In de leeftijd van zes maanden tot vijf jaar, kunnen kinderen pseudokroep krijgen. Dit is een virus-ontsteking van de bovenste luchtwegen. Deze ontsteking zorgt ervoor dat de binnenkant van het strottenhoofd, dus bij de stembanden, gezwollen raken.
Vervolgens zal je merken dat je kind een zware blafhoest heeft en ook benauwd kan worden door de zwelling. Toch is pseudokroep vaak vrij onschuldig en zijn er geen medicijnen nodig, behalve als je kindje echt heel benauwd wordt.
Hieronder leggen we uit wat de oorzaak is van pseudokroep, wat je kunt doen als je kindje een pseudokroep-aanval heeft, en wanneer je contact op moet nemen met de huisarts. Bij twijfel of als je je zorgen maakt, kun je natuurlijk altijd een arts raadplegen.
Wat is pseudokroep
Pseudokroep is een virusontsteking die voornamelijk voorkomt bij kinderen tussen de zes maanden en vijf jaar. Deze ontsteking wordt ook wel valse kroep genoemd.
Dit virus zorgt voor een ontsteking van de bovenste luchtwegen; het geeft een zwelling aan de binnenkant van het strottenhoofd en de slijmvliezen van de stembanden zwellen op.
Hierdoor wordt je kind hees, heeft het een blafhoest en kan hij/zij het benauwd krijgen. Doordat je kind bang is en wellicht gaat huilen wordt het nog lastiger om te ademen.
Deze ontsteking is besmettelijk en kan overgedragen worden via niezen en hoesten. Voor zwangere vrouwen en ongeboren baby’s is deze ontsteking ongevaarlijk.
Hoe herken je pseudokroep?
Wanneer je kindje een eerste aanval krijgt, kan dit nogal eng zijn. Een pseudokroepaanval is vrijwel altijd hetzelfde. Onderstaand staat beschreven hoe dit gaat.
- Je kind is niet ziek, maar kan wel een beetje verkouden zijn
- ’s avonds of ’s nachts wordt je kind ineens huilend wakker omdat hij/zij erg benauwd is
- Wanneer je kind inademt hoor je een gierend/piepend geluid
- Hierna merk je op dat je kind een harde blafhoest heeft, ook kan hij/zij hees zijn
- De temperatuur is gewoon als normaal, met een max van 38 graden
Als je deze tekenen opmerkt is het verstandig om sowieso even contact op te nemen met de huisarts. Maar je wilt natuurlijk zelf ook iets doen en je kind gerust stellen. Het is in ieder geval belangrijk dat je zelf rustig blijft.
Als je kind opmerkt dat jij in paniek bent, kan je kind ook in paniek raken. Je kind afleiden met speelgoed of een knuffel kan ook helpen, wanneer hij/zij dat wilt.
Soms wil het ook nog wel helpen met je kind samen in bad te gaan zitten, of naast een stomende douche. Maar wanneer je merkt dat je kind dit niet fijn vindt of het benauwd krijgt, stop er dan weer mee.
En natuurlijk kun je je kind ook iets te drinken geven dat de keel verzacht, zoals bijvoorbeeld thee met honing of suiker.
Blijft je kind benauwd, vermindert de benauwdheid niet of wordt je kind erg suf of onrustig? Neem dan direct contact op met de huisarts en vertel hem/haar wat er aan de hand is.
Pseudokroep of epiglottitis
Pseudokroep mag je niet verwarren met Epiglottitis. Dit is een ontsteking van het klepje dat je luchtpijp afsluit bij het slikken, en is een Hib-bacterie. De symptomen hiervan zijn hoge koorts, pijn in de keel, kwijlen, moeite hebben met slikken en je nek niet naar voren kunnen buigen zonder een blafhoest.
Herken je dit? Bel dan direct de huisarts, wanneer Epiglottitis niet direct wordt behandeld kan dit fataal zijn.
Wat is de oorzaak van pseudokroep?
Bij pseudokroep is er sprake van een virus-ontsteking. Het virus zorgt ervoor dat de slijmvliezen van de stembanden en de bovenste luchtwegen ontstoken raken.
Daardoor zwellen ze op en kan je kindje hees gaan klinken, flink hoesten en moeite hebben met ademhalen. Dit kan voor je kind natuurlijk behoorlijk schrikken zijn, en uit angst kan je kindje gaan huilen. Dit zorgt er echter voor dat het ademhalen nog verder bemoeilijkt wordt.
Het belangrijkste bij een aanval van pseudokroep is dus om rustig te blijven, zowel je kindje als de ouder.
Pseudokroep verloopt in aanvallen; deze duren meestal enkele uren en gaan daarna vanzelf over. Dit is wat je zult merken aan je kindje wanneer hij of zij last heeft van een aanval van pseudokroep:
- Je kindje is niet ziek, maar soms slechts een beetje verkouden
- Meestal in de avond of nacht wordt je kind plots benauwd, waardoor hij of zij vaak (huilend) wakker wordt
- Het inademen geeft een gierend geluid
- Je kindje heeft een flinke blafhoest en soms klinkt hij of zij ook hees
- Je kindje heeft geen koorts, soms alleen een klein beetje verhoging
Welke medicijnen kun je gebruiken?
Soms wordt het middel dexamethason gebruikt bij pseudokroep. Dit middel remt de ontsteking en zwelling in het strottenhoofd. Hiervan is dan ook meestal maar één dosis nodig. Er zijn tabletten, capsules en drankjes beschikbaar maar de huisarts kan ook een injectie geven.
Ook kan er gekozen worden van een budesonide inhalatie. Dit middel wordt toegediend via een vernevelaar en werkt ontstekingsremmend. Ook vermindert het de zwelling. Voor het kind is het makkelijk om dit middel in te ademen, omdat het via de vernevelaar gaat.
Kun je er zelf nog iets aan doen?
- Het is natuurlijk erg schrikken als je kindje ineens zo benauwd is. Zowel voor je kind als voor de ouder. Maar houd in gedachten dat pseudokroep vaak onschuldig is en na enkele uren vanzelf meestal overgaat, zonder dat er medicatie nodig is. Maar er zijn wel degelijk dingen die je als ouder kunt doen om het verloop van de aanval van pseudokroep zo goed mogelijk te laten verlopen:
- Raak niet in paniek. Als je als ouder paniekerig gaat doen, zal je kindje waarschijnlijk zelf ook in paniek raken en extra benauwd raken.
Zorg voor afleiding en geruststelling. Geef je kindje bijvoorbeeld een knuffeltje, lees een verhaaltje voor uit een boek of laat je kind rustig spelen of even tv kijken ter afleiding. - Zet de douche aan. Door de warme, vochtige lucht kan de hoestprikkel afnemen. Je hoeft niet per se zelf onder de douche te gaan met je kind, maar het kan al helpen om samen in de badkamer te zitten met de deur dicht en de douche aan (zo’n 10 tot 20 minuten) of om samen in een warm bad te gaan (zo’n 20 tot 30 minuten). Soms vindt je kind de stoom of het bad helemaal niet prettig, dus kun je hier beter mee stoppen.
- Stoom met gewoon water, zonder toevoegingen. Vaak denken mensen dat het helpt om te stomen met bijvoorbeeld menthol, maar dit kan de slijmvliezen nog meer irriteren en mag bij kinderen onder de twee jaar sowieso niet worden gebruikt. Gebruik voor het stomen geen keukenkraan met kokend water, vanwege het risico op verbranding.
- Geef je kindje iets warms te drinken. Vaak werkt warme thee met wat honing of suiker heel goed om de keel te verzachten. Maar let op: kinderen onder de één jaar mogen nog geen honing, vanwege de bacteriën die erin kunnen zitten.
Wat moet je verder doen?
Een aanval van pseudokroep gaat dus meestal gewoon vanzelf over. Vaak zijn de verschijnselen binnen enkele uren verdwenen en kan je kindje weer gaan slapen.
Een aanval van pseudokroep komt dus vooral in de avond of nacht voor; het kan bij slechts één aanval blijven, maar je kindje kan ook meerdere avonden of nachten achter elkaar last hebben van zo’n aanval.
In principe hoef je als ouder verder niets te doen, behalve bovenstaande adviezen proberen op te volgen om de benauwdheid wat minder te laten worden.
