Skip to Content

Hemangioom, aardbeienvlek & wijnvlek baby; ervaringen bij kinderen

Hemangioom, aardbeienvlek & wijnvlek baby; ervaringen bij kinderen

Binnen een paar dagen nadat onze dochter was geboren verscheen er op haar borst een rood vlekje. In het begin nog vrij klein, maar al snel breidde het zich uit. In het begin was het ook nog erg onduidelijk wat er precies aan de hand was.

Bij het consultatiebureau hadden ze het over een schoonheidsvlekje en was het advies om er mee naar de huisarts te gaan. Hij verwees ons door naar de dermatoloog in het ziekenhuis. Hij wist dat het om een hemangioom ging, maar verwees ons toch door.

De oppervlakte van het ‘vlekje’ was ondertussen een dusdanig percentage van de huidoppervlakte geworden dat hij hier niets mee kon en zo kwamen we terecht in het Sophia kinderziekenhuis.

Als moeder is dat toch een eng idee, dat er iets is met je kind dat je doorverwezen wordt naar zo’n speciaal ziekenhuis. We troffen daar een professor aan die gespecialiseerd was in de zogenaamde aardbeienvlekjes, waar ook een hemangioom onder valt.

Wat is een hemangioom?

Kort gezegd is een hemangioom een goedaardig bloedvatgezwel. Het ontstaat door vermeerdering van kleine bloedvaatjes, de zogenoemde capillairen. Deze bloedvaatjes zijn onrijp en vormen een kluwen, waar het bloed vrij traag doorheen stroomt. Ze kunnen in alle organen voorkomen.

In de huid liggende hemangiomen zijn meestal erg zichtbaar als paarse of rode vlekken of bobbels. Niemand weet precies hoe de ontwikkeling van deze zwellingen op gang komt.  

Een hemangioom wordt bij 4 tot 10% van de baby’s aangetroffen. Nu had onze dochter ‘geluk’ dat de hemangioom zich op haar borst bevindt in plaats van in het gezicht. Met kleding aan zie je daar dus helemaal niets van.

De meeste hemangiomen bevinden zich namelijk in het hoofd-halsgebied al is nog onbekend waardoor dat komt.

Ooievaarsbeet

Misschien ken je wel baby’s met een donkerroze / rode bult op het hoofd, misschien verscholen tussen de babyhaartjes. Deze vlek is meteen zichtbaar na de bevalling. Dat is familie van de hemangioom en wordt ook wel ooievaarsbeet genoemd.

Een ooievaarsbeet is een plek van onschuldige roze/ rode vlekjes, die vaak in de nek zit. Het is een aangeboren aandoening waarbij er sprake is van vaatverwijding in de nek.

De aandoening die gepaard gaat met vlekjes, komt bij ongeveer 40% van de geboren baby’s voor. Bij meisjes vind je deze drie keer zo vaak als jongens.

De aandoening is geheel onschuldig en verdwijnt meestal vanzelf. Een kind ondervindt ook geen klachten van de ooievaarsbeet.

Een andere variant is de wijnvlek, deze blijven in principe altijd aanwezig. En kan met behulp van laseren of cosmetische make-up verborgen worden. Al kan het na laseren toch weer donkerder worden.

Behandeling?

Een hemangioom verdwijnt in principe ook naar mate je kind ouder wordt. Alleen duurt dat iets langer, zelfs tot 7 / 8 jaar voor het helemaal weg is.

Omdat de vlek in het begin heel erg aan de huidoppervlakte lag en zorgde voor bloedingen kregen we toch een crème om te smeren. Dit zorgde ervoor dat het aan de oppervlakte wegtrok en ook de wondjes verdwenen.

De dieperliggende plekken zijn echter nog steeds zichtbaar. Al wordt het wel kleiner en lichter. Vanwege de kans op bloedingen wordt een hemangioom in principe niet geopereerd.

Mocht je dus ook zo’n onverklaarbare plek aantreffen bij je baby, neem dan het zekere voor het onzekere en laat er een dokter naar kijken. Hij kan zien wat er aan de hand is.

Grote kans dat er niets aan de hand is en het vanzelf verdwijnt. Maar voor hetzelfde geldt kunnen ze er wel iets aan doen.

Zeker als een hemangioom erg groot is, zeer verdikt, of op een gevaarlijke plaats zoals de lippen, ogen, hals (bij de longen) of oren moet het in de gaten gehouden worden.

Hemangioom, aardbeienvlek & wijnvlek baby; ervaringen bij kinderen - Mamaliefde
Linda van Aken