Skip to Content

Baby / kind hoest ‘s-nachts in slaap; tips wat te doen

Baby / kind hoest ‘s-nachts in slaap; tips wat te doen

Als een baby ’s nachts hoest, is dit als ouders erg naar om te horen. Daarnaast zal je baby ook minder goed slapen. Onze jongste heeft afgelopen maand een nare hoest gehad, die lang aanhield. Ik vond het best even een zoektocht wat je dan kunt doen. Vooral met de zelfhulpmedicijnen wil ik voorzichtig zijn, gezien zijn leeftijd.

Wat kun je doen als je baby hoest ’s nachts? En dan heb je ook nog verschillende soorten hoesten. Bij ons ging het om pseudokroep, maar je baby kan ook last hebben van kriebelhoest of juist slijm dat vastzit.

Gelukkig zijn er veel middeltjes en kleine aanpassingen mogelijk, om de nachtelijke hoestbuien van je baby op te lossen of te vergemakkelijken.

Waarom hoest een baby ’s nachts?

Hoesten heeft een nuttige functie in ons lichaam. Door het hoesten probeert ons lichaam virussen en bacteriën zelf op te ruimen. Het hoesten is hierbij een functie om de luchtwegen weer vrij te krijgen en de longen gezond te houden.

Baby’s zijn echter nog kwetsbaar. Als ze veel moeten hoesten, gaat dit ten koste van hun slaap. En je weet vast dat baby’s groeien door slaap (en daarnaast uiteraard voeding en verzorging).

Tips voor een droge hoest bij je baby

Neus spoelen met zout water of neusdruppels

Neusdruppels zorgen ervoor dat je baby weer vrij kan ademen. Je kunt het kopen bij de apotheek of in de drogisterij. Maar ook kun je het babyneusje spoelen met zout water.

Wel is het goed te weten dat je neusdruppels maar een beperkte periode kunt gebruiken. Raadpleeg altijd even je huisarts, deze kan je vertellen wat veilig is in de situatie van jullie baby.

De huisarts vertelde me dat kinderen tot 2 jaar af en aan wel neusverkouden lijken. Na 2 jaar zou de weerstand een flink stuk hoger liggen, waardoor de neusverkoudheid en het hoesten ook overgaan. Zo kunnen baby’s in 1 jaar meerdere luchtweginfecties hebben.

In de meeste gevallen is dit na een week over, maar doordat ze meerdere keren deze infectie opdoen lijkt het of de hoest langer aanblijft.

Een ‘vochtopnemer’ in de slaapkamer

Ook deze kreeg ik van de huisarts als tip. Een vochtopnemer in de slaapkamer zorgt voor een betere luchtvochtigheid. Hierdoor wordt de keel van je kindje minder droog. En dit leidt weer tot minder hoesten en irritatie aan de keel.

Je koopt de vochtopnemer heel eenvoudig via bol.com. Ook als je kindje veel met de mond open slaapt, kan een vochtopnemer een geïrriteerde keel zo helpen tegengaan.

Deze vochtopnemer hier kun je zelf legen, ideaal om zo de luchtvochtigheid ook zelf te meten.

Het hoofdeinde van het matrasje wat omhoog

Als je baby veel hoest ’s nachts, kan het ook helpen om onder het matrasje een badlaken te stoppen. Hierdoor legt je kindje wat hoger en kan het ook makkelijker ademen.

Honing vanaf 1 jaar

Honing werkt antibacterieel. Dit kun je echter pas geven vanaf 1 jaar. Baby’s onder de 1 jaar mogen nog geen honing.

Zorg voor een goede ventilatie

Je huis iedere dag ventileren (denk aan een kwartiertje per dag) is ook helpend voor een goede gezondheid.

Lees ook: Ventileren en verluchten: wat is het verschil en waarom doe je het?

Geef wat extra water

Door de keel vochtig te houden, voorkom je irritatie. En dezelfde huisarts zei dat je een beginnende keelontsteking kunt ‘wegdrinken’ met veel water. Liever geen melk, want melkproducten produceren slijm. Waardoor je baby nog meer kan gaan hoesten.

Hoestdrank baby’s

Tijm is een natuurlijk middel wat verzachtend werkt tegen hoesten. Deze siroop mag pas vanaf 6 maanden gegeven.

Wil je tijmsiroop gebruiken? Overleg dan altijd eerst met de huisarts! Je kunt de tijmsiroop bij de drogisterij of apotheek kopen. Ook heemst zou goed tegen hoesten helpen. In zowel tijm als heemst zitten suikers.

Kinderen met prikkelhoest

Als je kind last heeft van een prikkelhoest, dan kan een hoestdrank met noscapine erin helpen. Deze stof onderdrukt de hoestprikkel en heeft een verzachtende werking. Voor baby’s jonger als 1 jaar is hier een recept bij de huisarts voor nodig.

Wanneer de huisarts bellen bij hoesten baby?

Hoewel een verkoudheid veel bij jongere kinderen voorkomt, is het raadzaam om wel alert te zijn. Neem contact op met de huisarts als je je zorgen maakt.

En ook als je kind 1 of meerdere van deze symptomen heeft:

  • Een baby jonger als 3 maanden die hoest
  • Als je baby na een hoestvrije periode weer koorts krijgt
  • Merk je dat je baby slap en futloos is? Bel de huisarts
  • Bij een hoest die langer als 3 weken aanhoudt
  • Als je baby minder poepluiers heeft (houd ook de plasluiers in de gaten!)
  • Als een kindje ontroostbaar huilt
  • Bij koude rillingen
  • Als je baby te vroeg geboren is
  • Of als je baby een verminderde weerstand heeft

Het kan zijn dat er sprake is van het RS-virus. Maar het is altijd verstandig om contact op te nemen met de huisarts voor lichamelijk en aanvullend onderzoek.

Baby / kind hoest 's-nachts in slaap; tips wat te doen - Mamaliefde
Mirjam de Stigter