Rode wangetjes bij je baby of peuter (of ouder kind) kunnen veroorzaakt worden door meerdere dingen. Van tandjes, die doorkomen, tot kinderziektes aan toe. Welke oorzaken kun je dus aan denken als je kindje/baby’tje met vuurrode wangetjes zit? En wat kun je hier vervolgens aan doen?

Oorzaken van rode wangen

Zoals gezegd zijn er meerdere redenen die voor rode wangen zorgen:

  • Doorkomen van tandjes
  • Vijfde ziekte
  • Vermoeidheid
  • Koorts
  • Van de buitenlucht
  • Eczeem
  • Verbrand door de zon
  • Ulerythema Ophryogenes

Tandjes die doorkomen

Tandjes die door willen komen kunnen er soms voor zorgen dat je baby opeens één (of twee) rode wangetjes heeft. Hoewel dit nooit wetenschappelijk is bewezen trouwens. Andere symptomen die hierbij voorkomen zijn diarree, meer last van luieruitslag en zelfs koorts. Maar ook voor deze kwaaltjes geldt geen wetenschappelijk bewijs. In de praktijk wordt het echter wel als dusdanig ervaren! Natuurlijk zullen de tandjes toch echt even door moeten komen. Je kunt je kindje lekker laten bijten op een bijtring, wat de pijn wat kan verzachten. Andere dingen die je zou kunnen doen is het tandvlees een beetje masseren, iets kouds geven om te eten of te drinken, of kijk eens bij de drogist of de apotheek. Er zijn middeltjes die bij het doorkomen van tandjes op het tandvlees gesmeerd kan worden.

Vijfde ziekte

De vijfde ziekte is een kinderziekte met vlekjes. Kenmerkend voor deze ziekte zijn de rode wangen. Met dit symptoom begint eigenlijk de ziekte. Daarna komen er vlekjes over het hele lichaam. Dit kan jeuken. De vijfde ziekte wordt in België ook wel het ‘geslagen wangen-syndroom’ genoemd, dus dat zegt al hoe het eruit ziet! Het meest komt deze ziekte voor bij kinderen tussen vier en tien jaar. Na ongeveer een week zijn de vlekjes weg. Het vreemde is eigenlijk dat deze vlekjes opeens zomaar terugkomen, bijvoorbeeld na het douchen! Je kind mag trouwens gewoon naar school, als hij zich goed genoeg voelt. Je kindje kan echter ook koorts hebben en zich dus wel een beetje ziek voelen. Op zich zal deze vijfde ziekte dus weinig last veroorzaken. Let wel op bij zwangere vrouwen, want voor de ongeboren baby is er wel gevaar bij besmetting!

Vermoeidheid

Tja, je baby kan ook gewoon moe zijn. Naast het wrijven in zijn oogjes en bijvoorbeeld zijn blik van je afwenden terwijl je met hem bezig bent, kunnen ook rode wangetjes een teken zijn dat hij moe is. Lekker laten uitrusten dus!

Koorts

Ook koorts kan je kindje rode wangetjes geven door de warmte die het lichaampje bij zich draagt. Uiteraard zal je moeten achterhalen waarom je kindje koorts heeft, want dat heb je immers niet zomaar.

Van de buitenlucht

Lekker buiten bezig geweest? Een middagje op het ijs en dan in een warme kamer aan de hete chocomel? Het kan een heerlijk rozig gevoel geven mét rode wangetjes. Niks ergs aan dus. Eigenlijk gewoon gezond…

Eczeem

Er zijn vormen van eczeem die ook eruit kunnen zien als het hebben van rode wangen. Uiteraard zul je hiervoor de arts moeten raadplegen zodat je op de juiste manier hierop kunt reageren. Eczeem gaat vaak gepaard met jeuk, dus kan het nodig zijn om de plekken in te smeren. Voorkom dat je kindje aan de plekken gaat krabbelen. Dit is natuurlijk erg simpel gezegd…

Verbrand door de zon

Logisch, maar ook wangen kunnen verbranden door de zon. En juist die wangetjes zijn altijd vrij van kleding, waardoor ze dus de meeste kans op verbranding hebben als je kindje buiten is. Aan de andere kant zijn daardoor de wangen juist meer gewend. Huidsdelen die nog spierwit zijn verbranden eerder op een pijnlijke manier. Uiteraard is dit prima te voorkomen door je heel jonge kindje gewoon niet in de zon te laten zitten. Oudere kindjes die uiteraard buiten willen spelen en niet meer onder de parasol blijven zitten…, die smeer je natuurlijk goed in! Let op met spelen in en bij het water. Vaak heb je zelf dan helemaal niet door dat het zo heet is, terwijl je juist heerlijk aan het verbranden bent! Toch verbrand? Smeer de plekken goed in met aftersun (dat is sowieso een goed idee). Is de verbranding echt erg? Raadpleeg dan een arts, zorg dat je kind goed drinkt en eventueel kan een koud bad lekker zijn. Blaren? Die maak je nooit zelf open!

Ulerythema Ophryogenes

Een zeldzame afwijking die gelukkig goedaardig is. Het meest opvallende hierbij zijn de rode wangen. Het is niet bekend waar dit door komt, maar men gaat ervan uit dat het een aangeboren huidafwijking is. Naast deze rode wangen kunnen ook de bovenarmen droog en ruw aanvoelen. Het lijkt op kippenvel en wordt veroorzaakt doordat er om elk haarzakje een bultje zit. Ook delen van de wenkbrauwen kunnen door deze aandoening uitvallen. De huid rondom de wenkbrauwen kan ook rood zijn. De rode wangen zijn dus altijd aanwezig en zullen niet, net als bij blozen, weer verdwijnen.

Tot slot

Natuurlijk zal de ene persoon sneller last hebben van rode wangen dan de ander. Daarnaast zal ook dit lijstje echt niet compleet zijn. Het is en blijft belangrijk om te achterhalen of er niet meer met je kindje aan de hand is dan alleen de rode wangen. Raadpleeg dan ook altijd de arts als je het niet vertrouwt!

Lees ook

Wil Cats
Volg me via:
Laatste berichten van Wil Cats (alles zien)