken.

Maar regelmatig gaan ouders hier pas naar de osteopaat als ze niet verder komen in de reguliere zorg. Met onder andere de volgende klachten bij je baby kun je bij de osteopaat terecht:

  • (verborgen) Reflux
  • Darmkrampjes
  • Voorkeurshouding
  • Afplatting van de schedel
  • Overstrekking
  • Onrust en gespannenheid
  • Slaapproblemen
  • Slik- of zuigproblemen
  • Oorontstekingen
  • Buitensporig huilen
  • Huidklachten

Let op: Deze lijst is niet uitputtend. Heeft je baby één of meer andere klachten? Dan kun je altijd contact opnemen met een osteopaat bij jou in de buurt of hij iets voor je kindje kan betekenen.

De oorzaak van de klachten van je baby kan van alles zijn. Heeft je baby bijvoorbeeld veel last van darmkrampjes? Dat hoeft niet per se te worden veroorzaakt door de darmen zelf.

Het kan ook komen door een verminderde beweeglijkheid van de wervelkolom, het bekken of de schedelbasis. Reflux kan worden veroorzaakt door een blokkade in de schedel of in de nek. Een osteopaat zal daarom altijd verder kijken dan de plaats van de specifieke klacht.

Regelmatig wordt de schedel van een baby behandeld door de osteopaat. Dit klinkt eng, maar dat is het niet. Mits uitgevoerd door een goede osteopaat. Tijdens de geboorte schuiven de bewegende schedeldelen van een baby over elkaar heen. Zo kan het hoofdje makkelijker geboren worden.

Direct na de geboorte horen deze schedeldelen weer terug te schuiven. Het harde huilen van pasgeboren baby’tjes werkt hieraan mee. Toch gaat dit terugschuiven niet altijd goed. En dat kan weer (slaap)problemen opleveren.

Een gespecialiseerde osteopaat kan met zachte en kleine bewegingen het terugschuiven van de schedeldelen alsnog stimuleren.

Wat kun je verwachten?

Je vraagt je misschien af hoe een afspraak bij de osteopaat eruit ziet. Eigenlijk niet veel anders dan een afspraak bij de huisarts, maar dan uitgebreider.

De osteopaat gaat eerst met de ouder(s) in gesprek. Hij luistert naar hun verhaal en stelt aanvullende vragen waar nodig. Daarna start het onderzoek. De baby moet vaak worden ontkleed tot op zijn luier.

Vervolgens onderzoekt de osteopaat het lijfje van de baby. Voelt hij onregelmatigheden? Dan zal hij proberen dit te behandelen. De bewegingen die hij met zijn handen maakt zijn minimaal.

De behandeling gebeurt heel voorzichtig. Als ouder(s) ben je aanwezig bij de behandeling en zie je wat er gebeurt. Schrik niet als je kindje plots hard begint te huilen. Dit gebeurt vaker als de osteopaat de ‘zere plek’ raakt.

Soms zie je juist ineens complete ontspanning bij je baby. Vaak duurt de behandeling 30 – 45 minuten.

Hoe vind je een goede osteopaat?

Je kunt natuurlijk navraag doen in je omgeving. Of simpelweg Google gebruiken. Onthoud wel dat osteopaat geen beschermde titel is, iedereen mag zich osteopaat noemen. Doe dus van tevoren wel wat onderzoek. Je wil dat je baby een veilige behandeling krijgt.

Het kan helpen om een kijkje te nemen op de website van de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie. Aan deze vereniging is een kwaliteitsregister verbonden.

Online kun je eenvoudig opzoeken of de osteopaat van je keus is opgenomen in het kwaliteitsregister (hier). Er zijn ook osteopaten met een specialisatie in baby’s. Dit kun je vaak terugvinden op de website van de betreffende osteopaat.

Wordt osteopathie vergoed?

Osteopathie wordt helaas niet vergoed vanuit de basisverzekering. Osteopathie wordt in Nederland namelijk nog gezien als alternatieve geneeswijze. Veel zorgverzekeraars vergoeden osteopathie wel deels vanuit aanvullende verzekeringen. Je kunt dit altijd navragen bij je zorgverzekeraar.

Het voordeel van osteopathie is wel dat er vaak maar een zeer beperkt aantal behandelingen nodig is. Een verwijzing is overigens niet nodig, je kunt altijd rechtstreeks de osteopaat bellen.

Al is het natuurlijk voor iedere klacht bij je baby raadzaam om (ook) je huisarts te raadplegen.

Osteopaat baby; ervaringen bij reflux krampen of slecht slapen - Mamaliefde
Jessica