Skip to Content

Berg op hoofdhuid van baby en kind; tips witte schilfers verwijderen

Berg op hoofdhuid van baby en kind; tips witte schilfers verwijderen

De ene baby heeft bijna geen last van berg, terwijl een ander kindje er juist heel veel last van heeft en soms zelfs heel lang: schilfertjes op het hoofdhuidje. Deze schilfertjes zijn vettig en vaak wat gelig van kleur. Het wordt ook wel berg genoemd.

Hoe kom je er vanaf, is het besmettelijk en kan het kwaad?

Berg baby hoofd huid

Gelukkig kunnen we op deze laatste vraag een fijn antwoord geven: berg is onschuldig! Het is geen ziekte, geen allergische reactie en kan ook niet doorgegeven worden aan een ander.

Hoewel het er misschien niet fraai uitziet, is er dus geen enkele reden om je hier druk over te maken.

Wat is berg?

Berg zijn dus gelige schilfertjes, die vettig zijn en aan het huidje van je kind plakken. Hoewel men niet precies weet hoe berg nu ontstaat, gaat men ervan uit dat het een gist is die dankbaar gebruikmaakt van een vettige omgeving.

Deze vettige omgeving komt weer door een te grote productie van talg door de talgklieren. Bij de allerjongsten kan het ook de witte beschermlaag zijn die de baby in je buik op zijn huidje heeft zitten. Als dit indroogt kan het ook berg genoemd worden.

Overigens spreek je bij volwassenen van seborroïsch eczeem.

Wil je het echt goed doen, dan spreek je hier trouwens al van na 4 weken… maar in de volksmond heeft een baby gewoon ‘berg’.

Wat kan je aan berg en schilfertjes doen?

Berg is dus onschuldig, maar een mooi gezicht is het niet. Het kan ook nog eens muf ruiken. Daarnaast kunnen ook de haartjes echt vast komen te zitten in de korstjes/schilfertjes.

Dus is het wel fijn om er iets aan te doen of om te kijken of je het een beetje kan voorkomen.

Is je baby nog heel klein, kun je er ook voor kiezen om het even af te wachten, vaak verdwijnt het vanzelf weer.

  • Gebruik alleen echte babyshampoo, die is veel meer gericht op het tere babyhuidje. Overigens komt berg NIET door shampoogebruik, wat ook weleens geopperd wordt.
  • Gebruik nooit gewone zeep! Dit irriteert niet alleen, het kan ook nog meer berg in de hand werken.
  • Insmeren met babyolie kan helpen. Even lekker inmasseren. Het maakt de berg zachter, waardoor deze eenvoudiger te verwijderen is
  • Er is hier ook een speciale bergzalf te koop van Zarqa, ook Drs. Leenarts heeft een fijne zalf.
  • Er zijn speciale anti-bergborsteltjes te koop!
  • Daarnaast bestaan er anti-bergpads. Deze pads zijn dus doordrenkt met olie en verder werkt het dus op dezelfde manier als het inmasseren van babyolie. Het huidje met de pad insmeren, in laten weken (een nachtje ofzo) en dan voorzichtig eruit borstelen
  • Stress schijnt ook invloed te kunnen hebben op berg!

Moet je berg behandelen?

Normaal gesproken is berg volledig onschuldig en zal het vanzelf verdwijnen. Behandeling is op zich dus niet noodzakelijk, maar een fraai gezicht is het natuurlijk niet.

Daarnaast kan het bij sommige kinderen echt heel lang duren (denk hierbij in vele maanden, tot soms zelfs meerdere jaren!) zodat het toch wel fijn wordt om het in ieder geval minder zichtbaar te maken. Meestal zal je kindje ook helemaal geen last hebben van deze schilfertjes.

Welke redenen van berg zijn fabeltjes?

Er worden soms oorzaken genoemd, die volgens deskundigen niet waar zijn. Shampoogebruik zou dus niet de boosdoener zijn, maar ook het dragen van een mutsje heeft geen invloed! Het is zeker geen gevolg van een slechte hygiëne.

