Skip to Content

Maxi-Cosi effect; wat is het en hoe lang mag je kind om de gevolgen te voorkomen?

Maxi-Cosi effect; wat is het en hoe lang mag je kind om de gevolgen te voorkomen?

Veel mensen weten inmiddels wel dat het niet goed is voor je baby om hem te lang achter elkaar in de Maxi-Cosi te vervoeren. Een Maxi-Cosi is daarom ook een autostoel en géén onderdeel van de kinderwagen.

Maar waarom eigenlijk niet? Wat kunnen de gevolgen zijn voor baby’s die te veel en/of te lang in een Maxi-Cosi of wipstoeltje zitten? En tenslotte: hoe kun je als ouder voorkomen dat je baby een slechte lichaamshouding krijgt?

In dit artikel leggen we uit wat het Maxi-Cosi effect is; baby’s die teveel en/of te lang in een Maxi-Cosi vervoerd worden, worden ook wel “Bucket Baby’s” genoemd.

Een slechte lichaamshouding

Baby’s die teveel en/of te lang in een Maxi-Cosi of wipstoel zitten, ontwikkelen vaak een verkeerde lichaamshouding.

Dit zijn de belangrijkste zichtbare kenmerken van een Bucket Baby:

  • Het hoofdje van de baby is naar beneden gericht;
  • De achterkant van het hoofdje is afgeplat;
  • De beentjes zijn krom wannneer de baby zit;
  • De ruggengraat heeft een ronde C-vorm.

Door het Maxi-Cosi-effect is vooral de ruggengraat van de baby krom. De ruggengraat heeft een ronde C-vorm in plaats van de normale S-curve. De nek van de baby groeit ook in een kromme stand, waardoor de stand van het hoofdje afwijkt van die van baby’s met een ruggengraat met een S-curve.

Het zicht van de baby is op deze manier meer naar beneden gericht.

Het lichaam van de baby gaat in feite “op slot” wanneer het in een Maxi-Cosi of wipstoeltje zit. De baby kan dan namelijk niet meer het bekken en de schouders vrij naar voren en achteren bewegen. Er ontstaat veel druk op de ruggenwervels, die vervolgens in een C-vorm komt te staan.

Welke gevolgen kan het Maxi-Cosi effect hebben?

De C-vorm van de ruggengraat heeft tot gevolg dat de baby wellicht niet zo snel en makkelijk zal gaan kruipen. Misschien slaat hij deze fase zelfs helemaal over, omdat hij door de verkeerd gevormde ruggengraat liever wil staan. Voor het leren kruipen is het belangrijk dat de baby een ruggengraat heeft met een S-curve.

Ook kan de visuele ontwikkeling van de baby achterblijven wanneer hij te veel en/of te lang in een Maxi-Cosi of wipstoeltje zit.

Door de verkeerde kromming van de ruggengraat wordt de stand van het hoofdje beïnvloed en is het zicht van de baby dus meer naar beneden gericht dan wanneer hij in een normale houding zit of ligt.

Vaak kan de baby in een Maxi-Cosi ook niet goed met het hoofdje bewegen, waardoor hij alleen dat zal zien wat zich recht vóór hem bevindt. Verder kan de baby niet goed om zich heen kijken, waardoor de ogen van de baby minder goed kunnen ontwikkelen.

Maxi-Cosi effect; wat is het en hoe lang mag je kind om de gevolgen te voorkomen? - Mamaliefde

Het Maxi-Cosi effect voorkomen

Niemand wil natuurlijk dat zijn baby een verkeerde lichaamshouding krijgt, want dit kan gevolgen hebben voor de rest van zijn leven omdat het veel moeite kost het lichaam weer in een natuurlijke stand te brengen, als dat al mogelijk is.

Om te voorkomen dat je baby een Bucket Baby wordt, kun je rekening houden met de volgende punten:

  • Een Maxi-Cosi is een vervoersmiddel, géén onderdeel van de kinderwagen, slaapplek voor je baby in huis, of stoeltje om in te zitten.
  • Gebruik de Maxi-Cosi dus ook alleen waarvoor hij bedoeld is: in de auto, als autostoel. Bij aankomst haal jij je baby zo snel mogelijk weer uit de Maxi-Cosi. Vaak vallen baby’s in de auto in slaap, maar het is niet verstandig om je baby toch langer dan nodig in de Maxi-Cosi te laten zitten omdat hij nog slaapt.
  • Zorg ervoor dat het lichaam van je baby niet “op slot” komt te zitten; gebruik dus liever geen hulpmiddelen die de baby vastzetten in één houding, zoals zithulpjes, schommels op loopstoeltjes. Je baby zal vanzelf leren te gaan zitten en te gaan lopen, zodra hij hier aan toe is. Natuurlijk kun je dit stimuleren, maar niet forceren. Geef je kindje liever een speelmat voor op de vloer, zodat hij vrij kan bewegen en zijn gang kan gaan.
  • Geef je baby voldoende tummy time; het is voor een baby erg belangrijk om genoeg tijd door te brengen op zijn buik, zodat de S-curve van de ruggengraat zich goed kan ontwikkelen. De S-curve zorgt ervoor dat baby’s de fase van het kruipen meestal niet overslaan, en ze zullen een rechte, open lichaamshouding ontwikkelen.
  • Vooral het eerste punt blijkt voor veel mensen nog lastig; hoe vaak zie je niet mensen in de stad of in een pretpark of dierentuin rondlopen met een Maxi-Cosi op het onderstel van de kinderwagen geklikt? Heel handig natuurlijk dat jij je baby met stoeltje en al uit de auto kunt pakken en op het onderstel van de kinderwagen kunt klikken, maar hierdoor zit je baby dus eigenlijk te lang achter elkaar in de Maxi-Cosi. Nu je dit weet, kun je de volgende keer dat je er met je baby op uit gaat dus beter voor kiezen om een normale kinderwagen mee te nemen. In de reiswieg van de kinderwagen ligt je baby niet in een vaste houding en kan hij gewoon vrij bewegen.
  • Voor kindjes die al zelfstandig kunnen zitten, kun je het zitgedeelte van de kinderwagen gebruiken of een eenvoudige buggy die misschien wat makkelijker in de auto past.

Hoe lang mag een baby in de Maxi-Cosi?

Er is dus al uitgelegd dat je een baby niet te vaak en/of te veel in een Maxi-Cosi moet laten zitten, omdat het een slechte lichaamshouding tot gevolg kan hebben en de visuele ontwikkeling eventueel kan achterblijven.

Gebruik de Maxi-Cosi dus alleen als autostoeltje; maar dat betekent natuurlijk niet dat het geen kwaad kan wanneer je een autovakantie gaat maken en de baby gedurende lange tijd in de Maxi-Cosi moet zitten.

Als richtlijn kun je daarom het beste aanhouden dat je baby maximaal 2 uur achter elkaar in de Maxi-Cosi mag zitten. Duurt de rit langer dan 2 uur? Dan is het verstandig om onderweg even te stoppen en je baby eruit te halen.

Zorg er ook voor dat je niet te vaak dit soort lange ritten maakt, zodat je de bewegingsvrijheid van je baby zo min mogelijk beperkt.

Tip: let er gelijk ook op dat je baby goed vastgezet wordt in de autostoel, zoals in dit onderzoek hier is te lezen is dat nog wel een punt van aandacht.

Jisca