Skip to Content

Spruw baby: wat zijn symptomen en wat bij flesvoeding?

Spruw baby: wat zijn symptomen en wat bij flesvoeding?

Spruw komt voor bij ongeveer 4% van de baby’s. Maar wat is spruw nu eigenlijk precies en kan het kwaad? En kan je iets doen om spruw te voorkomen of weg te krijgen?

Wat is spruw?

Spruw komt op zich regelmatig voor, vooral bij baby’s onder de 6 weken. De tong van de baby is bedekt met witte plekjes die niet te verwijderen zijn. Naast de tong kunnen ook de lippen, het gehemelte en de binnenkant van de wangen bedekt zijn met deze witte vlekjes.

Het mondslijmvlies is vaak wat roder dan normaal. De tong kan er wat glanzender uitzien. Spruw wordt veroorzaakt door de gist Candida Albicans en is niets anders dan een infectie. Spruw is trouwens verder onschuldig. Bij luieruitslag gaat het om dezelfde gist die een infectie veroorzaakt.

Hoe ontstaat spruw? Wat zijn de oorzaken?

Candida Albicans is een gist die in kleine hoeveelheden voorkomt bij mensen. Dit kan op de huid zijn, in de darmen of de vagina, maar dus ook in de mond. Klachten worden pas veroorzaakt als de hoeveelheid wordt uitgebreid.

Dit kan dus gebeuren als iemand een verminderde weerstand heeft. Hierbij kan je denken aan oudere mensen, suikerpatiënten en andere ziektes. Maar ook jonge baby’s hebben deze weerstand nog niet opgebouwd.

Daardoor kunnen deze infecties zich dus sneller bij baby’s voordoen. Spruw is besmettelijk en je baby kan deze infectie al oplopen tijdens de bevalling. Maar ook bijvoorbeeld tijdens de borstvoeding.

Daarnaast kunnen ook fopspenen of andere mensen met Candida deze besmetting veroorzaken.

Wat zijn de symptomen van spruw?

Zoals gezegd is witte uitslag een symptoom van spruw, waarbij het mondslijmvlies roder en de tong glanzender kunnen zijn. Dit kan ook klachten geven als jeuk of pijn. Is je baby huilerig, dan zou dit dus de oorzaak kunnen zijn. Ook kan het zijn dat je kindje hierdoor minder goed zal drinken.

Als deze gist ook voorkomt op je tepels (en borsten) kan zich dit uiten in pijn en jeuk. De tepels zullen uiteraard extra gevoelig zijn. Daarnaast kan ook hier een glanzende, gespannen huid ontstaan.

Net als schilfertjes, kleine bultjes of tepelkloven. Maar net als je baby, kan ook jij er helemaal geen last van hebben.

Spruw en borstvoeding

Heeft je kindje spruw en geef je borstvoeding? Ook je tepels kunnen last hebben van de infectie. Dit kan tepelpijn veroorzaken. Zorg bij spruw ervoor dat je niet alleen je kindje behandelt, maar ook jezelf, anders blijf je in een kringetje rondlopen en elkaar dus besmetten. Je kan dus wel borstvoeding blijven geven!

Moet je een arts waarschuwen?

Op zich is spruw onschuldig en gaat het vanzelf over, maar als je kindje en/of jij last blijft houden kan de arts medicijnen voor jou/jullie voorschrijven. Je kan hierbij een tijdsbestek aanhouden van zo’n 2 tot 3 weken.

Je krijgt dan (meestal) een gel welke je in het mondje smeert. Voor je tepels krijg je een crème. Let op dat jullie dus beide vrij worden van deze infectie, anders is het dweilen met de kraan open. Heeft je baby spruw en jij nog nergens last van? Behandel toch ook jezelf!

Is het zo dat je kindje echt last heeft van de spruw? Drinkt hij daardoor minder of moet hij veel huilen terwijl hij drinkt? Wacht het dan niet af maar raadpleeg de arts. Je kindje moet immers wel goed eten! Maar ook als hij luieruitslag heeft en het huidje hierdoor kapot gaat kan je beter de arts bellen.

Overigens is voor je eigen gebruik een crème met miconazol aan te raden, welke vrij verkrijgbaar is bij de apotheek en drogist.

Wat te doen tegen spruw?

Het mag duidelijk zijn dat hygiëne hierbij een grote rol kan spelen, hoewel je het daar ook weer niet helemaal mee kan voorkomen. Je kindje kan het immers al eerder opgepikt hebben, zoals tijdens de bevalling.

Waar je op zou kunnen letten, is dat je goed oplet als je iets met je kindje onderneemt rondom het geven van borstvoeding:

  • Zorg dat je handen schoon zijn, dat je tepels goed schoon zijn en dat ze ook goed droog worden daarna.
  • Was handdoeken, maar ook alles rondom je borsten op 60 graden om zo geen bron van besmetting te kunnen zijn
  • Gebruik na iedere voeding schone zoogkompressen.
  • Uiteraard denk je ook aan de gewone hygiëne zoals je handen wassen na toiletbezoek.
  • Geef je flesvoeding? Zorg dan dat de flessen en spenen goed schoon zijn door ze dagelijks uit te koken! Let ook hierbij op dat ze de kans krijgen om goed droog te worden.

Deze zaken kan je zowel preventief gebruiken, maar zijn zeker aan te raden als jij en/of je kindje hier last van heeft.

Spruw baby: wat zijn symptomen en wat bij flesvoeding? - Mamaliefde
Wil Cats
Volg me via: