Skip to Content

Ontstoken oog baby & kind; gevaarlijk, besmettelijk prut & etter behandelen

Ontstoken oog baby & kind; gevaarlijk, besmettelijk prut & etter behandelen

Een veelvoorkomend kwaaltje bij baby’s is viezigheid rondom de oogjes. Je merkt het meestal wanneer je kindje wakker wordt en de oogleden een beetje aan elkaar geplakt zitten door pus.

Hoewel het er misschien niet zo fijn uitziet, heeft je baby er zelf meestal geen last van en verdwijnen de klachten ook weer vanzelf. Er wordt onderscheid gemaakt tussen prutoogjes en ontstoken ogen; hieronder leg ik de verschillen uit tussen deze twee aandoeningen!

Baby oogjes schoonmaken

Het beste kun je voor het schoonmaken van een prutoog of ontstoken oog een nat wattenschijfje gebruiken. Simpel kraanwater is voldoende, en het is zelfs achterhaald dat je dit water eerst dient te koken.

Doe dit meerdere keren per dag, en vooral nadat je kindje heeft geslapen. Vaak zit er dan nieuw pus rondom de wimpers; als dit opdroogt, is het lastiger schoon te krijgen dan wanneer het nog vochtig is.

Een andere kwestie waar veel meningsverschillen over zijn, is welke richting je op moet vegen. Je kunt het beste de oogjes van buiten naar binnen schoonmaken, dus richting de neus. Eventueel kun je met een wattenstaafje het vuil in de ooghoek wegkrijgen.

Andere middeltjes die kunnen werken zijn afgekoelde kamillethee en moedermelk. Kamille heeft namelijk een ontstekingsremmende werking, waardoor je dus kan voorkomen dat prutoogjes ook ontstoken raken.

Moedermelk heeft ook een ontstekingsremmende en ziektewerende werking, vooral het colostrum; dit komt door de antistoffen die in moedermelk zitten. Je kunt moedermelk dus ook prima gebruiken voor bijvoorbeeld wondjes.

Wat zijn prutoogjes

Veel pasgeboren baby’s krijgen prutoogjes. Vaak zit er dan wat vuil in de ogen waardoor de traanbuis verstopt raakt en er dus een soort prut wordt afgescheiden. Dit kan aan één oogje voorkomen, maar soms ook aan beide oogjes.

Prutoogjes kun je eenvoudig schoonmaken met een schoon watje met kraanwater. Let er dan wel op dat je van buiten naar binnen (dus naar de neus toe) veegt. Het gaat dan in principe vanzelf over.

Je moet prutoogjes ook niet verwarren met ontstoken ogen, wat een andere oorzaak heeft en wel behandeling nodig kan hebben. Meestal hebben kinderen na de leeftijd van 1 jaar geen last meer van prutoogjes.

Wat zijn de klachten en symptomen bij prutoogjes?

  • Tranende ogen
  • Vuil of pus bij de ogen, met name bij de wimpers en de binnenste ooghoek
  • De oogleden zitten een beetje aan elkaar geplakt door pus
  • Vooral na het slapen gaan de oogjes van je kleintje niet zo gemakkelijk open
  • De binnenste ooghoek is wat dikker en/of rood (niet het hele oog; bij een oogonsteking is dat wel het geval)

Ontstoken oog baby

Bij baby’s komt deze aandoening minder vaak voor dan prutoogjes. Een oogontsteking wordt veroorzaakt door een virus of bacterie:

  • Een verkoudheidsvirus: in dit geval is de ontsteking vrij onschuldig en gaat deze vanzelf weer over na één à twee weken. De ogen raken ontstoken doordat je kindje verkouden is en in zijn oogjes wrijft nadat hij zijn neus of mond heeft aangeraaakt.
  • Het herpesvirus: dit kan worden veroorzaakt doordat de baby bijvoorbeeld een kus heeft gekregen van iemand met een koortslip.
  • Een seksueel overdraagbare aandoening: als de moeder een soa heeft (gonorroe, chlamydia of herpes genitalis), kan de bacterie of het virus in het oogje van je baby terechtkomen, waardoor een oogonsteking kan ontstaan. Vaak wordt dit binnen 10 dagen na de bevalling opgemerkt.

De klachten bij een oogonsteking zijn: rode ogen, tranende ogen, slijm of pus uit de ogen, een zwelling van het bindvlies (het dunne laagje slijmvlies op het oogwit en binnenkant van de oogleden), dikke oogleden en blaasjes op de oogleden. De klachten kunnen voorkomen aan één of beide ogen.

Het is meestal niet nodig om met je baby naar de huisarts te gaan bij een (vermoeden van) ontstoken ogen. Het gaat namelijk ook vanzelf weer over binnen één à twee weken. Het kan wel helpen om net als bij prutoogjes, het vuil of pus te verwijderen met een watje met schoon kraanwater.

Een hardnekkige oogontsteking kan eventueel worden verholpen door middel van een oogzalf of oogdruppels met antibiotica, wat uiteraard door de huisarts voorgeschreven dient te worden. Bij twijfel kun je het beste altijd even contact opnemen met de huisarts, ook als jij je zorgen maakt.

Wanneer neem je contact op met de huisarts?

Bij prutoogjes geldt dat je het beste even contact kunt hebben met de huisarts wanneer de pus blijft terugkomen, of wanneer de baby ook een rood oogje krijgt. Het kan dan namelijk een oogonsteking zijn. Als de klachten na één tot twee weken niet over zijn of minder zijn geworden, is het verstandig om de huisarts te bellen.

Het is belangrijk om direct de huisarts te bellen als de baby een oogontsteking heeft als gevolg van een seksueel overdraagbare aandoening bij de moeder. Het oog van de baby kan hierdoor namelijk beschadigd raken, met alle gevolgen van dien.

Weet je het niet zeker? Vaak krijgen baby’s met een oogontsteking die door een soa wordt veroorzaakt, klachten binnen tien dagen na de geboorte.

Is je baby jonger dan tien dagen oud en merk je klachten aan één of beide oogjes? Bel dan direct de huisarts of de huisartsenpost.

Andere redenen om contact op te nemen met de huisarts bij ontstoken oog van je baby, zijn:

  • Het lijkt alsof je baby pijn heeft aan de ogen. Hij zit er bijvoorbeeld veel met zijn handjes aan en is huilerig.
  • Je baby kan niet goed tegen licht; dit is ook een teken dat je baby wel degelijk last heeft van zijn oogjes.
  • Je baby is in contact geweest met iemand met een koortslip; hij kan dan namelijk besmet zijn met het herpesvirus. In heel zeldzame gevallen zou een oogonsteking veroorzaakt door het herpesvirus kunnen leiden tot een hersenvliesontsteking.

Uiteraard mag je ook altijd de huisarts bellen als je ongerust bent over de oogjes van je baby of wanneer je twijfelt over de oorzaak van de prutoogjes of ontstoken oog.

Je kunt natuurlijk beter een keer te veel bellen dan een keer te weinig.

Ontstoken oog baby & kind; gevaarlijk, besmettelijk prut & etter behandelen - Mamaliefde
Jisca