Meestal ontkom je er niet aan: smetplekken bij de baby. Rode, soort schrale plekken die behoorlijk kunnen jeuken of gewoon zeer doen. Waar ontstaat het nu precies door? Welke delen van het lichaam zijn hierbij berucht? En wat kun je doen om die nare smetplekken bij je kleintje te voorkomen?
Wat is een smetplek?
Onder smetplekken worden plekken op de huid bedoeld, die rood en enigszins nat zijn. Het is een huiduitslag die ontstaat doordat de huid geïrriteerd raakt. Dit heeft alles te maken met het vochtig blijven van de huid op die betreffende plek.
Door deze nattigheid en het wrijven van de huid over elkaar, of bijvoorbeeld de billetjes over de luier, wordt de huidstructuur beschadigd.
Hierdoor zal de huid sneller geïrriteerd raken en bevattelijk zijn voor schimmels en bacteriën. Smetplekken kunnen hierdoor ontstaan en verergeren als je er niets aan doet.
Niet alleen vochtige plekken door bijvoorbeeld urine of door niet goed af te drogen kan smetplekken veroorzaken. Ook gewoon veel zweten of bijvoorbeeld melk langs het mondje laten lopen (wat in een huidplooi blijft zitten) kunnen oorzaken zijn.
Smetplekken zijn niet voorbehouden aan baby’s. Uiteraard is de huid van je baby extra kwetsbaar én maakt hij meer kans op smetplekken omdat bijvoorbeeld zijn luier een prachtig broedplaats is voor dit soort dingen.
Een smetplek is niet besmettelijk en kan op zich geen kwaad. Maar het kan wel zeer doen en jeuk veroorzaken. Het is dus zeker wel vervelend voor je kindje.
Waar vind je smetplekken?
Bij baby’s komen smetplekken meestal voor in huidplooien of op de billetjes door het constante afsluiten van de buitenlucht door de luier. Hierdoor zal de huid nattig kunnen blijven of worden.
Een goede hygiëne kan uiteraard helpen, zoals extra goed opletten bij het afdrogen van je kindje na zijn badbeurt. Maar het helemaal voorkomen kan je het meestal niet.
Beruchte plekken zijn:
- Billetjes (luieruitslag)
- Liezen
- Huidplooitjes in de nek
- Knieholtes
- Okseltjes
- Achter de oortjes
- In de navel
Hoe herken je een smetplek?
Zoals gezegd is een smetplek rood, geïrriteerd en voelt het nat aan. Het kan je misschien eerst het idee geven dat het gewoon een schrale plek is. Het verschil is vooral dat een smetplek vochtig is.
Let wel even op, want er zijn huidaandoeningen die op een smetplek lijken. Zo kan het ook een vorm van eczeem zijn of zelfs een schimmelinfectie zijn. Vanzelfsprekend zal dat een andere manier van behandelen nodig hebben.
Ga bij twijfel dan ook even langs bij de huisarts of als je toch naar het consultatiebureau moet: vraag daar of ze er even naar kijken.
Hoe voorkom je smetplekken?
Het mag duidelijk zijn dat de huid van je baby alle aandacht verdient om smetplekken voor te zijn.
Waar je dus op moet letten:
- Wacht niet te lang met het wisselen van de luier!
- Laat je kindje af en toe zonder luier liggen. Zeker bij mooi weer buiten moet dit niet zo’n probleem zijn om te doen. Zo kan het huidje lekker even opdrogen en ‘vrij ademen’
- Droog je baby goed af na het wassen/badje. Let goed op dat alle huidplooitjes ook droog zijn. Zoals in de liezen, in het nekje, onder de okseltjes en achter de oren
- Beschadig het huidje niet door extra hard te gaan wrijven om het droog te krijgen. Dan ben je nog verder van huis. Goed droog deppen voorkomt dit
- Let op bij het drinken van je baby of er geen resten melk of kwijl op zijn huid achter blijven
- Zinkzalf helpt goed tegen dit soort dingen. Denk je dat je ergens een wat rood huidje ziet? Smeer er wat zinkzalf op om te voorkomen dat het erger wordt
- Probeer te voorkomen dat kledingstukken wrijven over de huid
- Het gebruik van een hydrofiele luier kan ook minder kans op smetplekken geven, omdat katoen niet alleen goed vocht opneemt, maar ook de huid beter laat ademen
- Is het warm weer? Bedenk dat je kind zweet! Misschien een reden om wat vaker te verschonen. Of even lekker frisse kleren aan te doen
Hoe behandel je een smetplek?
Heeft je kind eenmaal een smetplek, dan zal je iets moeten doen om het niet erger te laten worden. Als de huid van je kind alleen nog maar een beetje rood is, zal hij of zij er meestal nog weinig last van hebben.
Door goed in de gaten te houden of je kind nergens plekken heeft, kun je direct handelen als het wel rood wordt. Smeren met zinkzalf is dan de remedie om erger te voorkomen. Let wel op dat de zalf die je gebruikt geen parfum of alcohol mag bevatten.
Is de plek erger en lukt het niet met zinkzalf of een zalf met zinkoxide erin, dan is een bezoekje aan de huisarts op zijn plaats. Hij kan bepalen of er ander geschut ingezet moet worden. Je kunt bij een erge smetplek je kind verlichting van de pijn of de jeuk geven door er een koud kompres op te leggen. Een nat doekje kan ook helpen.
Wat is het verschil tussen luieruitslag en smetplekken?
Daar kunnen we kort over zijn: niks. Luieruitslag is de benaming van smetplekken op de plek waar de luier zit. Wat dus veroorzaakt wordt door de luier en daarmee is de naam meteen verklaard.
Smetplekken op de billetjes, in de liezen of de schaamstreek vallen onder luieruitslag. Zowel de poep als de urine maakt het huidje kwetsbaar, omdat beide bijtende stoffen bevatten.
Tel daarbij op dat de huid op die plek praktisch nooit vrij aan de buitenlucht komt én de luier ook nog eens steeds schuurt langs de huid, en je begrijpt dat de huid daar extra veel te verduren heeft.
Luieruitslag is behoorlijk lastig om te voorkomen. Door goed op te letten en lekker met zinkzalf te smeren kun je erger voorkomen. Soms kan het namelijk zo ver gaan dat de plekken echt opengaan en daarmee nog meer pijn zullen doen.
Gezondheid baby
- Babykwaaltjes & klachten
- Baby in ziekenhuis
- Baby duimen afleren
- Baby hoest veel
- Berg hoofd baby
- Consultatiebureau baby
- Darmkrampjes baby
- Doorkomende tanden
- Duimen stoppen
- Fontanel baby wanneer dicht
- Geelzucht
- Gehoortest baby
- Groeipijn baby
- Hazenlip baby
- Hemangioom baby
- Hielprik baby
- Hik baby
- Huidverzorging baby
- Koorts baby
- Laag geboortegewicht
- Luieruitslag baby
- Maxi-Cosi effect baby
- Obstipatie baby
- Ontlasting baby
- Ontstoken oog baby
- Oorpijn baby
- Osteopathie baby’s
- Oververhitting baby
- Pseudokroep
- Regeldagen baby
- Rode wangen baby
- Shaken Baby Syndroom
- Smetplekken baby
- Spruw baby
- Tanden baby
- Vaccinaties
- (Verborgen) reflux baby
- Vitamine D & K baby’s
- Voorkeurshouding baby
- Wiegendood
- Uitdroging baby
- Tips om je kind te helpen met automatiseren - 7 December 2024
- Knutselen ramadan - 6 December 2024
- Wat moet je regelen als je kind gaat studeren? - 30 November 2024