Skip to Content

Boeken kaften; hoe en met welk materiaal?

Boeken kaften; hoe en met welk materiaal?

Het kaften van boeken is al lange tijd een terugkerende traditie aan het begin van het schooljaar. Maar de tijden veranderen en zo ook de manier waarop we met schoolboeken omgaan. Steeds meer scholen maken gebruik van werkboeken met een zachte kaft of digitale leeromgevingen, waardoor het kaften van boeken minder vaak nodig is.

Bovendien zijn er alternatieve opties zoals rekbare kaften en transparante folie, die het kaften gemakkelijker en duurzamer maken. In dit artikel bespreken we de verschillende benaderingen van het boeken kaften en benadrukken we dat het uiteindelijk een persoonlijke keuze is.

Hoe boeken kaften?

Traditioneel kaftpapier

Het gebruik van bruin kaftpapier is waarschijnlijk de meest traditionele methode om boeken te kaften. Dit stevige papier zorgt ervoor dat de kaft beschermd blijft tijdens het gebruik of het vervoer in de rugzak. Nog steeds is dit bruine papier enorm populair omdat je dit kan personaliseren met stickers en tekeningen.

Kaftpapier met print

Tegenwoordig vind je kaftpapier in een breed scala aan kleuren en patronen, waardoor jij je boeken een persoonlijke touch kunt geven. Vroeger kon je hiervoor terecht op de schoolcampus van de V&D waar je ze in allerlei ontwerpen en thema’s tegenkwam.

Tegenwoordig is kaftpapier te vinden in winkels zoals de Hema en is meestal verkrijgbaar in rollen van verschillende lengtes. Het kaften met papier vergt wat oefening en geduld, maar kan een leuke creatieve activiteit zijn voor degenen die ervan genieten.

Rekbare kaften

Rekbare kaften zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Deze kaften zijn gemaakt van elastisch materiaal dat gemakkelijk om boeken kan worden geschoven. Ze zijn o.a. bij de action en Hema verkrijgbaar in verschillende maten en passen zich aan de dikte van het boek aan.

Rekbare kaften zijn herbruikbaar en bieden een goede bescherming tegen slijtage en beschadiging. Bovendien zijn ze snel en eenvoudig aan te brengen, waardoor je tijd bespaart bij het kaften van meerdere boeken.

Transparante (plak)folie

Een alternatief is het gebruik van transparante folie om je boeken te beschermen. Deze folie is verkrijgbaar in rollen en kan op maat worden gesneden om aan je behoeften te voldoen. Transparante folie biedt een goede bescherming tegen vlekken en scheuren, en je kunt nog steeds de oorspronkelijke cover van het boek zien.

Het aanbrengen van de folie kan wat oefening vergen om luchtbellen en vouwen te voorkomen, maar het resultaat is een duurzame en transparante bescherming voor je boeken.

Werkboeken en digitale leeromgevingen

Met de opkomst van werkboeken en digitale leeromgevingen is het kaften van boeken niet altijd meer nodig. Werkboeken hebben meestal een zachte kaft die ontworpen is om langdurig gebruik te weerstaan. Deze boeken worden vaak aan het einde van het schooljaar ingeleverd en vervangen door nieuwe exemplaren in het volgende schooljaar.

Daarnaast maken steeds meer scholen gebruik van digitale leeromgevingen en hebben leerlingen een laptop nodig waarin zij hun studiemateriaal online kunnen vinden. In deze gevallen is het kaften van boeken overbodig en kunnen andere manieren van organisatie en bescherming worden overwogen.

Het kaften van boeken is al lange tijd een traditie aan het begin van het schooljaar. Traditioneel kaftpapier, rekbare kaften, transparante folie en de opkomst van werkboeken en digitale leeromgevingen bieden verschillende mogelijkheden om je boeken te beschermen en te organiseren.

Het is belangrijk om rekening te houden met de behoeften en voorkeuren van jou en je kinderen bij het maken van een keuze. Of je nu kiest voor het traditionele kaftpapier, rekbare kaften, transparante folie of helemaal geen kaft, zorg ervoor dat je boeken goed beschermd zijn en dat je ze gemakkelijk kunt terugvinden gedurende het schooljaar.

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)