Maar in sommige gevallen is het goed om even contact op te nemen met de huisarts of huisartsenpost (de aanvallen vinden voornamelijk in de avond of nacht plaats, maar je mag altijd de huisartsenpost bellen voor advies, waarna zij bepalen of het nodig is om langs te komen of niet).
Bij twijfel of als je je ernstig zorgen maakt over je kindje, kun je natuurlijk altijd bellen. Neem in deze gevallen contact op met de huisarts of huisartsenpost:
Als je kindje heel erg benauwd is;
- Als de bovenstaande adviezen niet of nauwelijks helpen om de benauwdheid te verminderen;
- Als je kindje suf wordt of minder goed reageert;
- Als je kind erg onrustig is door de aanval van pseudokroep.
In sommige gevallen waarbij je kindje echt heel erg benauwd is, kan er soms medicatie worden voorgeschreven.
Vaak is dat dan een corticosteroïd dat ervoor zorgt dat de zwelling bij het strottenhoofd afneemt, waardoor de benauwdheid ook minder zal worden en de aanval van pseudokroep sneller zal overgaan. Het medicijn remt dus de ontsteking, waardoor de klachten zullen afnemen.
Mag je kind gewoon naar school of kdv?
Als je kind zich verder overdag gewoon goed voelt mag hij/zij gewoon naar school of het kinderdagverblijf. Een pseudokroepaanval begint meestal in de avond of nacht, dus de kans dat dit buitenshuis gebeurt is erg klein.
Vraag wel altijd even na wat de regels zijn op school of het kdv, om te voorkomen dat jij je kind direct weer mee terug naar huis kunt nemen. Heeft je kind een temperatuur van 38,5 of hoger, dan is er sprake van koorts.
In dat geval is het zo dat jij je kind niet naar de opvang kunt brengen.
Kinderziekten
- Vlekken kinderziekten
- 5e en 6e ziekte
- Allergieën kind
- Apenpokken
- Astma
- Automutilatie
- Bloedneus
- CMV-virus
- Diabetes
- Diarree
- Dyscalculie
- Dyslexie
- Eczeem
- Flaporen
- Flauwvallen
- Geelzucht
- Groeipijn
- Hazenlip
- Hemangioom
- Hielpijn
- Hik baby
- Hooikoorts aanvallen kind
- Keelontsteking
- KISS-syndroom
- Kleurenblind
- Krentenbaard
- Koorts of verhoging
- Koortsstuipen
- Meningokokken
- Netelroos
- Obstipatie
- Oogafwijking
- Overgewicht
- Pseudokroep
- Roodvonk
- RS-virus
- Schimmelinfectie
- Spanningshoofdpijn kinderen
- Spina Bifida; open ruggetje
- Uitdroging
- Verkouden
- Verslaving
- Waterpokken
- Wormpjes
- Kind voorbereiden operatie
- Wratten
- Zonne-allergie
Gezondheid baby
- Babykwaaltjes & klachten
- Baby in ziekenhuis
- Baby duimen afleren
- Baby hoest veel
- Berg hoofd baby
- Consultatiebureau baby
- Darmkrampjes baby
- Doorkomende tanden
- Duimen stoppen
- Fontanel baby wanneer dicht
- Geelzucht
- Gehoortest baby
- Groeipijn baby
- Hazenlip baby
- Hemangioom baby
- Hielprik baby
- Hik baby
- Huidverzorging baby
- Koorts baby
- Laag geboortegewicht
- Luieruitslag baby
- Maxi-Cosi effect baby
- Obstipatie baby
- Ontlasting baby
- Ontstoken oog baby
- Oorpijn baby
- Osteopathie baby’s
- Oververhitting baby
- Pseudokroep
- Regeldagen baby
- Rode wangen baby
- Shaken Baby Syndroom
- Smetplekken baby
- Spruw baby
- Tanden baby
- Vaccinaties
- (Verborgen) reflux baby
- Vitamine D & K baby’s
- Voorkeurshouding baby
- Wiegendood
- Uitdroging baby
- Aftelkalender maken kind; voor vakantie, verjaardag, Sinterklaas of Kerst - 1 October 2023
- Halloween kostuum kind; 32 simpele verkleed ideeën om zelf te maken - 1 October 2021
- Halloween knutselen; 50 ideeën voor kinderen, peuters en kleuters - 1 October 2021