Hoe verwijder je berg?

Ga niet zomaar zitten krabben aan de schilfertjes. Hiermee kan je het tere huidje van je baby beschadigen. Kijk ook uit met kammen, want soms zitten de haartjes erin vast, welke je dan zo uit het huidje trekt.

Laten inweken met bijvoorbeeld olie is een beter idee, waarna je voorzichtig met een kammetje de losse stukjes eruit probeert te kammen. Hiervoor moet je de olie dus wel zijn werk kunnen laten doen. Laat het dan ook een paar uur intrekken.

Een ander idee is om de loszittende schilfertjes er voorzichtig af te schuiven met een washandje. Heeft je kindje nog geen haartjes, dan zou je het ook kunnen proberen met de zijkant van een kartonnetje.

Uiteraard geldt bij alles dat je het heel voorzichtig doet, want het hoofdje en het huidje van je baby zijn heel kwetsbaar én zorg dat de berg zacht geworden is door de olie.

Even om op te letten!

Natuurlijk kunnen er omstandigheden zijn waarom je toch beter even contact opneemt met de huisarts. Gaat het huidje ontsteken dan bel je deze arts uiteraard.

Heeft je kindje echt last van jeuk of wordt het alleen maar erger (of krijg je het niet voor elkaar om het weg te krijgen), dan ga je ook even langs.

De huisarts kan een speciale shampoo voorschrijven die bijvoorbeeld tegen de jeuk kan helpen.

Twijfel je of het berg is? Raadpleeg dan ook gewoon je arts of vraag het op het consultatiebureau. Het kan immers ook een ander huidprobleem zijn.

Ervaringen bergzalf Dr. Leenarts

Toen onze dochter nog een baby was hield ik haar hoofdhuid vet met olie en borstelde ik het uit met een zachte borstel. 90% van de berg heb ik zo weg gekregen. Voor de hardnekkige berg zijn er speciale gistdodende shampoo’s en sommige ouders zweren bij rooibosthee in het badwater.

Nieuw is de bergzalf van dr. Leenarts. Toen ik werd gevraagd om een product te testen voor Mamaliefde wilde ik dat wel.

Dr. Leenarts is een dermatoloog die werkzaam is bij het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk dat bekend staat vanwege de brandwonden en huidproblemen.

Momenteel zijn er vijf producten ontwikkeld die geschikt zijn voor kinderen, maar ook volwassenen.

Variërend van badlotion en droge huidzalf tot aan zinkzalf en de waterpokken lotion waar het allemaal mee is begonnen. Alle producten bevatten geen parfum, geen conserveermiddelen, geen (wol)alcoholen en geen parabenen. Alleen werkzame ingrediënten zonder onnodige toevoegingen dus!

We hoopten dat we met deze bergzalf snel van die laatste plekjes af zouden komen. De verpakking is mooi klein en compact in een handige tube. Hierbij zit ook een kleine witte luizenkam.

‘s Avonds heb ik het gebied ingesmeerd en dit laat je heel de nacht inwerken. De volgende dag had ze een mooie vette coupe. Ik was dan ook erg benieuwd of het spul had gewerkt.

Het resultaat is wonderbaarlijk. Met het kammetje kon ik zo alles weg kammen. Dicht aanzetten op de hoofdhuid en voorzichtig uitkammen. Hele “bergen” berg kwamen zo los. Zo makkelijk en veel sneller dan met gewone babyolie op de hoofdhuid. 

Daarna even lekker de haren wassen en we konden haar haar weer mooi in staartjes doen zonder dat je vieze bergvlekken zag zitten. 

We zijn nu een weekje verder en het plekje is nog steeds bergvrij en ze heeft geen irritatie op de hoofdhuid van de zalf gekregen.

Een echte aanrader dus wat mij betreft. Makkelijk en snel resultaat en voor die prijs is het al die huis tuin en keuken middeltjes en tijd echt niet waard.

Berg op hoofdhuid van baby en kind; tips witte schilfers verwijderen - Mamaliefde
Wil Cats
Volg me via: